Antena Meniu Search
x

Analiză CNN: Putin a obținut de la Joe Biden exact ceea ce își dorea. A plecat cu o uriașă victorie diplomatică

Așteptările în legătură cu summitul de la Geneva erau scăzute chiar înainte ca Joe Biden să se așeze la masa negocierilor cu Vladimir Putin, se arată într-o analiză CNN despre cine a câștigat runda din Elveția.

de Redactia Observator

la 17.06.2021, 18:36

Vezi și

Dincolo de unele angajamente de bază privind reintegrarea diplomaților și acceptarea unui dialog „constructiv” cu SUA pe probleme precum securitatea cibernetică și politica externă, Putin nu a dat niciun indiciu că prima întâlnire față în față cu Biden l-a descurajat în vreun fel, notează jurnaliștii Matthew Chance și Luke McGee într-o analiză pentru CNN

O serie de cuvinte prietenoase nu-l va opri pe liderul rus să continue să-și urmărească în forță agenda politică atât în ​​Rusia, cât și în străinătate, cu impunitate. Deși a susținut la începutul conferinței sale de presă că nu crede că există „ostilitate” între el și Biden, Putin s-a lansat într-o diatribă obișnuită de tip whataboutism - arma preferată a Kremlinului - pentru a devia criticile la adresa Rusiei.

Cum a respins Putin toate atacurile folosind arma preferată Kremlinului 

Când a fost întrebat de CNN despre atacurile cibernetice din Rusia asupra instituțiilor SUA, Putin a invocat atacuri cibernetice asupra Rusiei. "În ceea ce privește securitatea cibernetică, am fost de acord că vom începe consultări pe această problemă și cred că este extraordinar de importantă. Evident, ambele părți trebuie să își asume anumite obligații acolo", a mai spus el.

Pe acelaşi subiect

Întrebat despre politica internă din Rusia, Putin a criticat în repetate rânduri starea morală a Americii, arătând cu degetul spre revolta de la Capitolul din 6 ianuarie și uciderea lui George Floyd. Pentru multe persoane de culoare din America „nu ai timp să deschizi gura că și ești împușcat”, a spus el. Când a fost întrebat despre eliminarea opoziției politice interne - în special despre arestarea lui Alexei Navalnîi - președintele rus a sugerat chiar că dizidentul rus dorea să fie arestat. "Acest om știa că încalcă legea Rusiei. A fost condamnat de două ori. A vrut în mod conștient să încalce legea. A făcut exact ceea ce a vrut să facă. Deci, ce fel de discuție putem purta?.”

În ceea ce privește anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia, Putin a susținut că activitatea militară a țării sale în regiune este în conformitate cu dreptul internațional și că americanii sunt de fapt agresorii pentru că ”și-au construit baze la frontiera rusă”. În ceea ce privește problema sensibilă a aderării Ucrainei la NATO, el a spus că nu este „nimic de discutat”. Cei care îl urmăresc constant pe liderul rus sunt obișnuiți cu acest nivel de încredere și indiferență din partea sa. Putin este atât de sigur în puterea sa absolută din Rusia încât poate veni la o întâlnire cu cel mai puternic om din lume, fără să aibă nimic de pierdut.

Cu ce a plecat Putin din Elveția 

Optica summitului a fost adaptată pentru a se potrivi nevoilor interne ale lui Putin. Întâlnirile au fost solicitate de către SUA, ceea ce, în viziunea Kremlinul, confirmă faptul că Putin este un lider aflat pe picior de egalitate cu președintele SUA. "Este exact ceea ce dorește Kremlinul. Să discute cu SUA de la egal la egal și în așa fel încât cealaltă parte să nu ceară o schimbare de poziție ca o condiție pentru dialog", a comentat Oleg Ignatov, analist la Crisis Group, cu sediul în Moscova.

"Nu există nicio îndoială că Putin va continua să-l testeze pe Biden dacă dialogul se blochează sau se dezvoltă într-o direcție dezavantajoasă pentru Moscova. Acesta nu este începutul normalizării relațiilor. Este mai degrabă o pauză în deteriorarea lor", a spus el. Oricât de contraintuitiv ar fi pentru Putin să-l atace pe Joe Biden mai târziu, fiecare acțiune a sa este calculată pentru a profita pe plan intern. 

Faptul că se opune Americii i-a asigurat lui Putin o mare parte din succesul domestic, spune Keir Giles, consultat în Programul Rusia și Eurasia la Chatham House. "Răspunsurile sale puternice atât la întrebările ușoare ale presei ruse controlate, cât și la întrebările serioase ale jurnaliștilor străini îl ajută să câștige puncte acasă de la rușii care sunt convinși că Occidentul este partenerul periculos, imprevizibil și agresiv din relație", a spus el.

Dar, evenimentele de miercuri fac parte dintr-un discurs mai lung care a luat amploare în ultimul deceniu: Occidentul, indiferent de cât mult critică Rusia, a fost în mare măsură incapabil să-l controleze pe Putin și pe aliații săi. În ochii adversarilor lui Putin, au fost repercusiuni insuficiente pentru un om care își otrăvește adversarii politici, se implică în alegerile altor țări, îl susține pe dictatorul sirian Bashar al-Assad în bombardarea propriei țări și anexează teritoriul străin.

În ochii susținătorii săi, întâlnirea lui Putin cu Biden reprezintă o altă dovadă că șeful Rusiei este pe deplin justificat în acțiunile sale. Ei pot susține că Putin a acceptat în mod rezonabil să colaboreze cu SUA pe mari probleme internaționale, cum ar fi securitatea, și a restabilit canalele diplomatice convenționale. Și a reușit să facă acest lucru, arătând cu degetul defectele societății americane, apărându-le pe ale sale.

Summitul i-a oferit, de asemenea, lui Putin ocazia de a întrerupe deteriorarea relațiilor dintre Moscova și Washington -  SUA ar putea fi de acum reticente să aplice sancțiuni economice suplimentare Rusiei sau să-i reproșeze lui Putin că arestează dizidenți acasă. Toate acestea ar putea fi utile atunci când Rusia organizează alegeri parlamentare la sfârșitul acestui an.

Pe scurt, Putin a mers la Geneva și a obținut exact ceea ce își dorea. A părăsit Elveția cu o uriașă victorie diplomatică, pur și simplu prin simpla lui prezență. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Analiză CNN: Putin a obținut de la Joe Biden exact ceea ce își dorea. A plecat cu o uriașă victorie diplomatică