Antena Meniu Search
x

Premiul Nobel pentru Chimie 2022. Carolyn Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless, premiați pentru cercetări în domeniul chimiei bioortogonale

Premiul Nobel pentru Chimie 2022 a fost acordat cercetătorilor Carolyn Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless pentru dezvoltarea cercetărilor în domeniul chimiei bioortogonale. Cei trei vor împărţi premiul în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (circa 920.000 de euro). 

De Redactia Observator la 05.10.2022, 12:57
Premiul Nobel pentru Chimie 2022. Carolyn Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless, premiați pentru dezvoltarea domneniului chimiei bioortogonale
Premiul Nobel pentru Chimie 2022. Carolyn Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless, premiați pentru dezvoltarea domneniului chimiei bioortogonale

Barry Sharpless şi Morten Meldal au fost distinşi cu Premiul Nobel pentru Chimie 2022 pentru că au adus chimia în era funcţionalismului şi au pus bazele chimiei clic. Ei împart premiul cu Carolyn Bertozzi, care a dus chimia clicului într-o nouă dimensiune şi a început să o folosească pentru a mapa celulele. Reacţiile ei bioortogonale contribuie acum la tratamente mai ţintite pentru cancer, printre multe alte aplicaţii.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Chimie a fost atribuit cercetătorilor Benjamin List (Germania) şi David MacMillan (SUA) pentru dezvoltarea organo-catalizei asimetrice, o unealtă ingenioasă pentru construirea moleculelor.

Pe acelaşi subiect

Între anii 1901 şi 2021 au fost acordate 113 premii Nobel pentru Chimie. Şapte femei au fost laureate până anul acesta. Un singur om de ştiinţă, Frederick Sanger, a primit Nobelul pentru Chimie de două ori, în 1958 şi în 1980. Şapte femei au fost recompensate cu Nobel pentru Chimie până acum. 

Recompensată şi cu Nobelul pentru Chimie, după ce a fost laureată a premiului Nobel pentru Fizică, Marie Curie a devenit prima persoană din lume care a primit două distincţii Nobel.

Cel mai tânăr laureat a avut vârsta de 35 de ani - Frédéric Joliot - care a primit distincţia în 1935, iar cel mai în vârstă, 97 de ani - John B. Goodenough - laureat în 2019. Sezonul Nobel 2022 va continua joi, cu premiul pentru Literatură.

Laureatul premiului Nobel pentru Pace va fi anunţat vineri, iar cel al Premiului Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice, acordat în memoria lui Alfred Nobel, va fi anunţat pe 10 octombrie.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Premiul Nobel pentru Chimie 2022. Carolyn Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless, premiați pentru cercetări în domeniul chimiei bioortogonale

Breaking News

Aderarea României la Schengen, primul punct pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 8 decembrie

Aderarea României la Schengen, primul punct pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 8 decembrie