Protestatari alungați cu tunuri cu apă de la o manifestaţie ”antimască” la Poarta Brandenburg, în Berlin
Poliţia germană a folosit tunuri cu apă, miercuri, pentru a alunga câteva mii de persoane care s-au adunat la Poarta Brandenburg, în Berlin, pentru a protesta față de planurile guvernului de a impune noi restricții dure menite să prevină răspândirea noului coronavirus.
De Ana Maria Ghiarasim la 18.11.2020, 19:43- Poliția a folosit tunurile cu apă pentru a-i alunga pe manifestanți.
- Deși cei mai mulți dintre germani sunt de acord cu noul lockdown, criticii afirmă că noile legi vor da prea multă putere guvernului și pun în pericol drepturile civile
Cu puțin timp înainte de a ieși cu tunurile cu apă pe străzi, poliția a ordonat dizolvarea manifestării la care participau între 5.000 și 10.000 de persoane pe motiv că oamenii nu purtau mască și nu respectau măsurile de distanțare fizică.
Protestatarii au aruncat cu sticle și petarde în polițiști și mai multe persoane au fost reținute, scrie Reuters.
Manifestația vine în contextul în care autoritățile sunt așteptate să impună noi restricții privind contactele sociale, noi reguli privind purtarea măștilor, consumul de alcool în public, închiderea magazinelor și a evenimentelor sportive.
Deși cei mai mulți dintre germani sunt de acord cu noul lockdown, criticii afirmă că noile legi vor da prea multă putere guvernului și pun în pericol drepturile civile.
Mass-media germană a relatat că mai mulți radicali de extremă dreaptă se numără printre protestatarii care, până la un punct, au demonstrat pașnic, lovind cratițe și suflând în fluiere.
Poliţia a dorit să evite repetarea incidentului din august când, în timpul unui marş de amploare contra restricţiilor antiepidemice, protestatari au luat cu asalt scările clădirii Reichstagului, unii dintre ei agitând steagul extremiştilor de dreapta, Reichsflagge.
Imaginile de atunci au făcut înconjurul lumii şi au fost condamnate de politicieni germani de vârf.
Germania a fost lăudată pe plan internațional pentru felul în care a menţinut rata de infectări şi de decese sub cele din multe ţări vecine în prima fază a crizei, însă acum se află în mijlocul unui al doilea val, la fel ca mare parte din Europa.