După 9 luni de coșmar, britanicii au făcut marele anunț: "Avem un vaccin!"
Cu o eficienţă de 95%, vaccinul anti COVID realizat de companiile Pfizer - BioNTech a primit autorizaţie în Marea Britanie, unde va fi administrat începând de săptămâna viitoare. În România ar urma să ajungă la începutul anului viitor.
De Redactia Observator la 02.12.2020, 21:28- Britanicii vor începe vaccinarea, după ce serul produs de Pfizer - BioNTech a primit undă verde
- În România ar urma să ajungă, într-o primă fază, peste 9.000.000 de vaccinuri
Matt Hancock, ministrul britanic al Sănătăţii: Avem un vaccin! Este o veste foarte bună! De la începutul săptămânii viitoare, începem programul de vaccinare împotriva COVID-19!
Aproximativ 800.000 de doze vor fi disponibile, săptămâna viitoare, în spitalele din Marea Britanie. Prioritate la vaccinare vor avea cadrele medicale din prima linie, bătrânii din azile şi îngrijitorii lor. 10 milioane de doze - din cele 40 comandate - vor ajunge în spitale până la sfârşitul anului. Un stoc suficient pentru a imuniza cinci milioane de oameni. Scoţia a anunţat deja că oferă vaccinuri gratuite pentru toată populaţia cu vârsta de peste 18 ani, de anul viitor.
Matt Hancock, ministrul britanic al Sănătăţii: 50 de spitale din toată ţara au fost deja amenajate şi aşteaptă să primească vaccinul. De asemenea, vor exista şi centre de vaccinare.
Oboseala, singurul efect advers al vaccinului Pfizer-BioNTech
Vaccinul de la Pfizer-BioNTech, cu o eficacitate de 95%, va fi administrat în două doze. Conţine un material genetic care antrenează celulele organismului să producă una dintre proteinele virusului. Singurul efect advers este oboseala, în rare cazuri. Vaccinul este produs în Belgia şi ar putea ajunge în spitalele din România într-o lună.
Adrian Marinescu, medic primar Matei Balş: Va urma şi Uniunea Europeană, bineînţeles şi România, şi asta pentru că vom avea cât de curând un raport final din partea Agenţiei Europene a Medicamentului şi va fi validarea prin Comisia Europeană, în aşa fel încât la începutul anului 2021, chiar în ianuarie, să începem vaccinarea.
Fiecare doză costă aproximativ 20 de dolari, de cinci ori mai scumpă decât cele realizate de Astra Zeneca. Iar prima autorizare a europenilor ar putea veni la sfârşitul lunii.
9.2 milioane de doze pentru România, estimează Alexandru Rafila
Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătătate: Sperăm ca la începutul anului viitor, să putem să începem vaccinarea şi să-i protejăm pe cei care sunt mai vulnerabili. Fiecare vaccin va fi disponibil în toate statele membre, în acelaşi timp.
Alexandru Rafila, reprezentatul României la OMS: Din câte am înţeles, într-o primă fază sunt 200 de milioane de doze, ceea ce pentru România înseamnă circa 9,2 milioane, ţinând cont că România reprezintă 4,6 la sută din populaţia Uniunii Europene, vaccinul va fi furnizat în tranşe.
Pfizer a creat deja cutii speciale pentru livrare de mărimea unor serviete, dotate cu sisteme GPS şi izolate cu pachete de gheaţă carbonică. În România, de transport se va ocupa Ministerul Apărării. Dozele vor fi depozitate la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino şi în şase spitale militare de urgenţă din ţară.