Probleme arzătoare discutate la Adunarea ONU: "Suntem pe marginea prăpastiei". Joe Biden, mesaj pentru China: "Nu dorim un nou Război Rece"
Sesiunea Adunării Generale a ONU s-a deschis la New York, cu o agendă foarte încărcată. Schimbările climatice, efectele pandemiei şi conflictele armate din diferite părţi ale planetei sunt cele mai importante teme ale dezbaterilor. Printre şefii de stat sau de guvern care au luat cuvântul în prima zi a lucrărilor s-au aflat preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, şi cel al României, Klaus Iohannis.
De Redactia Observator la 22.09.2021, 09:20În deschiderea sesiunii, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat pe un ton grav asupra crizelor multiple cu care se confruntă omenirea. "Suntem pe marginea prăpastiei şi ne îndreptăm într-o direcţie greşită. Lumea noastră nu a fost niciodată mai ameninţată sau mai dezbinată. Ne confruntăm cu cea mai mare cascadă de crize din timpul vieţii noastre", a declarat acesta. Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că obiectivele pot fi îndeplinite doar prin unitate. "Provocările globale necesită soluții comune, solidaritate și cooperare. Este esențial un multilateralism eficient și echitabil, de care să beneficieze în mod direct cetățenii noștri", a declarat Klaus Iohannis.
Discursurile lui Joe Biden şi Xi Jinping
Cu un deosebit interes a fost urmărit discursul preşedintelui Joe Biden, primul rostit la ONU de la preluarea mandatului. El a subliniat că Statele Unite doresc soluţionarea disputelor prin diplomaţie şi nu prin forţă militară. "Nu dorim un nou Război Rece sau o lume divizată în blocuri rigide. Statele Unite sunt gata să colaboreze cu orice ţară care ia atitudine şi promovează soluţionarea paşnică a provocărilor comune, chiar dacă avem neînţelegeri intense (cu acea ţară) în alte privinţe", a declarat Joe Biden. Joe Biden a anunţat că Statele Unite vor dubla ajutorul financiar acordat ţărilor sărace, pentru a le susţine în limitarea efectelor încălzirii globale şi tranziţia la energie curată. Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a fost unul din liderii care au preferat să se adreseze Adunării printr-un mesaj înregistrat, fără să se deplaseze la New York. El a pledat, de asemenea, pentru dialog şi cooperare.
"Divergenţele şi problemele care apar între ţări sunt greu de evitat, dar trebuie abordate prin dialog şi cooperare, pe baza egalităţii şi respectului reciproc", a declarat şi preşedintele chinez Xi Jinping. Talibanii care au preluat puterea la Kabul au cerut ca un trimis al lor să ia cuvântul în Adunarea Generală, ca reprezentant al Afganistantului. Deocamdată nu s-a luat o decizie în privinţa acestei cereri.