Povestea de dragoste dintre regina Elisabeta a II-a şi prinţul Philip: "Toleranța este ingredientul esențial pentru o căsnicie fericită"
Povestea de dragoste dintre regina Elisabeta a II-a şi prinţul Philip a fost îndelung admirată, fiind una dintre cele mai frumoase legături de iubire din familia regală. Moartea prinţului lasă în urmă o durere sfâşietoare pentru regină, cea care i-a fost alături timp de aproape opt decenii.
De Larisa Andreescu la 09.04.2021, 16:08- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Prin urcușurile și coborâșurile vieții, prințul Philip și regina Elisabeta au savurat tot timpul împreună, fie în public, fie în privat. „Profit de această ocazie pentru a menționa forța pe care o prind din propria familie”, a împărtășit odată regina în timpul unui discurs al Jubileului de Aur. „Ducele de Edinburgh a adus o contribuție neprețuită vieții mele în ultimii 50 de ani”.
Prințul Philip al Greciei și Danemarcei s-a născut la 10 iunie 1921, în insula elenă Corfu. A fost singurul fiu al Prințului Andrew al Greciei și al prințesei Alice von Battemberg, care au mai avut împreună patru fiice. Viața lor avea să se schimbe în septembrie 1922. Atunci unchiul prințului Philip, regele Constantin a fost forțat să abdice, iar familia sa a fost trimisă în exil, în Franța.
În timpul copilăriei, Prințul Philip i-a fost prieten Regelui Mihai și au petrecut mai multe vacanțe împreună la Sinaia, Constanța, dar și în Italia. Familia acestuia avea să se destrame în 1931, când Prințesa Alice a avut o cădere nervoasă severă și a fost ulterior internată într-un sanatoriu din Elveția. În următoarele nouă luni, cele patru surori ale Prințului Philip s-au căsătorit și s-au mutat în Germania, iar tatăl lor a plecat la Monte Carlo.
După ce a fost educat în Franța și Germania, a urmat cursurile Colegiului Regal de Marină de la Dartmouth. Acolo a devenit expert în navigaţie, dar este și locul în care a întâlnit-o pe cea care avea să-i devină soție.
Elisabeta, atrasă în primele momente de ochii albaştri ai prinţului Philip
Prinţul Philip i-a atras pentru prima dată atenţia prinţesei Elisabeta, verişoara lui, în vara anului 1939, când ea avea doar 13 ani, iar el 18. Regele George al VI-lea şi regina Mamă Elisabeta, alături de cele două fiice, Elisabeta şi Margaret, au mers în vizită la colegiul Regal de Marină.
Potrivit Marion Crawford, guvernanta prințeselor, chipul frumos al lui Philip, părul blond şi ochii albaştri au fost lucrurile care au atras-o imediat pe Elisabeta, făcând-o să roşească. Tot ea a menţionat în cartea „Micile prinţese” că momentul a fost remarcat şi de unchiul lui Philip și asistentul regelui, lordul Louis Mountbatten, care era și el la bord și a menţionat ulterior că întâlnirea a fost „un mare succes”. Din acel moment, cei doi au păstrat legătura prin corespondență.
Unele dintre rudele reginei au vorbit deschis despre dragostea dintre cei doi de la începutul relaţiei. Printre ei se număra Margaret Rhodes, verișoara Elisabetei, care a scris în autobiografia ei că „Elizabeth a fost cu adevărat îndrăgostită de la bun început”
Relaţia de dragoste, ascunsă timp de un an
În al Doilea Război Mondial, Prințul Philip a ocupat diferite posturi pe navele militare din Ceylon, s-a aflat în mijlocul luptelor din Cape Matapan și a devenit comandatul secund al unei nave, în timpul invaziei Siciliei. După război, Philip a cerut-o în căsătorie pe Elisabeta, moștenitoarea tronului britanic. Cei doi au menţinut relaţia secretă, anunţul oficial despre căsătorie fiind făcut un an mai târziu.
Prințul Philip şi Prinţesa Elisabeta s-au căsătorit la 20 noiembrie 1947, la Westminster Abbey. Ceremonia a fost transmisă în toată lumea, prin posturile de radio, marcând și una dintre primele festivități regale de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Înainte de nuntă, Philip a renunțat la toate titlurile nobiliare, însă în dimineaţa căsătoriei a fost numit duce de Edinburgh, conte de Merioneth şi baron de Greenwich.
În 1952, regele George al VI-lea a încetat din viață, iar Elisabeta a preluat tronul sub numele de Elisabeta a II-a, lucru care l-a determinat pe prinţul Philip să renunţe la serviciul său în marina britanică pentru a putea fi alături de soţia sa, regina. Încoronarea oficială a avut loc la Westminster Abbey la 2 iunie 1953 și, pentru prima oară, a fost transmisă la televizor în întreaga lume.
În 1957, Philip a devenit prinţ al Regatului Marii Britanii şi Irlandei de Nord în 1957, titlu acordat de soția sa, regina Elisabeta a II-a. De-a lungul celor peste șapte decenii de căsătorie, ducele de Edinburgh a însoțit-o pe regina Elisabeta în vizite de stat, ceremonii oficiale și angajamente regale.
“Cred că cea mai importantă lecție pe care noi am învățat-o este că toleranța este ingredientul esențial pentru o căsnicie fericită. Și credeți-mă când spun că regina are calitatea toleranței din abundență” a spus într-un interviu televizat prinţul Philip.
73 de ani de căsătorie
În cei 65 de ani în ochii publicului, soțul reginei a participat la 22 de mii de angajamente pe cont propriu, timp în care s-a remarcat prin glumele și gafele făcute în fața camerelor de filmat. A avut mereu o viață activă, a fost primul membru al familiei regale britanice care a pilotat un elicopter, iar unul dintre hobby-urile lui era pictura. Și-a petrecut ultimii ani din viață departe de public, la reședintele familiei regale din zonele rurale.
În februarie anul curent, prințul Philip a fost internat ca măsură de precauție la sfatul medicului său. La acea vreme, Palatul Buckingham a spus că „se simte rău”. El a fost supus unei proceduri pentru o afecțiune cardiacă preexistentă pe 4 martie și ulterior a fost eliberat pe 16 martie.
Prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a, a murit la vârsta de 99 de ani, a anunţat vineri Palatul Buckingham. Ducele de Edinburgh a fost soțului reginei Elisabeta a II-a timp de 73 de ani, având împreună patru copii, nouă nepoți și opt strănepoți și ar fi împlinit 100 de ani pe 10 iunie. Alături, au călătorit în toată lumea, din Australia în America, Africa și India, arborând steagul pentru CommonWealth condus de Majestatea Sa. Și-au împărtășit un angajament total față de îndatoririle și serviciile lor și au fost mereu unul alături de celălalt, uşurându-şi povara vieţii publice prin simpla prezenţă unul alături de celălalt.