Polonia şi ţările baltice cer NATO să suplimenteze securitatea pe teritoriile lor. "Vom proteja fiecare centimetru"
Miniştrii de externe din Estonia, Eva-Maria Liimets, Letonia, Edgars Rinkevics, Lituania, Gabrielius Landsbergis, şi Polonia, Zbigniew Rau, şi-au exprimat vineri la unison, în cadrul unei reuniuni desfăşurate la Riga, dorinţa ca statele lor să beneficieze de o mai mare prezenţă a NATO, transmite EFE.
De Redactia Observator la 29.04.2022, 14:44"Schimbările în ceea ce priveşte situaţia de securitate în regiunea noastră presupun o schimbare în politica de apărare a NATO. Vrem o prezenţă permanentă a NATO în ţările baltice şi în Polonia ca să putem rezista oricărei tentative a Rusiei şi Belarusului şi proteja fiecare centimetru din teritoriul nostru", a declarat ministrul leton Edgars Rinkevics, potrivit Agerpres.
Solicitarea oficială privind staţionarea unor unităţi de luptă în fiecare dintre cele patru ţări menţionate va fi prezentată la summitul NATO de la Madrid.
Ţările baltice cer ajutorul NATO
Cei patru miniştri au căzut de acord şi asupra necesităţii de a continua şi a intensifica sprijinul acordat Ucrainei sub formă de echipamente militare şi armament. Cele trei ţări baltice au trimis în Ucraina ajutor umanitar în valoare de 600 de milioane de euro, printre care rachete antiaeriene, rachete antitanc şi diverse tipuri de muniţii.
- Avertisment de la economişti: Europa s-ar putea confrunta cu recesiunea dacă Putin închide complet robinetele de gaz
- Polonia propune Uniunii Europene să sancţioneze ţările care acceptă să plătească gazul rusesc în ruble
- 40.000 de militari, la graniţa de est a NATO. Rusia ar fi trimis sisteme anti-rachetă la graniţa cu Finlanda, SUA...
Ministrul apărării leton, Artis Pabriks, a anunţat recent că este în căutarea unui loc care poate deveni sediul celei de-a doua baze militare internaţionale pentru extinderea prezenţei NATO, în cazul în care această extindere va fi aprobată. În prezent, există un batalion special al NATO ce numără 1.500 de militari, la cea mai mare bază militară din Letonia, la nord de Riga.
Pabriks a declarat presei locale că înfiinţarea unei a doua baze militare permanente a NATO va fi un proces îndelungat, deşi iniţial trupele ar putea fi cazate în corturi de campanie şi structuri temporare.