Antena Meniu Search
x

Cine este "Fantoma din Kiev"? Un pilot de MiG-29 a devenit un adevărat mit în Ucraina

Un pilot ucrainean de MiG-29, supranumit "Fantoma din Kiev" pe Twitter, a devenit subiect de mit după ce ar fi doborât mai multe avioane de vânătoare rusești, chiar în primele ore ale invaziei. Potrivit publicației Newsweek, informația privind aparatele doborâte de misteriosul pilot nu a putut fi verificată.

de Redactia Observator

la 25.02.2022, 18:28

avion Mikoyan MiG-29
Cine este "Fantoma din Kiev"? Un pilot de MiG-29 a devenit un adevărat mit în Ucraina - Profimedia Images (arhivă)

Pe social media au apărut, în cursul zilei de vineri, mai multe înregistrări video în care un aparat MiG-29 străbate cerul de deasupra capitalei Kiev, în încercarea de a apăra spațiul aerian ucrainean. În ceea ce pare a fi începutul unui mit urban, mulți îl numesc pe pilot drept "primul as de după cel de-Al Doilea Război Mondial'.

Chiar vineri dimineață un MiG ucrainean a distrus un avion de luptă rus Su-35 modern, iar momentul a fost filmat şi a apărut în presa din Ucraina. 

"Fantoma din Kiev", cel mai probabil un mit pentru ridicarea moralului

Dar, scriu jurnaliștii de la Newsweek, "Fantona din Kiev" nu este cel mai probabil "reală", ci un fel de erou imaginar al cărui scop este ridicarea moralului ucrainenilor, în fața invaziei armatei ruse.

Pe acelaşi subiect

Asul din ceruri, un termen folosit în cazul piloților ce doboară mai mult de 5 avioane inamice, nu a fost confirmat de autoritățile din Ucraina. Însă Valerii Zaluzhnyi, comandantul șef al armatei ucrainene, a confirmat pe Facebook că cel puțin șase avioane rusești și două elicoptere au fost doborâte chiar în prima zi a invaziei. De atunci, cifra comunicată de autorități a crescut.

Ucraina susține că armata rusă a suferit pierderi grele

Ucraina susţine că aproape 3.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi până acum, de la declanşarea conflictului militar cu Rusia. Ministrul ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a declarat că trupele ruseşti au înregistrat pierderi masive în cele două zile de invazie. 

"De la declanşarea invaziei la scară largă de către Federaţia Rusă pe teritoriul Ucrainei, trupele ţării cotropitoare au suferit următoarele pierderi aproximative: 80 de tancuri, 516 vehicule blindate de diverse tipuri, 10 aeronave, 7 elicoptere, 2.800 de militari. Suntem puternici! Victoria va fi a noastră!", a scris ea pe Facebook. Cifrele anunţate de ambele tabere nu pot fi verificate independent, scrie Financial Times.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Cine este "Fantoma din Kiev"? Un pilot de MiG-29 a devenit un adevărat mit în Ucraina