Proteste violente la adresa ruşilor în Abhazia. Manifestanţii au ocupat clădirile guvernului local
Ciocniri între poliţie şi manifestanţi care protestau împotriva unui acord economic cu Moscova s-au produs vineri în apropierea parlamentului din Abhazia, regiune separatistă prorusă a Georgiei, a relatat agenţia de presă oficială rusă RIA Novosti, citată de AFP.
De Redactia Observator la 15.11.2024, 16:12- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Ce măsuri dure ar putea lua Guvernul, după ce Bruxelles a avertizat că economia nu arată bine, iar deficitul se adâncește dramatic
Sute de manifestanţi s-au reunit vineri în faţa parlamentului de la Suhumi, centrul administrativ al regiunii, potrivit unei înregistrări video difuzate de agenţia de presă rusă. Ei protestau împotriva ratificării unui acord care permite companiilor ruse să investească în Abhazia, regiune situată între Munţii Caucaz şi coasta Mării Negre.
Protest violent în regiunea separatistă a Georgiei
Manifestanţii au reuşit să preia controlul asupra întregului complex de clădiri guvernamentale din Abhazia. Forțele de securitate care asigurau ordinea în interior au plecat, potrivit TASS.
Protestatarii au preluat mai întâi controlul asupra clădirii administrației prezidențiale. Au spart ușa de la intrare în timp ce președintele Abhaziei, Aslan Bzhania, nu se afla în interior. Ulterior, au reușit să preia controlul asupra întregului complex de clădiri guvernamentale, inclusiv cea a cabinetului de miniștri şi cea a parlamentului.
- Preşedinta Georgiei cere repetarea alegerilor parlamentare. Opoziţia pro-occidentală nu recunoaşte noul parlament
- Preşedinta Georgiei cere o investigaţie internaţională a alegerilor. "CEC este complet în mâinile partidului...
- Furie după alegerile din Georgia. Peste 20.000 de protestatari, în fața parlamentului din Tbilisi: "Ne-au furat...
Forţele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene
Protestatarii au rupt o parte din gardul care înconjura clădirea cu ajutorul unui camion şi au aruncat cu ouă şi sticle din plastic asupra poliţiştilor, în perimetru fiind desfăşurat un important dispozitiv de agenţi de ordine, potrivit aceleiaşi surse.
Forţele de ordine au ripostat recurgând la gaze lacrimogene, conform unei înregistrări video publicate pe reţele de socializare locale. Sesiunea parlamentului care urma să examineze vineri ratificarea acordului a fost amânată din cauza protestelor, ceea ce nu i-a făcut pe manifestanţi să părăsească piaţa, a precizat RIA Novosti.
"Ordinea de zi nu a fost aprobată. Nu suntem în măsură să ţinem sesiunea", a declarat preşedintele parlamentului, Laşa Aşuba, citat de agenţia de presă rusă TASS, anunţând suspendarea sesiunii, potrivit EFE.
Unii manifestanţi blocaseră deja în cursul săptămânii timp de mai multe ore poduri în acest teritoriu, în jurul Suhumi, oraş cu circa 65.000 de locuitori, după arestarea a cinci opozanţi faţă de acordul cu Moscova, care ulterior au fost eliberaţi, relatează Agerpres.
Acord economic cu Rusia
La 30 octombrie, Rusia şi regiunea Abhazia au semnat un acord care permite companiilor ruse sa dezvolte proiecte de investiţii pe teritoriul Abhaziei.
Opoziţia se teme că acest acord semnat la sfârşitul lunii octombrie va deschide calea nu doar pentru construcţii, ci şi pentru achiziţionarea de către ruşi a unor apartamente în Abhazia, în numeroasele localităţi balneare de pe coasta Mării Negre. Vânzarea de imobile rezidenţiale străinilor a fost interzisă în 1995 în Abhazia.
Luna trecută s-a aflat că Rusia şi-a suspendat subvenţiile masive acordate Abhaziei, ceea ce i-a determinat pe opozanţii abhazi să afirme că acordul cu Moscova a fost rezultatul unor presiuni, notează EFE. Opoziţia abhază a format săptămâna trecută un comitet împotriva ratificării acordului cu Rusia, considerându-l dăunător pentru suveranitatea economică regională.
În urma unui scurt război în care armata rusă a intrat pe teritoriul Georgiei în 2008, Moscova a recunoscut independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud, două regiuni separatiste situate la frontiera cu Rusia. Rusia menţine de atunci o prezenţă militară în cele două regiuni.
Abhazia şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Georgia după destrămarea URSS şi şi-o apărase în timpul unui război împotriva forţelor georgiene la începutul anilor 1990, cu sprijinul neoficial al Moscovei.