Premiul Nobel pentru Pace 2022, câştigat de belarusul Ales Bialiatski, organizația rusă Memorial și Centrul pentru libertăți civile din Ucraina
Premiul Nobel pentru Pace 2022 a fost câștigat de Ales Bialiatski din Belarus, apărător al drepturilor omului, organizația rusă pentru drepturile omului Memorial și organizația ucraineană pentru drepturile omului Centrul pentru libertăți civile, a anunțat comitetul norvegian pentru Nobel din Oslo. În total, 343 de nominalizaţi – 251 de persoane şi 92 de organizaţii au concurat pentru premiu în acest an, potrivit Institutului Nobel.
De Redactia Observator la 08.10.2022, 13:49UPDATE: Premiul Nobel pentru Pace 2022 a fost câştigat de activistul pentru drepturile omului Ales Bialiatski, organizației ruse pentru drepturile omului Memorial și organizației ucrainene pentru drepturile omului Center for Civil Liberties.
Anunțul prinvind câștigătorul premiului Nobel pentru Pace a fost făcut în cadrul unei ceremonii care a avut loc vineri, la Oslo. Câștigător a fost declarat Ales Bialiatski, activist pentru drepturile omului din Belarus.
Cine este Ales Bialiatski, câştigător al premiului Nobel pentru Pace
- Premiul Nobel pentru Literatură 2022. Scriitoarea franceză Annie Ernaux, premiată pentru curajul cu care scrie...
- Premiul Nobel pentru Chimie 2022. Carolyn Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless, premiați pentru cercetări...
- Premiul Nobel pentru Literatură 2022. Cine sunt favoriții din acest an
Ales Bialiatski este un activist pentru drepturile omului din Belarus, care a condus o campanie de aproape 30 de ani pentru democrație și libertate.
În 1996, Bialiatski a fondat Centrul pentru drepturile omului „Viasna”, cu sediul la Minsk, pentru a oferi sprijin deținuților politici. De atunci, a devenit principala organizație neguvernamentală din țară, contribuind la dezvoltarea societății civile din Belarus prin documentarea încălcărilor drepturilor omului și monitorizarea alegerilor.
De la jumătatea anilor 1980, Ales Bialiatski a condus o campanie non-violentă și non-partizană pentru a se asigura că în Belarus se instituie libertăți democratice și o societate civilă vibrantă. În calitate de membru activ al mișcării naționale pentru drepturile omului, Bialiatski a fost arestat și a petrecut mai mulți ani în închisoare sub acuzații inventate, autoritățile belaruse încercând să îl împiedice. De asemenea, guvernul a vizat în mod frecvent Viasna și pe membrii săi.
Acordarea premiului pentru pace - una dintre cele mai râvnite distincții ale umanității - servește adesea ca o ofertă de speranță în vremuri nesigure.. Anul trecut, premiul a fost împărţit de jurnalista filipino-americană Maria Ressa şi jurnalistul rus Dmitri Andreyevich Muratov „pentru eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare”.
Specialiștii au considerat de la bun început că războiul din Ucraina a îngreunat foarte mult decizia comitetului novegian care a stabilit câștigătorul premiului Nobel pentru Pace din acest an.
Printre favoriți au fost și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, politicianul Alexei Navalnîi, un critic înverșunat al președintelui Putin, și Sviatlana Tsikhanouskaya, liderul în exil al opoziției din Belarus. Pe listă s-au mai aflat Harsh Mander, un activist din India pentru drepturile omului, și Greta Thunberg, cunoscutul activist de mediu.
Cât valorează premiul Nobel 2022
Premiul din acest an va fi anunţat pe fondul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care a intrat acum în cea de-a opta lună, dar şi pe fondul celui de-al treilea an al pandemiei de COVID-19.
Potrivit presei internaţionale, printre favoriţii din acest an se află activista suedeză Greta Thunberg, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, opozantul rus Alexeki Navalnîi, Papa Francisc, opozanta belarusă Svetlana Ţihanuskaia sau Organizaţia Mondială a Sănătăţii, relatează news.ro.
Valoarea premiului Nobel este de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1,1 milioane de euro). Suma este împărţită, dacă există mai mulţi laureaţi ai unui singur premiu.
Toate anunţurile sunt transmise prin streaming, pe site-ul Nobelprize.org.
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și