Preşedintele Ucrainei cere Occidentului să nu genereze "panică": "Probabilitatea unui atac există, dar nu e mai gravă ca în 2021"
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut, vineri, Occidentului să nu genereze "panică" privind riscurile unui conflict militar, argumentând că, deşi probabilitatea unui atac militar rus există, nu este mai mare decât a fost în 2021.
De Redactia Observator la 28.01.2022, 20:26- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
"Trebuie evitate acţiunile de suscitare a panicii în tensiunile cu Rusia. Probabilitatea unui atac există, nu a dispărut, dar nu a fost mai puţin gravă în 2021. Dacă citim presa internaţională, am putea crede că avem deja un război în întreaga ţară, că sunt trupe care avansează pe drumuri. Dar nu este cazul", a afirmat Volodimir Zelenski.
Conform unui oficial de la Kiev citat de CNN, Volodimir Zelenski a avut disensiuni puternice cu preşedintele SUA, Joseph Biden, în cursul unei convorbiri, pe tema "nivelului riscurilor" unui atac rus, iar conversaţia "nu a decurs bine".
Joseph Biden l-a avertizat pe preşedintele Ucrainei că un atac al Rusiei ar fi o "posibilitate clară", însă Volodimir Zelenski a replicat că situaţia rămâne "periculoasă, dar ambiguă", astfel că nu este sigur că va exista vreun atac.
Macron a vorbit cu Putin
- Americanii anunță o creștere a prezenței militare ruse lângă graniţa cu Ucraina, în ultimele 24 de ore
- Ce efecte ar avea asupra României şi a românilor invadarea Ucrainei de către Rusia? Preţurile ar exploda,...
- Putin, dispus să aibă o întâlnire cu preşedintele Ucrainei, pentru "normalizarea relaţiilor": "Să vină la...
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi omologul său din Rusia, Vladimir Putin, au convenit că sunt necesare măsuri în sensul diminuării tensiunilor militare în apropierea Ucrainei, a anunţat vineri Palatul Elysée, notând că liderul de la Kremlin "nu a exprimat nicio intenţie ofensivă".
Anterior, Kremlinul a anunţat că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a transmis lui Emmanuel Macron că nu este mulţumit de răspunsurile oferite de SUA şi NATO privind garanţiile de securitate, dar a precizat că Moscova vrea continuarea dialogului.
"Răspunsurile Statelor Unite şi ale NATO nu au ţinut cont de preocupările fundamentale ale Rusiei. A fost ignorată problema centrală, privind modul în care Statele Unite şi aliaţii se gândesc să aplice principiul potrivit căruia nimeni nu trebuie să îşi consolideze propria securitate în detrimentul altor ţări", a comunicat Preşedinţia Rusiei, potrivit cotidianului Le Figaro, după conversaţia lui Vladimir Putin cu Emmanuel Macron.
De asemenea, Vladimir Putin i-a spus lui Emmanuel Macron că intenţionează să continue discuţiile pentru soluţionarea conflictului separatist din estul Ucrainei. Palatul Elysée a anunţat că Emmanuel Macron va discuta telefonic vineri seară şi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Vladimir Putin este dispus să aibă o întâlnire cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru discuţii despre normalizarea relaţiilor bilaterale, a afirmat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
Rusia acuză SUA de amplificarea tensiunilor
Administraţia Vladimir Putin a acuzat, marţi, Statele Unite de amplificarea tensiunilor, în contextul în care Departamentul american al Apărării a anunţat plasarea în stare de alertă a mii de militari care ar putea fi mobilizaţi în Europa de Est pentru operaţiuni ale Forţei de Reacţie a NATO.
Şi Uniunea Europeană a sugerat că Statele Unite şi Marea Britanie "dramatizează" situaţia. Bruxellesul a anunţat menţinerea personalului diplomatic la Kiev, distanţându-se de poziţiile Statelor Unite şi Marii Britanii, care au redus numărul diplomaţilor şi au evacuat rudele funcţionarilor diplomatici. "Noi nu vom proceda în acest fel, deoarece nu cunoaştem niciun motiv specific. Nu este necesară dramatizarea situaţiei", a declarat luni Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.
Rusia este acuzată că a mobilizat aproximativ 100.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Administraţia de la Kiev se teme de o invazie sau de o lovitură de stat. Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria.
Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au transmis miercuri răspunsuri scrise Rusiei privind garanţiile de securitate, dar Moscova insistă pentru retragerea trupelor din statele est-europene şi pentru oprirea extinderii NATO spre est.