Premierul indian Narendra Modi se duce la Kiev, în timp ce premierul chinez Li Qiang merge în Rusia
Război în Ucraina. Premierul indian Narendra Modi va efectua o vizită la Kiev în timp ce premierul chinez Li Qiang merge în vizită în Rusia şi Belarus în această săptămână.
De Redactia Observator la 19.08.2024, 11:50Prim-ministrul indian Narendra Modi va vizita Ucraina, a anunţat luni Ministerul indian de Externe, prima sa deplasare în această ţară sfâşiată de război după începutul conflictului cu Rusia şi la aproximativ o lună după ce s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin la Moscova, informează Reuters. Detaliile vizitei urmează să fie comunicate mai târziu în cursul zilei, a precizat Ministerul de Externe de la New Delhi.
Conform AFP, premierul Modi urmează să viziteze şi Polonia cu ocazia acestei deplasări în Europa, iar presa indiană a sugerat că deplasarea va avea loc mai târziu în cursul acestei săptămâni. Reuters citează informaţii apărute în presa indiană conform cărora este probabil ca premierul Modi să viziteze Kievul în această lună.
Capitalele occidentale au impus sancţiuni Moscovei după invadarea Ucrainei în 2022, dar state prietene, precum India şi China, au continuat să facă comerţ cu Rusia. India s-a abţinut să dea vina direct pe Rusia - pentru ceea ce Moscova numeşte o operaţiune militară specială -, îndemnându-i în acelaşi timp pe cei doi vecini să rezolve conflictul prin dialog şi diplomaţie.
France Presse aminteşte şi faptul că India s-a abţinut în momentele în care la ONU s-au votat rezoluţii care au vizat Moscova. SUA şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la relaţia Indiei cu Rusia, mai ales într-un moment în care Washingtonul a încercat să consolideze legăturile cu New Delhi, ca o potenţială contrapondere la puterea în ascensiune a Chinei.
- Rusia interzice fundaţia actorului american George Clooney şi a soţiei sale Amal pentru terorism
- Ruşii au cucerit New York-ul din Ucraina în timp ce trupele Kievului continuă să avanseze în Kursk
- Belarus a trimis o treime din armată la graniţa cu Ucraina. Lukaşenko susţine că Ucraina are 120.000 de militari...
New Delhi încearcă să îşi aprofundeze relaţia cu Occidentul, păstrând în acelaşi timp intacte legăturile cu vechea sa prietenă, Rusia. De la începutul conflictului cu Ucraina, Rusia a devenit un furnizor major de ţiţei la preţ redus pentru India, exporturi foarte necesare în urma impunerii sancţiunilor occidentale. New Delhi a făcut presiuni, de asemenea, ca Moscova să returneze câţiva dintre cetăţenii săi care s-au înscris pentru "slujbe de sprijin" în armata rusă, dar au fost apoi trimişi să lupte pe linia frontului în Ucraina. Cel puţin cinci dintre aceştia au murit în acest conflict, notează AFP.
Li Qiang, în vizită în Rusia şi Belarus în această săptămână
Premierul chinez Li Qiang va vizita Rusia şi Belarus săptămâna aceasta, a transmis luni Ministerul de Externe de la Beijing, conform AFP. În timpul vizitei, care va avea loc de marţi până vineri, Li Qiang va participa la "cea de-a 29-a întâlnire între şefii de guvern chinez şi rus", a precizat ministerul într-un comunicat.
Vizita are loc pe fondul unei cooperări economice şi diplomatice sporite între Beijing şi Moscova. Parteneriatul strategic dintre cele două ţări s-a aprofundat şi mai mult de la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe care China nu a condamnat-o niciodată.
Beijingul se prezintă ca o parte neutră în acest conflict şi pretinde că nu va livra arme niciunei părţi. Dar americanii şi europenii acuză în mod regulat China că oferă Rusiei, care este ţinta unor sancţiuni occidentale majore, sprijin economic crucial în efortul său de război.
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a vizitat China de două ori anul trecut, promiţând în decembrie că va fi "un partener de încredere pentru China". Belarus depinde în mare măsură de sprijinul politic şi financiar din partea Rusiei, iar teritoriul său a fost utilizat pe scară largă pentru manevrele ruseşti împotriva Ucrainei de la invazia rusă din februarie 2022.
În iulie, Belarus a devenit membru al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), un grup în creştere rapidă care include China, India, Rusia şi ţările din Asia Centrală, cu ambiţia de a fi o contrapondere pentru Occident.