Perseverance, cel mai sofisticat robot trimis vreodată în cosmos a ajuns pe Marte. Timp de 2 ani, Roverul va explora planeta
Viitorul omenirii pe Marte nu mai pare atât de îndepărtat. Roverul Perseverance, cel mai sofisticat aparat trimis vreodată în cosmos, a atins aseară solul marţian.
De Redactia Observator la 19.02.2021, 21:00- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Cele mai periculoase etape ale misiunii - intrarea în atmosferă, coborârea şi asolizare - au fost urmărite cu emoţie din toate colţurile lumii. Timp de 2 ani, Roverul va explora un fost lac de pe Planeta Marte, iar descoperirile ar putea fi vitale pentru colonizarea Planetei Roşii.
După 480 de milioane de kilometri parcurşi şi 7 luni de drum prin spaţiu, cel mai sofisticat robot trimis vreodată în cosmos a ajuns pe Marte.
Steve Jurczyk, Acting NASA Administrator: Vom înţelege cu adevărat Marte, evoluţia planetei, dacă a existat viaţă acolo dar vom pregăti şi eventuale misiuni umane pe Marte. Acesta este un pas pe această cale de a ne atinge acest scop. Un pas major.
Roverul are dimensiunile unui mic automobil şi cântăreşte o tonă. Aparatura de la bord recreează, practic, simţurile umane.
23 de aparate foto vor surprinde condiţiile de pe Marte, iar microfoanele ultraperformante vor capta sunetele planetei roşii. La bordul Roverului se mai află 3 roboţi care vor analiza atmosfera şi vor preleva probele necesare. Dar şi un elicopter, Ingenuity.
Steve Jurczyk, Acting NASA Administrator: Perseverence este un prim pas foarte, foarte important din multe puncte de vedere. Pentru a ne înţelege locul în Univers şi a pune piatra de temelie a explorării umane a planetei Marte.
Unul dintre aparatele ajunse acum pe planetă va încerca să transforme dioxidul de carbon in oxigen. Aerul marţian nu este respirabil, aşa că visul colonizării e încă departe.
Pe Marte, temperatura este extremă
Sunt minus 63 de grade Celsius deci, ar fi nevoie şi de încălzire. Una dintre opţiunile luate în calcul sunt panourile solare sau mini centralele nucleare. Hrana ar putea fi asigurată din sere uriaşe.
Toate aceste necunoscute ar trebui soluţionate în următoarele decenii.
NASA şi Agenţia Spaţială Europeană apreciază că o primă misiune umană pe Marte va avea loc în 2040. Din 2050, potrivit lui Elon Musk, "Starship" va face drumuri regulate cu sute de oameni la bord către Marte.