Primele imagini cu armata ucraineană folosind muniţie cu dispersie, oferită de SUA, pe front. Atacul a avut loc în Doneţk
Război în Ucraina. Ucraina a început deja să folosescă muniţia cu dispersie oferită pe SUA. Pe reţelele de socializare au apărut primele imagini cu armata ucraineană folosind acest tip de muniţie contra ruşilor.
De Redactia Observator la 20.07.2023, 21:52UPDATE: Muniţii cu dispersie furnizate Ucrainei de către SUA au ajuns în mâinile armatei ucrainene, care le foloseşte deja împotriva trupelor ruse, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe teme de securitate, John Kirby, transmite Reuters, citată de Agerpres. "Am primit unele evaluări iniţiale din partea ucrainenilor, şi ei le folosesc destul de eficient", au un impact asupra formaţiunilor defensive şi mişcărilor trupelor ruse, a susţinut Kirby despre respectivele muniţii, pe care Ucraina a promis că le va folosi doar pentru a disloca concentrările de trupe ale inamicului.
Conform primelor informaţii, ucrainenii ar fi folosit muniţia cu dispersie în regiunea Donetk, mai exact lângă oraşul Krasnohorivka. În urma acestui atac şi-ar fi pierdut viaţa şi un cunoscut blogger militar rus. Faptul că Ucraina a început să folosească pe front muniţia cu dispersie este confirmat şi de The Washington Post.
"Ucraina a început să folosească muniţia cu dispersie oferită de SUA împotriva forţelor ruse din sudul Ucrainei, într-o încercare de a sparge liniile defensive ale adversarilor", scriu jurnaliştii de la The Washington Post, citând un oficial din armata ucraineană. Rusia a ameninţat că va riposta în exact acelaşi mod dacă ucrainenii vor folosi acest tip de armament. Mai mult, Kremlinul a acuzat Washingtonul de "disperare" în momentul în care Joe Biden a anunţat în mod oficial că SUA vor oferi muniţie cu dispersie Ucrainei.
- Şoigu, reacţie dură după ce SUA au anunţat că oferă muniţie cu dispersie Ucrainei: "Avem arme cu dispersie...
- SUA şi NATO recunosc că Ucraina a rămas fără muniţie, de asta trimit obuze cu dispersie. Un general...
- Gafă de protocol la întâlnirea lui Joe Biden cu Regele Charles. Președintele SUA, nerăbdător la Castelul Windsor
Munițiile cu dispersie, interzise în peste 100 de țări
Muniţiile cu dispersie sunt interzise de peste 100 de ţări, deoarece împrăştie pe suprafeţe mari "bombe" mai mici care nu explodează la impact şi pot reprezenta un risc pe termen lung pentru oricine le întâlneşte, similar cu minele terestre. Cu toate acestea, SUA şi Ucraina, precum şi Rusia nu sunt semnatare ale tratatului care interzice aceste arme.
SUA au un stoc de muniţii cu dispersie, cunoscute sub numele de DPICM, adică muniţii convenţionale îmbunătăţite cu dublă utilizare, pe care nu le mai folosesc după ce le-au eliminat treptat în 2016. Atât ucrainenii, cât şi ruşii au folosit bombe cu dispersie de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, iar mai recent, forţele ucrainene au început să folosească pe câmpul de luptă muniţii cu dispersie furnizate de Turcia, potrivit CNN.