Putin spune că demilitarizează Ucraina bombardând reţeaua energetică: Răspundem la atacurile Kievului asupra rafinăriilor
Război în Ucraina. Vladimir Putin a declarat joi că Rusia a fost obligată să lanseze lovituri care au provocat daune grave reţelei energetice ucrainene ca răspuns la atacurile Kievului asupra țintelor ruse. Președintele rus a mai spus că atacurile fac parte din procesul de "demilitarizare" a Ucrainei, unul dintre obiectivele pe care le-a numit atunci când a trimis trupele rusești în Ucraina în februarie 2022.
De Redactia Observator la 12.04.2024, 18:39Vladimir Putin a afirmat joi că bombardamentele mortale vizând reţeaua energetică ucraineană, care au dus la importante întreruperi de curent, urmează obiectivul stabilit de Kremlin de "a demilitariza" Ucraina, scrie AFP.
Atacurile asupra sistemului energetic vizează demilitarizarea Ucrainei, susţine Putin
"Pornim de la principiul că în acest mod avem o influenţă asupra complexului militar-industrial al Ucrainei", a declarat preşedintele rus, în cursul unei întâlniri la Kremlin cu omologul său belarus, Aleksandr Lukaşenko.
În acelaşi timp, Vladimir Putin a susţinut că aceste bombardamente sunt un răspuns la recentele atacuri ucrainene care au ţintit infrastructuri energetice în Rusia, în special rafinării.
- Lukaşenko i s-a plâns lui Putin de "amenințările" din vestul Europei: "Germanii, ceea ce e uluitor, nu şi-au...
- Putin spune că Rusia nu şi-a pus economia pe picior de război: Dacă nu creştem productivitatea, va trebui...
- După atacul terorist din Moscova, ruşii se înghesuie să intre în armată, susţine Ministerul Apărării. 16.000...
"Am observat recent o serie de lovituri asupra siturile noastre energetice şi am fost obligaţi să răspundem", a spus el.
Vladimir Putin a subliniat că armata rusă nu a lovit instalaţii electrice ucrainene în această iarnă "din motive umanitare". "Nu am vrut să privăm de electricitate infrastructuri sociale, spitale", potrivit preşedintelui rus.
În timpul iernii 2022-2023, loviturile ruseşti au lăsat mii de persoane în frig şi întuneric pentru perioade îndelungate. În această iarnă, reţeaua electrică ucraineană a fost mai puţin vizată până în martie. Ruşii au locit la începutul iernii industria de apărare a Ucrainei.
Joi, încă o dată, aproximativ 40 de rachete şi tot atâtea drone ruseşti au lovit reţeaua electrică ucraineană, încât preşedintele Volodimir Zelenski i-a implorat pe aliaţii săi occidentali să furnizeze ţării sale cât mai repede posibil sisteme de apărare antiaeriană.
Vitali Kliciko: ''Acesta nu este război, este terorism''
Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a solicitat de urgenţă noi ajutoare militare de la aliaţii Ucrainei pentru a respinge atacurile intensificate ale Rusiei asupra ţării sale, relatează dpa. "Acesta este un război al resurselor şi de aceea avem nevoie de sprijin din partea partenerilor noştri", a declarat Kliciko joi seară, într-o emisiune a ZDF. Ucraina are nevoie urgentă de mai multe sisteme de apărare aeriană, a spus el.
"Nu avem suficiente", a avertizat Kliciko. Au loc atacuri în fiecare zi şi ruşii distrug infrastructura. "Acesta nu este război, este terorism", a adăugat el.
Preşedintele rus Vladimir Putin a început să pârjolească ţara în aşa fel încât oamenii să nu mai poată trăi aici, pentru că viaţa este imposibilă fără electricitate şi apă, a insistat Kliciko. Ucraina, a subliniat el, luptă şi pentru aliaţii săi. "Vă apărăm pe fiecare dintre voi", a continuat primarul capitalei Ucrainei.
Numai la Kiev, unde sunt desfăşurate mai multe sisteme de apărare aeriană decât oriunde în ţară, peste 800 de clădiri au fost distruse şi peste 200 de civili au fost ucişi, a spus el. Anterior, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut şi el mai multe arme occidentale pentru a respinge atacurile aeriene ale Rusiei.
În ultimele zile, atacurile cu rachete ale Rusiei au distrus mai multe staţii electrice şi au avariat multe linii de tensiune şi alte facilităţi. Regiunea estică Harkov din apropierea graniţei cu Rusia se află în prezent sub un bombardament puternic al Rusiei.
Kliciko a apreciat că în prezent nu vede nicio şansă de negociere între Ucraina şi agresorul rus. El a explicat că Rusia încearcă să-i forţeze ţara să vină la masa de negocieri şi să facă compromisuri "încordându-şi muşchii". Soluţii diplomatice nu sunt în prezent posibile, a spus Kliciko. Pentru moment, singura opţiune este să rămânem pe linia frontului şi să rămânem puternici din punct de vedere politic, a adăugat primarul capitalei.
Tot ceea ce le-a rămas în prezent ucrainenilor este să-şi apere ţara înainte să poată avea loc convorbiri de pace. "Nu vedem posibilitatea niciunui compromis", a subliniat el.