Antena Meniu Search
x

Joe Biden l-a sunat pe preşedintele Zelensky şi i-a spus că "lucrurile nu merg bine", iar Ucraina trebuie "să se pregătească de impact"

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, l-a sunat pe preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, în cursul zilei de joi, 27 ianuarie, şi i-a spus că situaţia din regiune este departe de a fi detensionată, iar "lucrurile nu merg deloc bine".

de Redactia Observator

la 28.01.2022, 07:44

Joe Biden l-a sunat pe preşedintele Zelensky şi i-a spus că "lucrurile nu merg bine", iar Ucraina trebuie "să se pregătească de impact"
- Profimedia

Potrivit CNN, care citează surse din guvernul ucrainean, susţine că Joe Biden i-a mai transmis omologului său şi că Ucraina trebuie "să se pregătească de impact", cu alte cuvinte de un conflict armat direct cu Rusia. Casa Alba dezminte în schimb că o astfel de convorbire ar fi avut loc şi avertizează că surse anonime lansează "ştiri false".

Conform CNN, în cursul convorbirii, pe care sursele ucrainene l-au descris ca fiind "lung şi sincer", Biden i-a spus lui Zelensky că un atac rusesc este iminent, iar o invazie este "practic sigură". De partea cealaltă, Volodymyr Zelensky a spus că ameninţarea din partea Rusiei rămâne "periculoasă, dar ambiguă". Preşedintele ucrainean este de părere că un atac armat direct al Rusiei nu avea loc în viitorul apropiat.

Emily Horne, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, spune că informaţiile prezentate de sursele ucrainene sunt "falsuri" în mare parte şi a amintit că preşedintele Joe Biden a spus în mod public de-a lungul timpului că există o posibilitate clară ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie. Potrivit CNN, discuţia telefonică dintre cei doi preşedinţi a durat o oră şi 20 de minute.

Biden avertizează Rusia cu privire la "sancţiuni economice semnificative" în cazul invadării Ucrainei

Pe acelaşi subiect

Preşedintele SUA Joe Biden avertizează Rusia cu privire la ”sancţiuni economice semnificative” în cazul invadării Ucrainei şi afirmă că se vede sancţionându-l pe preşedintele rus Vladimir Putin. El a reluat afirmaţiile privind desfăşurarea de trupe în Polonia şi Româniaîn termenii Articolului 5 din Tratatul NATO, referitor la obligaţiile faţă de aliaţil, notează news.ro.

Întrebat dacă are informaţii suplimentare cu privire la Ucraina, Biden a precizat că nu a existat nicio modificare privid mişcări ale forţelor ruse, care sunt dispuse de-a lungul întregii frontiere cu Belarusul.  El a precizat că orice manevră în interiorul Ucrainei va avea ”consecinţe grave”, inclusiv ”sancţiuni economice semnificative”, precum şi faptul că se va vedea obligat să întărească prezenţa NATO ”pe flancul estic - Polonia, România, etc.”.

Cum se activează Articolul 5 din Tratatul NATO

Întrebat dacă se vede sancţionându-l pe Putin personal în cazul în care invadează Ucraina, preşedintele american a răspuns afirmativ. Solicitat să precizeze dacă o va face, Biden a replicat: ”Voi vedea asta”. Referitor la cei 8.500 de militari aflaţi în stare de alertă, ca parte a unei operaţiuni NATO, Biden a precizat că activarea acestora se va face în termenii Articolului 5 din Tratatul NATO,privind obligaţiile faţă de aliaţi, precizând că niciun stat NATO nu trebuie să se îngrijoreze că NATO nu va veni în apărarea sa.

În ceea ce priveşte momentul desfăşurării acestor trupe, Joe Biden a precizat că acesta depinde de ”ceea ce va face sau de ce nu va face” preşedintele rus Vladimir Putin. ”Şi s-ar putea să deplasez unele dintre aceste trupe într-un viitor apropiat, doar pentru că necesită timp”, a precizat, preşedintele american.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Joe Biden l-a sunat pe preşedintele Zelensky şi i-a spus că "lucrurile nu merg bine", iar Ucraina trebuie "să se pregătească de impact"