Antena LIVE

Curs valutar

"Prietenia fără limite" între China și Rusia se clatină? Xi l-a avertizat personal pe Putin să nu folosească arme nucleare în Ucraina

Xi Jinping l-a avertizat personal pe Vladimir Putin să nu folosească arme nucleare în Ucraina. Mesajul a fost transmis faţă în faţă în timpul vizitei de stat a preşedintelui chinez la Moscova, din luna martie, una dintre primele sale deplasări externe după ani de izolare din cauza politicii zero-Covid, au declarat oficiali din Occident şi din China citaţi sub acoperirea anonimatului de Financial Times (FT).

De la 05.07.2023, 14:16
WhatsApp
"Prietenia fără limite" între China și Rusia se clatină? Xi l-a avertizat personal pe Putin să nu folosească arme nucleare în Ucraina Profimedia Images

De atunci, oficialii chinezi îşi asumă în privat meritul de a-l fi convins pe preşedintele rus să renunţe la ameninţările sale voalate de a folosi o armă nucleară împotriva Ucrainei, au spus sursele FT.

Demersul lui Xi Jinping arată totuşi că Beijingul are îngrijorări cu privire la războiul Rusiei din Ucraina, chiar dacă oferă un sprijin tacit Moscovei, scrie Financial Times. Pe de altă parte, descurajarea lui Putin de a folosi o astfel de armă a fost esenţială pentru campania Chinei de reparare a legăturilor deteriorate cu Europa, a declarat un consilier de rang înalt al guvernului chinez.

În declaraţiile sale publice, China s-a exprimat în mod constant împotriva folosirii armelor nucleare. Dar mulţi dintre susţinătorii Kievului s-au îndoit de angajamentul Beijingului faţă de o astfel de descurajare, având în vedere parteneriatul "fără limite" al lui Xi cu Putin şi un "plan de pace" care se suprapune puternic cu punctele de discuţie ruseşti. Cu toate acestea, avertismentul lui Xi le-a dat speranţa că Beijingul îşi susţine retorica publică şi în spatele uşilor închise şi că ameninţă probabil cu consecinţe care ar fi suficiente pentru a-l opri pe Putin să folosească o armă nucleară, notează FT.

Putin a rămas dezamăgit după ce vizita lui Xi nu a reuşit să aducă niciun câştig tangibil pentru Rusia, cum ar fi aprobarea pentru mult aşteptatul gazoduct Puterea Siberiei-2, au declarat oficiali occidentali din domeniul securităţii. Condamnarea folosirii armelor nucleare în comunicatul lor comun a fost aproape sigur adăugată la cererea Chinei, au adăugat oficialii.

Pe acelaşi subiect

În cazul în care Rusia ar folosi arme nucleare în Ucraina, "totul este în dezavantajul Chinei", a explicat un oficial. Un atac nuclear rusesc asupra Ucrainei sau a unuia dintre aliaţii săi europeni ar risca să întoarcă Europa împotriva Chinei, a declarat un consilier de rang înalt din guvernul chinez, în timp ce o presiune susţinută din partea Beijingului pentru a preveni un astfel de act ar putea contribui la îmbunătăţirea relaţiilor cu bătrânul continent.

Shi Yinhong, profesor de relaţii internaţionale la Universitatea Renmin din Beijing, a declarat că "Rusia nu a avut şi nu va avea niciodată aprobarea Chinei pentru a folosi arme nucleare". Dacă Rusia va folosi arme nucleare împotriva Ucrainei, "China se va distanţa şi mai mult de Rusia", a adăugat el.

Putin și-a dat seama că armele nucleare tactice nu-i aduc avantaje

În urma avertismentelor - chineze şi occidentale -, Putin a renunţat la retorica sa şi nu a mai menţionat public un atac cu arme nucleare tactice timp de câteva luni. Persoane apropiate Kremlinului spun că liderul rus a decis în mod independent că armele nucleare tactice nu ar oferi Rusiei un avantaj, după ce a analizat diverse scenarii rezultate în urma utilizării acestora. Un atac nuclear ar putea transforma zonele pe care Putin le-a anexat într-un pustiu iradiat, fără a ajuta prea mult forţele ruse să avanseze, au spus sursele FT.

Însă Putin a menţionat din nou armele nucleare luna trecută, când a început contraofensiva Ucrainei, spunând că Rusia a livrat focoase tactice în Belarus. Cu toate acestea, Putin a adăugat rapid că nu era "nevoie" să facă acest lucru, deoarece forţele Rusiei fac faţă unei ofensive ucrainene.

Dar declaraţia lui Putin arată că inclusiv China ar putea fi incapabilă să îl descurajeze pe deplin pe Putin, a comentat Alexander Gabuev, director al Centrului Carnegie pentru Rusia şi Eurasia. "Armele nucleare sunt ultima asigurare pe care Putin o are împotriva pierderii catastrofale a acestui război", spune expertul.

Reacția Kievului

Între timp, Kievul şi-a exprimat îngrijorarea că Rusia ar putea, în schimb, să provoace un accident la centrala nucleară Zaporojie - cea mai mare din Europa, pe care forţele ruseşti o ocupă din martie 2022 - şi să nege responsabilitatea. La rândul său, Moscova face aceleaşi reproşuri Kievului şi indică chiar şi data - în noaptea de 5 iulie.

Reacţionând la articolul din Financial Times, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că poziţia Chinei în faţa unei potenţiale ameninţări nucleare din partea Rusiei este "importantă". Andrii Iermak a postat pe Telegram o captură de ecran cu articolul din Financial Times despre avertismentul transmis de liderul chinez Xi Jinping preşedintelui rus Vladimir Putin cu privire la un atac nuclear în Ucraina. "O poziţie importantă cu privire la ameninţarea nucleară din partea smintitului stat terorist rus", a scris el, citat de Reuters.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

rusia china xi jinping vladimir putin arme nucleare război ucraina
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024