Putin, îngrijorat de economia Rusiei fix când Trump a început să pună presiuni pentru încheierea războiului din Ucraina
Vladimir Putin este din ce în ce mai îngrijorat de problemele economiei ruse de război, fix când Donald Trump a început să facă presiuni pentru încheierea războiului din Ucraina, au declarat pentru Reuters cinci surse aflate la curent cu situația de la Kremlin.
De Redactia Observator la 23.01.2025, 16:00Economia Rusiei, bazată pe exporturile de petrol, gaze și minerale, a înregistrat o creștere robustă în ultimii doi ani, în ciuda multiplelor sancțiuni occidentale impuse după invadarea Ucrainei. Totuși, în ultimele luni, economia a fost afectată de lipsa forței de muncă și de dobânzile mari, introduse pentru a combate inflația, care a crescut din cauza cheltuielilor militare record.
Aceste probleme au determinat o parte a elitei ruse să înceapă să ceară negocierea unei soluţii care să pună capăt războiului, au spus pentru Reuters două surse apropiate Kremlinului.
Donald Trump care a preluat luni mandatul a promis că va rezolva rapid războiul din Ucraina, cel mai mare din Europa după la Al Doilea Război Mondial. El a declarat imediat că poate impune Rusiei mai multe sancțiuni și tarife vamale dacă Putin nu negociază, adăugând că economia Rusiei se îndreaptă spre "probleme majore". Cu toate astea, un consilier de top de la Kremlin a declarat marți că Rusia nu a primit încă propuneri concrete pentru discuții.
"Rusia este clar interesată economic de negocierea unui sfârșit diplomatic al conflictului", a declarat Oleg Vyugin, fost vicepreședinte al Băncii Centrale a Rusiei, subliniind riscul dezechilibrelor economice tot mai mari cauzate de cheltuielile militare și de apărare.
- De ce ameninţarea lui Trump cu tarife pentru Putin este una goală: "Putem alege calea ușoară sau calea grea"
- Trump îl amenință pe Putin cu sancțiuni, taxe și tarife: "Oprește acest război ridicol! O să fie din ce în...
- Erdogan negociază cu Putin vânzarea de gaz rusesc către Slovacia. Exporturile maritime de țiței rusesc, în declin
- Trump se gândeşte la "posibile" noi sancţiuni împotriva Rusiei dacă Moscova nu negociază cu Kievul
- Cum vrea Trump să îl convingă pe Putin să opreasă războiul din Ucraina. "Nu poate fi prea încântat"
Probleme economice și critici de la Kremlin
Inflația s-a apropiat de două cifre, în ciuda creșterii dobânzii cheie la 21% în octombrie. Putin a recunoscut pe 19 decembrie că există "anumite probleme, precum inflația și o anumită supraîncălzire a economiei", dar a spus că guvernul și banca centrală lucreaza la soluţii. În decembrie, Putin i-a criticat pe oficialii economici într-o întâlnire la Kremlin, nemulțumit de reducerea investițiilor private din cauza costului ridicat al creditării, au spus sursele Reuters.
Chiar dacă economia Rusiei a arătat o rezistență remarcabilă, creșterea PIB-ului este estimată pentru 2024 la 1,5%, iar presiunea asupra companiilor și băncilor continuă să crească. Deși Putin susține că Rusia poate lupta oricât timp este necesar, el este conștient de impactul economic al războiului, mai ales din cauza cheltuielilor record pentru apărare, care reprezintă acum 6,3% din PIB.
Anul trecut, Rusia a obţinut cele mai mari câștiguri teritoriale de la începutul războiului și acum controlează aproape o cincime din Ucraina. Putin crede că obiectivele-cheie ale războiului au fost deja îndeplinite, inclusiv controlul teritoriilor care leagă Rusia continentală de Crimeea și slăbirea armatei Ucrainei, a declarat una dintre surse.
Putin, frustrat de problemele economice
Președintele rus recunoaște presiunea pe care războiul o pune asupra economiei. Dobânzile mari au afectat întreprinderile și industriile non-militare, iar acestea sunt probleme mari, a menţionat o sursă. Frustrarea lui Putin a fost evidentă la o întâlnire de pe 16 decembrie de la Kremlin în care i-a certat pe înalții oficiali economici. Putin era vizibil nemulțumit când a auzit că investițiile private au fost reduse din cauza costului creditărilor, a spus o sursă.
Kremlinul a publicat declaraţiile făcute de Putin la începutul şedinţei, în care lăuda afacerile, dar nu a spus şi cine a participat la întâlnirea cu ușile închise. Guvernatorul Băncii Centrale Elvira Nabiullina nu a fost prezentă, susţine Reuters.
Miercuri, Putin a declarat, în comentarii televizate adresate miniștrilor, că a discutat recent cu liderii de afaceri despre riscurile scăderii activității de creditare la adresa creșterii economice pe termen lung, într-o aparentă referire la întâlnirea din decembrie.
Unii dintre cei mai puternici oameni de afaceri ai Rusiei, inclusiv CEO-ul Rosneft Igor Sechin, CEO-ul Rostec Serghei Chemezov, magnatul cu afaceri în aluminiu Oleg Deripaska și Alexei Mordashov, cel mai mare acționar al producătorului de oțel Severstal, au criticat public valoarea ridicată a dobânzii cheie.
Doi dintre cei mai puternici bancheri ai Rusiei, CEO-ul Sberbank, German Gref, si CEO-ul VTB Andrei Kostin au pus presiuni asupra Elvirei Nabiullina să nu mai majoreze dobânda cheie. Ei se tem că Rusia se îndreaptă către stagflaţie, potrivit unei surse.
Pe 19 decembrie Putin a cerut o "decizie echilibrată" cu referire la dobânda cheie. A doua zi, la ultima întâlnire de politică monetară a anului, banca centrală a menținut rata la 21%, în ciuda estimărilor pieţei că urma să crească la 23%. Nabiullina a negat ulterior că a cedat la presiuni.
Putin are încredere în Nabiullina
Nabiullina, un fost consilier economic al lui Putin, care i-a fost și ministru al Economiei, este una dintre cele mai puternice femei din Rusia. Este guvernatoarea băncii centrale din iunie 2013, iar Putin are încredere în ea, au confirmat trei surse pentru Reuters.
La câteva săptămâni după ce a trimis trupe în Ucraina în 2022, Putin i-a propus lui Nabiullina să preia un al treilea mandat ca șef al băncii centrale. Mandatul ei se încheie în 2027. Susținătorii ei spun că cei care o critică nu văd cauza reală a inflației - cheltuielile uriașe pentru război - și spun că fără ea, stabilitatea economică ar fi fost amenințată.
O parte a presei a cerut înlocuirea ei, un rezultat puțin probabil, au spus două surse. "Nimeni într-o astfel de situație nu-l va schimba pe guvernatorul băncii centrale. Autoritatea Nabiullinei este incontestabilă, președintele are încredere în ea".