Planul Franţei şi al Germaniei pentru un summit cu Putin a înfuriat UE: Nu au învățat nimic din 80 de ani de istorie
Summitul cu Vladimir Putin propus de Angela Markel şi Emmanuel Macron este considerat de către liderii UE o decizie iresponsabilă: „Merkel și Macron sunt fie fără idei, fie nu au învățat nimic din 80 de ani de istorie”, relatează Financial Times.
De Redactia Observator la 25.06.2021, 15:58Ministrul de externe al Lituaniei a numit „iresponsabilă” o inițiativă a Franţei şi a Germaniei de a organiza un summit între liderii UE și președintele rus Vladimir Putin. Gabrielius Landsbergis a discutat cu Financial Times după ce Berlinul și Parisul și-au surprins aliații din UE prezentând noi propuneri cu privire la modul în care blocul ar putea să se apropie de Moscova.
Angela Merkel, cancelarul german, dorea ca UE să ia în considerare invitarea lui Putin la un summit cu liderii UE iar inițiativa ei a fost susținută de președintele francez Emmanuel Macron. Propunerea germano-franceză i-a înfuriat pe diplomații de la Bruxelles și a declanșat o reacție negativă din partea altor state UE, inclusiv a celor din vecinătatea imediată a Rusiei.
Landsbergis a spus că reluarea întâlnirilor cu Rusia atunci când Moscova „este la cel mai apropiat nivel de totalitarismul Uniunii Sovietice” este iresponsabilă. El a adăugat: „A cădea într-o capcană o dată sau de două ori poate fi considerată o nenorocire, dar a continua să o faci deceniu după deceniu pare a fi miopie istorică”. Între timp, Toomas Hendrik Ilves, fostul președinte al Estoniei, a declarat pe Twitter că: „Merkel și Macron sunt fie fără idei, fie nu au învățat nimic din 80 de ani de istorie”.
Propunerea Franţei şi Germaniei, contestată de către Liderii UE
- Analiză CNN: Putin a obținut de la Joe Biden exact ceea ce își dorea. A plecat cu o uriașă victorie diplomatică
- Financial Times: Germania și Franța au cerut o nouă strategie a UE pentru o relație mai strânsă cu Rusia
- De pe mare, ameninţările Rusiei s-au mutat în cancelariile oficiale. Emisarii lui Vladimir Putin avertizează că...
Propunerea franco-germană vine după întâlnirea dintre președintele SUA, Joe Biden și omologul său rus, săptămâna trecută, care a fost concepută pentru a stabiliza relaţiile dintre SUA şi Rusia. Vorbind joi în Bundestag, Merkel a spus că UE ar trebui să caute „contact direct” cu Rusia în același mod în care a făcut-o Biden. Kremlinul a anunțat că este de acord cu privire la propunerea unui summit între Putin și Uniunea Europeană și că aşteaptă semnul unui acord din partea celor 27 de membri ai săi. "Evaluăm inițiativa în mod pozitiv", a declarat joi purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitry Peskov.
Propunerea include în special o revizuire a comunicării existente cu Rusia, inclusiv la nivelul liderilor. Va fi o dezbatere cu privire la o listă de teme propuse de Germania și Franța pentru „angajamentul selectiv” cu Rusia. Acestea includ, regiunea arctică, energia, sănătatea, spațiul și lupta împotriva terorismului și a criminalității organizate. De asemenea, pe listă se află o selecție de probleme de politică externă, inclusiv încercări de a relansa acordul nuclear iranian. Merkel a declarat joi că UE trebuie să definească o agendă de interese strategice comune, cu Rusia, în domenii precum schimbările climatice, pacea și securitatea și în rezolvarea conflictelor din Siria și Libia.
Merkel a încercat, de asemenea, să risipească impresia că încearcă să se dea bine pe lângă Putin. Ea a spus că statele membre individuale ale UE reacționează într-un „mod necoordonat” la „multitudinea de provocări rusești” și trebuie să își armonizeze abordarea. „Trebuie să creăm mecanisme care să ne permită să reacționăm într-un mod unit și colectiv la [asemenea] provocări”, a spus Merkel. „Doar așa vom învăța să confruntăm atacurile hibride ale Rusiei”.
Merkel, care a ținut ultimul său discurs în fața Bundestagului în calitate de cancelar înaintea alegerilor federale din septembrie, a subliniat că, datorită responsabilității față de Ucraina, Belarus și țările din Balcanii de Vest, UE „trebuie să dea un răspuns adecvat în urma activităţilor rusești ” în aceste țări.