Antena LIVE

Curs valutar

Pilotul erou “Fantoma din Kiev” nu există în realitate, recunoaște Ucraina. De ce a fost inventat personajul devenit viral

"Fantoma de la Kiev”, pilotul ucrainean care ar fi doborât zeci de avioane ruseşti la începutul războiului şi a cărui poveste a devenit virală pe rețelele de socializare este o invenţie, au recunoscut oficialii ucraineni weekendul trecut. Război Rusia - Ucraina, ziua 68 LIVE TEXT.  “Maiorul Tarabalka este un erou căzut la datorie, dar el nu este Fantoma de la Kiev și nu a doborât 40 de avioane inamice”, așa cum au informat mai multe publicații internaționale care citau surse ucrainene. 

De la 02.05.2022, 11:22
WhatsApp
Imagine postată de serviciile de informații ucrainene pe Telegram în care susțineau că apare ”Fantoma de la Kiev” BBC

După ce mai multe site-uri de știri internaţionale, citate şi de presa din România, au relatat că misteriosul pilot este un tată de 29 de ani ucis recent de ruși, oficialii militari au recunoscut sâmbătă că nu există o astfel de persoană.

Fantoma de la Kiev este o legendă, un super-erou creat de ucraineni!” a scris pe Facebook Comandamentul Forțelor Aeriene din Ucraina. "Solicităm comunității ucrainene să nu neglijeze regulile de bază ale igienei informaționale”, se mai transmite în mesajul care a îndemnat oamenii să "verifice sursele de informare, înainte de a răspândi informații". 

Publicaţia The Times a scris că "Fantoma de la Kiev” a doborât până la 40 de avioane rusești de pe 24 februarie până când a fost doborât pe 13 martie în timp ce se lupta cu un număr ”covârșitor” de forțe inamice. The Times chiar a scris că pilotul supranumit "Fantoma de la Kiev” este maiorul Stepan Tarabalka. Autoritățile au confirmat că un pilot cu acest nume a fost ucis în luptă pe 13 martie și a fost decorat postum.

Forțele aeriene ale Ucrainei au transmis în weekend că "Tarabalka nu este Fantoma de la Kiev” și că "nu a doborât 40 de avioane ruseşti”, relatează BBC. Forțele aeriene ale Ucrainei mai susţin că "Fantoma de la Kiev” este de fapt folclor, "o imagine colectivă a piloților dintr-o brigadă de aviație tactică a Forțelor Aeriene, care apără cerul deasupra capitalei”. Iar succesul său în luptă este de fapt succesul tuturor piloţilor ucraineni, nu al unui singur om. 

Pe acelaşi subiect

Cum s-a născut legendarul pilot ”Fantoma de la Kiev”

Timp de mai multe săptămâni, ucrainenii au ţesut o adevărată legendă în jurul acestui personaj. Iniţial nu au avut un nume, dar asta nu a împiedicat ca povestea să devină virală. Inclusiv ministerul Apărării din Ucraina a postat pe Twitter o filmare care celebrează eroismul lui Tarabalka.

Experții militari au declarat pentru BBC că se îndoiesc că un singur pilot ar fi putut doborî până la 40 de avioane rusești. Istoricul militar ucrainean Mihail Zhirohov a descris povestea "Fantomei de la  Kiev" drept "propaganda pentru a ridica moralul țării”.

Potrivit acestuia la începutul războiului rușii au dominat spațiul aerian ucrainean, așa că un pilot ucrainean "putea doborî cel mult două sau trei avioane”. "Este esențial să avem această propagandă, pentru că forțele noastre armate sunt mai mici și mulți cred că nu putem fi egali cu rușii. Avem nevoie de asta pe timp de război”, a spus el.

Faptul că piloții ucraineni i-au împiedicat pe ruşi să deţină controlul total al spaţiului aerian ucrainean, zburând cu MiG-uri mai vechi, a inspirat această legendă modernă, scrie BBC. Cu toată puterea sa militară, Rusia a avut la dispoziție mai mult de două luni pentru a disruge apărarea antiaeriană a Ucrainei, dar a eșuat. Autoritățile ucrainene au alimentat legenda pilotului la câteva zile de la începutul războiului.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a publicat atunci pe Telegram, o poză cu un pilot despre care lăsa să se înţeleagă că este "Fantoma de la Kiev”. Nu i-a dezvăluit numele, dar spunea că a doborât 10 avioane rusești. Presa a scris ulterior că fotografia folosită era una veche.

Un expert militar ucrainean a declarat pentru BBC sub protecția anonimatului că povestea ”Fantomei de la Kiev” a ajutat la ridicarea moralului într-un moment în care oamenii au nevoie de povești simple”. Moralul Ucrainei a fost ridicat și de povestea navei Moskva pe care ucrainenii susțin că au scufundat-o, lovind-o cu două rachete Neptun. Rusia a recunoscut că la bordul crucișătorului a avut loc un incendiu și că nava s-a scufundat, dar nu a menționat un atac cu rachetă.

Pe 30 aprilie, Statul Major al Forțelor Armate ucrainene a declarat că până acum Rusia a pierdut 190 de avioane și 155 de elicoptere. Dar analiștii militari independenți de la Oryx consideră că pierderile rusești sunt de 26 de avioane și 39 de elicoptere, precum și 48 de drone.

Atât Rusia, cât și Ucraina nu anunță propriile pierderi. Numărarea aeronavelor pierdute este dificilă, deoarece se prăbușesc adesea pe teritoriul controlat de ruși, iar unele chiar reușesc să aterizeze în Rusia. Experții susțin că, în majoritatea cazurilor, avioanele rusești au fost doborâte cu rachete sol-aer, în special cu sisteme de apărare aeriană portabile (Manpads).

Justin Crump, de la firma de consultanță în securitate Sybilline, a comentat pentru BBC că poveștile precum ”Fantoma de la Kiev” sunt importante, deoarece în era social media ”oamenii au nevoie de mituri, eroi și legende, pentru a avea coeziune și sens”.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

kiev piloti rusia ucraina
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fenomenul Georgescu. Mâna ieșită din pâclă care ne strânge de gât pe toți
spotmedia.ro
Publicat 25.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria...
Adevărul
Publicat 25.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 26 noiembrie 2024. Berbecii sunt atenți la cheltuieli. Află...
CaTine
Publicat 25.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
Ce sport extrem a practicat Călin Georgescu, surpriza prezidențialelor
GSP
Publicat 25.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați...
Useit
Publicat 25.11.2024
Ce avere are Călin Georgescu. Câștigătorul primului tur își ține banii...
Redacţia.ro
Publicat 25.11.2024
Entuziasm la Moscova, după alegerile din România: Călin Georgescu este numit...
libertatea.ro
Publicat 25.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai...
Hello taste
Publicat 25.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024