Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ruşii au cucerit New York-ul din Ucraina în timp ce trupele Kievului continuă să avanseze în Kursk

Război în Ucraina. Numeroase canale militare de Telegram atât ruse, cât şi ucrainene relatează că localitatea New York din regiunea Doneţk a fost cucerită de ruşi. Potrivit unor surse ucrainene, în prezent trupele ruse "curăţă" marginea de nord a orăşelului care avea 9000 de locuitori înainte de război. Ocuparea aşezării este un moment semnificativ pentru ruşi datorită geografiei și liniilor defensive ucrainene construite aici încă din 2014. În acest timp, forțele ucrainene au continuat atacurile în regiunea Kursk și au avansat la sud-est de oraşul Sudja, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

de Redactia Observator

la 19.08.2024 , 11:32

În ultimele 24-48 de ore, forțele ruse au cucerit aproape în totalitate localitatea New York din regiunea Doneţk, după aproape o lună şi jumătate de lupte. Informaţia este confirmată de mai multe canale militare de Telegram atât ruse, cât şi ucrainene.

Armata rusă a intrat în New York la începutul lunii iulie 2024. Încă nu sunt dovezi vizuale ale ocupării localităţii de către Rusia, iar unele surse ucrainene relatează că trupele ruse încă execută operaţiuni de "curăţare" în marginea de nord a oraşului. Este posibil ca ruşii să fi capturat așezarea, au evaluat şi analiştii de la ISW.

ISW: Trupele ucrainene au avansat uşor în regiunea Kursk

Articolul continuă după reclamă

Între timp, forțele ucrainene au continuat să atace pe 18 august pe toată linia frontului din teritoriul cucerit în Kursk și au avansat uşor la sud-est de oraşul Sudja, potrivit ISW. O filmare în care trupele ruse lovesc un vehicul ucrainean blindat de transport de trupe în apropiere de satul Martînivka dovedeşte că forțele ucrainene au avansat recent la est de Sudja

Pe acelaşi subiect

Unde este New York din Ucraina

Cu o populaţie de 9000 de oameni înainte de război, localitatea New York din Doneţk s-a aflat în prima linie a conflictului dintre ucraineni și separatiștii susținuți de ruși încă din 2014. Este situat la 38 de km de centrul orașului  Donețk, ocupat de ruşi şi la 10 km de Toreţk (peste 30.000 de locuitori înainte de război), un alt oraş industrial ucrainean, atacat recent de trupele ruse din trei direcţii.

Se crede că orașul New York a fost fondat de membrii Bisericii Menonite care s-au stabilit în regiune în timpul domniei Ecaterinei a II-a a Rusiei, dar originea localităţii rămâne un mister. În 1951, a fost redenumit "Novgorodske"  ("Orașul Nou") de către sovietici din motive ideologice, dar şi-a recuperat numele de New York în urma unui vot al parlamentarilor ucraineni în 2021, potrivit AFP. 

Ruşii au cucerit New York-ul din Ucraina în timp ce trupele Kievului avansează în Kursk

ISW

Ruşii au recendicat duminică localitatea Svîrîdonivka

Rusia a revendicat duminică capturarea unui sat situat la circa 15 km de oraşul Pokrovsk, important nod logistic în estul Ucrainei pe care ea îl vizează de mai multe luni. "Datorită unor acţiuni active", forţele ruse "au eliberat satul Svîrîdonivka (Sviridinivka) în Republica Populară Doneţk", a anunţat Ministerul Apărării rus într-un comunicat. În ultimele zile, armata rusă a revendicat capturarea mai multor sate în acest sector, unde trupele sale au avansat rapid după ocuparea satului Ocertine la începutul lui mai.

Aceste capturări sunt semnul unei presiuni care nu slăbeşte pe frontul de est, în pofida avansării fără precedent a forţelor ucrainene în regiunea rusă Kursk, începând din 6 august.  Chiar dacă această ofensivă atrage multă atenţie, majoritatea luptelor continuă să se desfăşoare în Donbasul ucrainean, unde trupele ruse au avantaj în faţa forţelor ucrainene, în inferioritate numerică.

Oraşul Pokrovsk, care număra înainte de război circa 61.000 de locuitori, se află pe o importantă rută spre alte locuri importante ale Ucrainei, Ceasiv Iar şi Kostiantinivka. Autorităţile ucrainene au îndemnat în ultimele zile locuitorii să se evacueze în faţa avansării trupelor ruse.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Ştiri externe » Ruşii au cucerit New York-ul din Ucraina în timp ce trupele Kievului continuă să avanseze în Kursk