Prima întâlnire între oficialii militari de top din SUA și China după vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, s-a întâlnit marţi în Cambodgia cu omologul său chinez, Wei Fenghe, în contextul în care cele două părţi se străduiesc să ţină sub control tensiunile bilaterale, notează Agerpres. Această întâlnire, în marja unei conferinţe a miniştrilor apărării la Siem Reap, este prima între Lloyd Austin şi Wei Fenghe din iunie, după vizita făcută de Nancy Pelos în Taiwan în urmă cu câteva luni, atunci când se afla la conducerea Camerei Reprezentanților. Controversele au apărut deoarece Beijingul revendică insula, iar o vizită din partea americanilor a fost considerată o încercare de a recunoaște Taiwanul ca stat independent.
De Adrian Popovici la 22.11.2022, 07:36China a considerat că vizita lui Nancy Pelosi, la începutul lui august, este o provocare majoră. Ea a fost la acel moment cel mai înalt oficial responsabil american care a vizitat insula în ultimele decenii. Nancy Pelosi a anunţat de atunci că va renunţa la postul de lider al democraţilor în viitoarea Cameră a Reprezentanţilor Statelor Unite, unde republicanii au obţinut majoritatea.
Oficialii de top fac eforturi pentru a detensiona situația diplomatică
Între timp, China şi SUA au încercat să scadă tensiunea prin organizarea de întâlniri între înalţi responsabili. Pe 14 noiembrie, preşedinţii Joe Biden şi Xi Jinping s-au întâlnit timp de trei ore la un summit al G20 la Bali, în Indonezia. Au fost primele discuţii faţă în faţă între liderii celor mai mari două economii ale lumii de când sunt preşedinţi.
Această întâlnire a fost urmată de o întrevedere între Xi Jinping şi Kamala Harris la Summitul Asia-Pacific la Bangkok. Vicepreședinta SUA a întărit mesajul preşedintelui Biden că ambele ţări trebuie să "menţină linii deschise de comunicare pentru a gestiona în mod responsabil concurenţa dintre ţările noastre", potrivit unui responsabil de la Casa Albă.
Potrivit presei de stat chineze, preşedintele Xi Jinping i-a spus vicepreşedintei Harris că întâlnirea sa cu Joe Biden a fost "strategică şi constructivă" şi a avut "o mare importanţă pentru orientarea relaţiilor chino-americane" pe viitor.