Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Erdogan negociază cu Putin vânzarea de gaz rusesc către Slovacia. Exporturile maritime de țiței rusesc, în declin

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat luni că poartă negocieri cu Vladimir Putin pentru a facilita exportul de gaz rusesc către Slovacia prin gazoductul TurkStream, ca urmare a deciziei Ucrainei de a opri tranzitul gazului rusesc spre Europa. Totodată, exporturile maritime de țiței ale Rusiei au scăzut semnificativ săptămâna trecută, marcând cel mai mare declin din ultimele două luni, pe fondul noilor sancțiuni impuse de SUA comerțului cu petrol rusesc, începând cu 10 ianuarie, relatează Bloomberg.

de Redactia Observator

la 22.01.2025 , 12:50

Erdogan negociază cu Putin vânzarea de gaz rusesc către Slovacia. Exporturile maritime de țiței rusesc, în declin Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan la summitul BRICS de la Kazan din 23 octombrie 2024 - Profimedia

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat luni că negociază cu omologul său rus Vladimir Putin exportul de gaz rusesc în Slovacia printr gazoductul TurkStream, în urma deciziei Ucrainei de a opri tranzitul gazului rusesc către Europa, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres. 

"De când Ucraina a întrerupt gazul către Slovacia, am spus că vom lua măsuri şi am vorbit cu Putin despre nevoile de gaze ale Slovaciei", a declarat Erdogan la o conferinţă de presă comună cu premierul slovac Robert Fico, aflat într-o vizită oficială la Ankara.

Premierul slovac a afirmat anterior că a primit din partea preşedintelui rus Vladimir Putin asigurări că Rusia va livra în continuare gaz Slovaciei pe o rută alternativă, prin gazoductul TurkStream împreună cu extensia acestuia, Balkan Stream.

Articolul continuă după reclamă

Dar capacitatea acestor conducte este limitată şi costurile de transport sunt mai mari, prin urmare soluţia nu mulţumeşte Slovacia, care ameninţă Ucraina cu sistarea livrării de energie electrică şi a ajutoarelor destinate refugiaţilor ucraineni dacă Kievul nu restabileşte tranzitul gazului rusesc.

Pe acelaşi subiect

Fico i-a mulţumit lui Erdogan pentru că i-a sugerat această opţiune şi pentru că se află în contact cu Rusia, amintind că este necesar să se ajungă la un acord cu Moscova pentru creşterea fluxului de gaz.

"Negociem, nu ştim dacă se va ajunge la un acord, dar nu există nicio lege europeană care să-l împiedice", a insistat premierul slovac.

Exporturile de ţiţei rusesc, afectate de sancţiunile SUA

Exporturile Rusiei de ţiţei pe cale maritimă au înregistrat săptămâna trecută cel mai semnificativ declin din ultimele două luni, după noile sancţiuni impuse de SUA comerţului cu petrol rusesc, în 10 ianuarie, transmite Bloomberg.

Un indicator mai puţin volatil, exporturile de ţiţei rusesc pe o perioadă de patru săptămâni, arată un nivel de sub trei milioane de barili pe zi (bpd) săptămâna trecută, conform datelor analizate.

După impunerea celor mai recente sancţiuni, au existat perturbări ale exporturilor Rusiei de ţiţei, cumpărătorii căutând alte surse de combustibili.

India a anunţat că navele afectate de sancţiuni, pentru care există contracte de livrare încheiate până în 10 ianuarie, vor putea descărca marfa în porturile sale până în 12 martie, când se încheie perioada sancţiunilor.

Dar rafinăriile din India spun că impactul ar putea fi temporar, deoarece Moscova găseşte soluţii, iar noua administraţie Trump ar putea avea o abordare mai blândă faţă de Rusia.

În săptămâna care s-a încheiat în 19 ianuarie, un total de 26 petroliere au transportat 19,26 milioane barili de ţiţei rusesc, faţă de 21,06 milioane barili pe 27 nave, în precedenta săptămână.

În primele trei săptămâni din acest an, livrările de ţiţei rusesc s-au situat la aproximativ 340.000 barili pe zi, sau cu 10% sub media din 2024.

O creştere a preţului ţiţeiului rusesc a compensat parţial scăderea semnificativă a exporturilor, astfel încât valoarea brută a exporturilor Moscovei a scăzut la 1,38 miliarde de dolari în săptămâna care s-a încheiat în 19 ianuarie.

Exporturile Rusiei de ţiţei pe cale maritimă către Europa s-au oprit, fluxurile către Bulgaria încheindu-se la finalul lui 2023.

De asemenea, Moscova a pierdut aproximativ 500.000 barili pe zi în urma opririi exporturilor către Polonia şi Germania la începutul lui 2023, când aceste ţări au întrerupt livrările.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Specialiştii recomandă ca preţul chiriei să nu depăşească 30% din venitul lunar. Reuşiţi să vă încadraţi în acest procent?
Observator » Ştiri economice » Erdogan negociază cu Putin vânzarea de gaz rusesc către Slovacia. Exporturile maritime de țiței rusesc, în declin