Propaganda rusă acuză că Ucraina vrea muniţia din cel mai mare depozit militar din Europa de Est. Ce se află, de fapt, în satul Cobasna din Moldova
Serghei Lavrov a acuzat miercuri în parlamentului rus un aşa-zis plan al Kievului de a slăbi poziţia Rusiei în Transnistria, pentru a cere retragerea "pacificatorilor ruşi care păzesc uriaşele depozite de muniţii de la Colbasna". Acolo se află cel mai mare depozit de muniții din Europa de Est. Localitatea se află sub jurisdicția Tiraspolului, iar accesul în zonă este strict interzis. Depozitul de armament este de multă vreme o pârghie pe care conflictul înghețat de pe Nistru o oferă Kremlinului şi prin care Moscova menține separatismul în R. Moldova.
De Redactia Observator la 16.02.2023, 14:20"Există o dorinţă maniacală a Kievului şi a celor care îl manevrează să submineze poziţiile Rusiei în cadrul mecanismului 5+2, care se ocupă de reglementarea transnistreană, precum şi să slăbească legăturile Rusiei cu Găgăuzia, să dea vina pe Rusia pentru toate nenorocirile Moldovei şi să ceară retragerea pacificatorilor ruşi care păzesc uriaşele depozite de muniţii de la Cobasna", a spus Serghei Lavrov miercuri.
Pe canalele de Telegram şi reţelele de socializare, propagandiştii reiau o teorie răspândită şi vara trecută, potrivit căreia armata ucraineană vrea să pună mâna pe armamentul şi muniţia de la Cobasna. Deşi se estimează că acolo încă sunt stocate circa 20.000 de tone de muniții, în realitate, nu se ştie exact cât din acest armament a expirat, este funcţional sau a mai rămas efectiv în urmă după traficul de arme.
Ce se află, de fapt, în depozitul de la Cobasna
În satul Cobasna, din oraşul Rîbnița, situat la aproximativ 2 kilometri de granița cu Ucraina, se află unul dintre cele mai mari depozite de muniții din Europa de Est. Aici s-ar afla aproximativ 20.000 de tone de muniție din epoca sovietică, păzite de aproape 1.500 de soldați ruși din aşa numitul Grup Operativ de Trupe Ruse (GOTR), potrivit Radio Europa Liberă.
- SUA vor să trimită în Ucraina armele confiscate în Yemen: 5.000 de puști, 1,6 milioane de cartușe, 7000 de focoase
- Ucraina, pregătită să respingă o posibilă ofensivă rusă în februarie. Rusia susţine că Kievul pregăteşte...
- "Dacă Europa ar lupta cu Rusia, unele țări ar rămâne fără muniție în câteva zile". NATO cere membrilor...
Mai bine de jumătate din cantitate, mai exact 57%, ar fi muniţie învechită, care nu poate fi folosită sau transportată. Accesul în zonă este strict interzis, fiind controlat de forțele transnistrene și ruse. Niciun oficial de la Chișinău nu a avut însă acces acolo în cel puțin ultimele două decenii, potrivit presei moldovene. Experți din fosta Uniune Sovietică au spus în repetate rânduri că Rusia folosește depozitul de la Cobasna ca metodă de șantaj geopolitic în relațiile cu Republica Moldova, o altă pârghie pe care conflictul înghețat de pe Nistru o oferă Kremlinului.
Chişinăul a cerut în repetate rânduri Rusiei să respecte angajamentul făcut la un summit al OSCE din 1999 de a evacua atât depozitul de muniții, cât și trupele care îl păzesc. Pe lângă trupele care aparent păzesc depozitul de la Cobasna, Rusia mai are în Transnistria încă 400-500 de soldați, despre care ruşii pretind că sunt forțe de menținere a păcii după războiul din1992.
Depozitul militar de la Cobasna a fost creat în anii 1940 în Transnistria. Cunoscut ca depozitul de muniții de artilerie nr. 1411, acesta a fost un arsenal strategic al Districtului Militar de Vest al URSS. Cea mai mare parte a muniției a fost depozitată aici după retragerea trupelor sovietice din fosta RDG, Cehoslovacia și alte foste membre ale Pactului de la Varșovia. Potrivit unor experţi, o explozie aici ar putea provoca un imens dezastru ecologic și uman.
Ultimul plan rus privind depozitul de muniții de la Cobasna datează din august 2019. Atunci ministrul rus al Apărării vorbea de declanșarea unui nou proces de casare a muniției depozitate la Cobasna.
O explozie la Cobasna ar putea fi "echivalentă cu cea a unei bombe atomice"
"Problema este că, în ultimele două decenii, accesul la depozit nu a fost permis niciunui observator internațional. Informațiile sunt furnizate doar de regimul separatist sau de contingentul Federației Ruse", a declarat fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuță, citat de Radio Europa Liberă. "În primul rând, există procese chimice care nu pot fi controlate. Deci, în orice moment putem avea explozii involuntare din cauza modului în care sunt depozitate armele", a susținut Ion Leahu, fost membru al delegației moldovene în Comisia Unificată de Control.
Un studiu realizat de Academia de Ştiinte a Republicii Moldova şi citat de presa de la Chişinău susţine că în cazul unui accident ar rezulta o explozie cu o putere echivalentă cu cea a unei bombe atomice de 10 tone.
În martie 1992, printr-un decret semnat de Boris Elțin, depozitul a fost trecut sub jurisdicția Federației Ruse, a povestit fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Viorel Cibotaru, citat de Ziarul de Gardă. "La acel moment se cunoștea, există și documente, că în acest depozit se păstrau 42.000 tone de muniții”. Viorel Cibotaru a vizitat personal depozitul în 1997.
"Se păstrau mii de tone de obuze pentru diferite tipuri de artilerie, într-o stare mai mult sau mai puțin bună și se păstrau o cantitate considerabilă de explozive din categoria minelor antitanc și antipersonal, multe din ele cu termene trecute, multe din ele produse în 1937, de exemplu, deci care urmau să fie lichidate", a povestit Cibotaru. Acesta susţine că arme din Cobasna au fost vândute de traficanţi în Libia sau Cecenia.
Rusia a promis repetat că va distruge armamentul
Poitrivit sursei citate, la summit-ul de la Istanbul din 1999, Misiuniea OSCE a primit mandatul de a asigura transparența mișcărilor de material rusesc și de a raporta în timp util asupra mișcărilor în și dincolo de Zona de securitate. Atunci, Rusia s-a angajat să își retragă forțele și munițiile din R. Moldova până în anul 2002.
În perioada 2001-2004, Misiunea OSCE a asistat și monitorizat distrugerea și scoaterea din R. Moldova, de către Federația Rusă, a 456 de echipamente militare, inclusiv tancuri și tunuri grele, precum și alte 242 de echipamente. De asemenea, a asistat la scoaterea a 22.000 de tone de muniție din depozitul de la Cobasna.