Antena Meniu Search
x

Video Vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan pune paie pe foc. Tensiunile China - SUA, la cote alarmante. Beijing: "Armata nu va sta pasivă"

Tensiunile între China şi Statele Unite au crescut la cote alarmante, după ce au ieşit la iveală planurile speakerului Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, de a vizita Taiwanul, săptămâna aceasta. Beijingul consideră că Taiwan este teritoriu chinez, iar vizita politicianului american în această ţară a fost catalogată de reprezentantul chinez la ONU drept o provocare. Acesta a adăugat că Beijingul va face tot ceea ce este necesar pentru a-şi apăra suveranitatea, în timp ce ministrul Apărării din statul comunist a anunţat că armata chineză nu va sta cu mâinile în sân.

de Redactia Observator

la 02.08.2022, 07:53

Vezi și

Surse apropiate de Nancy Pelosi spun că aceasta va ajunge în Taiwan miercurea aceasta. Există temeri că aeronava politicianului american ar putea fi interceptată de aviaţia chineză. Casa Albă a făcut apel la autorităţile de la Beijing să nu escaladeze situaţia. Între timp, China a programat noi exerciţii militare, începând de azi, în strâmtoarea Taiwan.

Casa Albă: Nancy Pelosi are "dreptul" de a vizita Taiwanul

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, care a început luni la Singapore un turneu asiatic, "are dreptul de a vizita Taiwanul", a declarat Casa Albă, potrivit căreia China "pare să se poziţioneze" pentru o demonstraţie de forţă militară în jurul acestei insule pe care o revendică, informează AFP. Potrivit news.ro, Nancy Pelosi menţine neclaritatea în privinţa unei escale în Taiwan care ar putea otrăvi şi mai mult relaţiile deja tensionate dintre Beijing şi Washington, dar mai multe publicaţii taiwaneze şi străine au confirmat luni această deplasare, citând surse anonime. The Financial Times a scris chiar că ea se va întâlni cu preşedintele taiwanez Tsai Ing-wen, miercuri, la Taipei. 

Nancy Pelosi "are dreptul de a vizita Taiwanul", a spus luni John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru probleme strategice. "Nu există motiv pentru ca Beijingul să facă din această vizită, care nu derogă de la doctrina americană, o formă de criză", a adăugat el, pe fondul creşterii tensiunilor americano-chineze ca urmare a informaţiilor potrivit cărora Pelosi ar putea merge în Taiwan. 

Pe acelaşi subiect

China "pare să se poziţioneze pentru a putea face un nou pas în zilele următoare", a continuat John Kirby: acest lucru ar putea "include provocări militare, precum tiruri de rachete în strâmtoarea Taiwan sau în jurul Taiwanului" ori "importante incursiuni aeriene" în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului.

Reacţia Beijingului. Armata Chinei "nu va sta pasivă”

"Dacă preşedintele Camerei Reprezentanţilor (...) merge în Taiwan, China va lua cu siguranţă contramăsuri ferme pentru a-şi proteja suveranitatea şi integritatea teritorială", a avertizat mai devreme un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian. Armata chineză "nu va sta pasivă”, a subliniat el. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan pune paie pe foc. Tensiunile China - SUA, la cote alarmante. Beijing: "Armata nu va sta pasivă"