Antena LIVE

Pozele armatei arată cât de mare e dezastrul din Tonga după tsunami. Arhipelagul este rupt de lume, clădiri prăbuşite şi strat gros de cenuşă

Imaginile aeriene, realizate de armata din Noua Zeelandă pentru guvernul din Tonga, surprind amploarea dezastrului din Insulă. Unele zone au suferit pagube „catastrofale” provocate de tsunami și de erupția vulcanică. Insulele Ha'apai sunt acoperite de un strat gros de cenușă.

De la 18.01.2022, 11:36
Galerie (4)
Pozele făcute de armată arată dimensiunile dezastrului din Tonga. Arhipelagul, rupt de lume după ce cablul pentru comunicații din Pacific a fost secționat Profimedia Images

Imaginile din satelit arată scene similare și în districtul Kolofo'ou al capitalei, pe insula principală, cu copaci și case acoperite complet de resturi vulcanice, scrie CNN. Unele clădiri par să se fi prăbușit, iar lucrătorii umanitari sunt acum îngrijorați de contaminarea apei și de securitatea alimentară din district.

Arhipelagul este lipsit de conexiuni telefonice şi prin internet, cataclismul secţionând un cablu esenţial pentru comunicaţii, ce nu poate fi reparat mai devreme de câteva săptămâni. În plus, norul de cenuşă vulcanică face imposibilă aterizarea aeronavelor. Informaţiile din această ţară cu circa 100.000 de locuitori răzbat doar prin intermediul rarelor telefoane prin satelit, iar amploarea reală a pagubelor rămâne în mare parte necunoscută.

Ajutor militar din Noua Zeelandă și Australia

Noua Zeelandă şi Australia au trimis luni avioane militare de recunoaştere în încercarea de a evalua din aer amploarea pagubelor şi de a determina cele mai urgente nevoi, potrivit premierului neozeelandez, Jacinda Ardern. ''Ştim că apa reprezintă o necesitate imediată'', a spus ea reporterilor, scrie Agerpres.

Pe acelaşi subiect

Cele două ţări au mobilizat de asemenea avioane militare de transport C-130, pregătite să decoleze spre Tonga de îndată ce norul de cenuşă se împrăştie pentru a permite paraşutarea sau chiar aterizarea.

Erupţia de sâmbătă a vulcanului subacvatic Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, aflat la 65 de kilometri nord de capitala Tonga, Nuku'alofadin, a fost una dintre cele mai puternice din lume din ultimele decenii şi a fost auzită până în Alaska. Aceasta a declanşat un tsunami care a inundat coastele Oceanului Pacific, din Japonia până în SUA şi trecând prin Peru, unde a provocat moartea a două persoane luate de ape pe o plajă. Cenuşa şi ploaia acidă au afectate mare parte din zona Pacificului.

''Nu ştim nimic, nu există comunicare''

''Cred că cel mai rău este faptul că nu ştim nimic'', a declarat Filipo Motulalo, un jurnalist din Tonga care lucrează în Noua Zeelandă pentru Pacific Media Network. ''Nu există nicio comunicare'', a adăugat el precizând că ''locuinţa noastră este una dintre cele aflate în apropierea zonei care a fost deja inundată, aşa că nu ştim care sunt pagubele''.

Jacinda Ardern a declarat duminică că guvernul din Noua Zeelandă a stabilit contact prin satelit cu Înaltul Comisariat din Tonga, cu sediul în capitala Nuku'alofa. Potrivit spuselor sale, în capitală nu au fost înregistrate victime, dar în anumite zone sunt daune ''semnificative''.

"Tsunami-ul a avut un impact semnificativ asupra coastei de nord a Nuku'alofa, cu bărci şi stânci mari aruncate pe ţărm", a spus Jacinda Ardern.

Ministrul australian pentru zona Pacificului, Zed Seselja, a declarat că poliţia australiană staţionată în Tonga a trimis un raport ''destul de îngrijorător''.

''Drumurile şi unele case au suferit daune destul de importante'', dar ''una dintre veştile bune (...) este că aeroportul nu a suferit pagube semnificative'', a indicat ministrul. ''Acest lucru este foarte, foarte important pentru că, de îndată ce norul de cenuşă se va disipa, vom putea să trimitem zboruri umanitare către Tonga'', a adăugat oficialul.

''Din puţinele informaţii pe care de care dispunem, amploarea devastării ar putea fi imensă, în special pentru insulele cele mai izolate'', a declarat Katie Greenwood de la Federaţia Internaţională de Cruce Roşie.

Momentul erupției, văzut din satelit

Imagini uluitoare surprinse din spaţiu weekendul trecut prezintă momentul erupţiei Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, pe una dintre insulele nelocuite din Tonga - o ciupercă imensă de fum şi cenuşă de 30 de kilometri înălţime, urmată la scurt timp de declanşarea unui tsunami.

Valuri de 1,2 metri au măturat Nuku'alofa, unde locuitorii s-au refugiat la înălţimi, lăsând în urmă case inundate în timp ce pietre şi cenuşă cădeau din cer.

''A fost o explozie uriaşă'', a povestit pentru site-ul de informaţii Stuff o locuitoare din Tonga, Mere Taufa. ''S-a zguduit pământul, s-a cutremurat toată casa. A venit în valuri. Fratele meu mai mic credea că lângă casa noastră explodează bombe''. Câteva minute mai târziu, apa le-a invadat casa până la tavan.

''Aş spune că suntem anxioşi, nu speriaţi'', a declarat secretarul comunităţii tongane din Auckland, Kennedy Maeakafa Fakana'ana'a-ki-Fualu. ''Sperăm că toată lumea este bine'', a spus el pentru AFP.

Reparaţiile cablului de care depinde Tonga pentru comunicaţii ''ar putea dura până la două săptămâni'', a declarat Dean Veverka, directorul reţelei Southern Cross Cable Network. ''Nava cea mai apropiată de cabluri se află în Port Moresby'', capitala Papua Noua Guinee, situată la peste 4.000 de kilometri de Tonga, a spus el.

''Nu vrem un tsunami de COVID-19''

Potrivit Reuters, directorul adjunct al misiunii Tonga în Australia, Curtis Tu'ihalangingie, a îndemnat la răbdare cât timp guvernul din ţara sa stabileşte priorităţile în ceea ce priveşte ajutoarele umanitare. Tonga este îngrijorată de riscurile privind răspândirea coronavirusului odată cu ajutoarele trimise pe insulă, care este liberă de COVID-19. ''Nu vrem să aducem un alt val - un tsunami de COVID-19'', a declarat el. ''Când oamenii văd o explozie atât de mare, vor să ajute'', a spus el, adăugând însă că oficialii din Tonga sunt îngrijoraţi de unele demersuri private de strângere de fonduri şi a îndemnat publicul să aştepte până când este anunţat un fond de ajutorare. Orice ajutoare trimise în Tonga ar trebui carantinate şi este probabil că niciun membru de personal străin să nu aibă voie să debarce din aeronave, a explicat el.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat sâmbătă că guvernul Statelor Unite, "profund îngrijorat" după erupţia vulcanică şi tsunami, se pregăteşte să trimită ajutoare în insulele Tonga.

O altă "erupţie mare" a fost detectată la vulcanul subacvatic din Tonga, a anunţat luni o staţie de supraveghere din Australia. Ultima erupţie a fost detectată duminică la orele 22.10 GMT, potrivit unei alerte a Centrului australian de observaţie a cenuşii vulcanice (VAAC) din Darwin. Centrul de avertizare de tsunami din Pacific, cu sediul în Hawaii (Statele Unite), a făcut cunoscut că a localizat valuri mari în zonă: "Acestea ar putea proveni de la o altă explozie a vulcanului din Tonga. Nu există cutremure de dimensiuni semnificative care să genereze un astfel de val", potrivit uni comunicat al centrului. 

Ți-a plăcut acest articol?

tonga eruptie vulcan cenusa armata vulcan tonga
Întrebarea zilei
Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul din alimentația lui Ion Iliescu. Fostul președinte i-a uimit pe toți...
Fanatik.ro
Publicat 02.05.2024
Vestea așteptată de toți pensionarii din România. Anunțul de ultimă oră...
Fanatik.ro
Publicat 02.05.2024
Ce pensie va avea Klaus Iohannis
spotmedia.ro
Publicat 02.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Cu generații în urmă românii stăteau la cozi pentru mâncare. Acum, stau alții
Adevărul
Publicat 02.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află...
CaTine
Publicat 02.05.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la...
Useit
Publicat 01.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Medicul român care și-a ucis amanta și l-a rănit grav pe soțul femeii va fi...
libertatea.ro
Publicat 02.05.2024
Meghan Trainor a dezvăluit că ea și Daryl Sabara și-au reînnoit jurămintele....
ZU
Publicat 02.05.2024
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Hello taste
Publicat 02.05.2024
Curiozitatea sexuală în funcție de vârstă: scurt ghid pentru părinți
Deparinti
Publicat 02.05.2024
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot...
ziare.com
Publicat 02.05.2024
Halit Ergenç și-a sărbătorit ziua de naștere. La 54 de ani, actorul a avut...
Happy
Publicat 02.05.2024
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni...
Medicool
Publicat 02.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024