Rușii au votat modificarea Constituției, pentru a-i permite lui Vladimir Putin să obțină încă două mandate de președinte
"Ţarul" nu mai este doar o poreclă pentru Vladimir Putin. Ruşii au votat pentru a-i permite să rămână preşedinte pe viaţă, într-un referendum care a durat o săptămână şi a fost organizat în plină epidemie de coronavirus. Aproape 80% dintre alegători au fost de acord cu modificarea Constituţiei. Opoziţia consideră scrutinul o farsă.
De Redactia Observator la 02.07.2020, 22:37- Aproape 80% dintre votanți au aprobat modificarea Constituției.
Sigur de victorie şi cu zâmbetul pe buze. Aşa a venit Vladimir Putin la secţia de votare. A votat în ultima zi a referendumului şi a fost aproape singura persoană din secţie care nu a purtat o mască de protecţie.
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Rezultatul referendumului arată că majoritatea cetăţenilor ruşi consideră că ne putem face treaba mai bine. Mă adresez acum, din nou, cetăţenilor Rusiei şi vreau să le transmit sincera mea recunoştinţă.
Noile modificări aduse Constituţiei ruse dau mai multă putere Guvernului şi Parlamentului, interzic căsătoriile între persoane de acelaşi sex, iar "credinţa în Dumnezeu" este şi ea înscrisă în legea fundamentală.
Amendamentul cel mai controversat este însă cel care îi acordă lui Vladimir Putin posibilitatea de a rămâne la Kremlin încă două mandate. Acestă ultimă modificare este doar pentru el şi nu se va mai aplica şi succesorilor săi. Este pentru a doua oară când ruşii schimbă constituţia pentru Vladimir Putin.
Matthew Fisher, analist politic: Cel mai important lucru este că Putin vrea să conducă pe viaţă, în spiritul tradiţiei sovietice.
Pentru ca visul lui Putin să devină realitate, ruşii au fost mobilizaţi la vot cu tombole cu premii în maşini şi apartamente, iar cei care veneau la urne însoţiti de copii au primit în dar aproximativ 150 de dolari.
Secții de votare au fost amenajate peste tot unde era spaţiu: în locurile de joacă pentru copii, pe o buturugă, pe câmp, în pădure, în autobuz sau în faţa blocului, în portbagajul unei maşini.
Opoziţia consideră votul o farsă, care nu face decât să cimenteze dictatura lui Putin. Cei nemulţumiţi au ieşit în stradă la Moscova. Protestul lor a fost însă de scurtă durată.
Manifestanţii au fost rapid luaţi cu dubele de poliţie.
Fost ofiţer KGB, Putin conduce Rusia de 20 de ani. A fost pe rând preşedinte, premier şi iar preşedinte. Încă din primii ani de mandat nu a făcut un secret din faptul că vrea să îi redea Rusiei gloria pierdută odată cu destrămarea Uniunii Sovietice.
Este liderul care a schimbat graniţele Europei pe timp de pace, prin anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de la Ucraina.