Antena LIVE

Curs valutar

Raiffeisen, profit uriaş de 4,4 mld de euro în Rusia, dar banii nu pot fi scoşi din ţară. Cum ajută maşina de război a lui Putin

Raiffeisen Bank International obține profituri masive în Rusia, dar nu poate repatria fondurile și este prinsă între presiunea Occidentului și restricțiile Kremlinului.

De la 03.02.2025, 13:54
WhatsApp
Card al Raiffeisen Bank Profimedia

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International AG a făcut afaceri profitabile cu firmele care sprijină maşina de război a preşedintelui rus Vladimir Putin, arată documentele consultate de Bloomberg, relatează Agerpres. 

Clienţii Raiffeisen din Rusia sprijină maşina de război a lui Putin

Subsidiara din Rusia a Raiffeisen Bank a primit anul trecut comisioane în valoare de 62 milioane de ruble (620.000 de dolari) pentru serviciile furnizate unei singure companii ruseşti din domeniul chimiei, arată documentele. Acea firmă a furnizat unei alte companii ruseşti, vizate de sancţiunile occidentale, ingredientele necesare pentru producţia de echipamente militare.

Mai mulţi oficiali guvernamentali susţin că "este aproape sigur" că banca are şi alţi clienţi care aprovizionează maşina de război a lui Putin. Odată cu modificarea economiei ruseşti spre producţia de război, o mare parte din companiile civile au ajuns să fie implicate în lanţurile de aprovizionare ale industriei de apărare.

Pe acelaşi subiect

Raiffeisen a acumulat 4,4 miliarde de euro în Rusia, bani care nu pot fi repatriați

La întrebările formulate de Bloomberg, un purtător de cuvânt de la Raiffeisen a spus că banca respectă toate sancţiunile impuse entităţilor ruseşti şi în special cele impuse de Uniunea Europeană, SUA şi Marea Britanie. "RBI a implementat sisteme de monitorizare şi evaluare, instrumente şi proceduri pentru a se asigura că toate tranzacţiile şi activităţile de business sunt monitorizate cu atenţie pentru a respecta legislaţia referitoare la sancţiuni", a precizat purtătorul de cuvânt.

Cu toate acestea, documentele consultate de Bloomberg arată că, anul trecut, Raiffeisen a generat profituri după taxe în valoare de peste un miliard de euro în Rusia pe parcursul primelor nouă luni. Este echivalentul a 50% din profitul generat de întregul grup şi aproape dublu faţă de profiturile subsidiarei ruseşti în primii doi ani de dinaintea invaziei. De asemenea, în primele nou luni ale anului trecut, subsidiara RBI din Rusia a plătit taxe în valoare de 277 milioane de euro.

În pofida creşterii profiturilor realizate în Rusia, Raiffeisen nu poate să îşi transfere activele către banca mamă din Austria. Din cauza restricţiilor impuse de Moscova pentru mişcările de capital, Raiffeisen nu a putut să acceseze profiturile realizate în Rusia şi în consecinţă banca austriacă a acumulat un capital excedentar în valoare de 4,4 miliarde de euro în Rusia.

Asta ridică o dilemă serioasă pentru directorii unei bănci care are o capitalizare de piaţă de aproximativ şapte miliarde de euro. Ei se confruntă cu un posibil şoc al pierderii celei mai profitabile subsidiare, pe de o parte, şi cu presiunile autorităţilor de reglementare, pe de altă parte.

Legături indirecte cu industria militară rusă

La fel ca şi toate băncile care operează în Rusia, subsidiara RBI este reglementată de Banca Rusiei şi considerată o entitate rusească. Asta face foarte complicată o rupere a relaţiilor cu clienţii, chiar dacă aceşti sunt supuşi sancţiunilor sau lucrează cu armata rusească, în condiţiile în care Rusia permite închiderea conturilor numai într-un număr foarte mic de cazuri şi nu recunoaşte sancţiunile internaţionale impuse companiilor sale.

Documentele bancare ale producătorului rus de chimicale Unichim, care nu este vizată de sancţiuni, arată că anul trecut a plătit subsidiarei din Rusia a Raiffeisen comisioane în valoare de 62,5 miliarde de ruble, cele mai mari având legătură cu tranzacţiile valutare. Documentele mai arată că Unichim a livrat acizi către firma rusească sancţionată Rawenstvo, acizi care pot fi utilizaţi în sistemele de propulsie pentru rachete. Rawenstvo concepe şi produce sisteme radar şi în paralel este o divizie a grupului de stat Concern Granit-Electron, care produce componente centrale pentru sisteme de rachete.

Subsidiara din Rusia a RBI este una din cele aproximativ 10 bănci pe care Rusia le consideră "de importanţă sistemică" şi cel mai probabil Moscova nu doreşte să vadă cum banca austriacă pleacă din Rusia. Orice plecare trebuie aprobată de o comisie specială şi în plus are nevoie de semnătura lui Putin. Însă, chiar dacă Raiffeisen ar găsi un cumpărător pentru subsidiara sa din Rusia, care să nu fie supus sancţiunilor, ar trebui să accepte o reducere de cel puţin 60% a valorii contabile a diviziei sale şi, în plus, tranzacţia ar fi taxată cu 35%, potrivit legislaţiei ruseşti. Asta ar lăsa băncii austriece doar o mică parte din valoarea teoretică a subsidiarei sale ruseşti. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

raiffeisen rusia razboi prodit ucraina vladimir putin
Întrebarea zilei
Vi s-a întâmplat vreodată să rezervaţi o cazare şi ulterior să descoperiţi că nu există?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Cauza neașteptată care poate duce la accident vascular cerebral. Ce au...
Fanatik.ro
Publicat 02.02.2025
Anul în care un asteroid ar putea lovi Pământul. „Este una dintre cele mai...
spotmedia.ro
Publicat 31.01.2025
Înfrângere totală pentru brațul armat al lui Călin Georgescu
spotmedia.ro
Publicat 31.01.2025
Dragostea bate la ușă pentru aceste ZODII, în perioada 3-9 februarie 2025....
Gandul
Publicat 03.02.2025
Alimentul care conține de două ori mai mult potasiu decât o banană, prea...
Adevărul
Publicat 03.02.2025
Diseară, la Power Couple, într-o probă istorică, emoțiile ating cele mai...
A1
Publicat 03.02.2025
Horoscopul zilei de 4 februarie 2025. Gemenii au parte de o doză de noroc. Află...
CaTine
Publicat 03.02.2025
Bianca Mitroi și Robert Braia de la Insula iubirii s-au împăcat? Cum au fost...
spynews.ro
Publicat 03.02.2025
„Soția și fiica sunt ahtiate după bani. Își bat joc de numele bietului...
GSP
Publicat 03.02.2025
Locul din România întins pe teritoriul a două țări. Se spune că aici trăiau...
Click.ro
Publicat 03.02.2025
Rivalul Tesla a creat o mașină care poate sări peste obstacole. Cât costă...
Useit
Publicat 03.02.2025
E Sărbătoare mare AZI. Ce trebuie să faci în această zi sfântă pentru a-ti...
Redacţia.ro
Publicat 30.01.2025
Laura Vicol a fost adusă cu mascații la DIICOT, după perchezițiile din dosarul...
libertatea.ro
Publicat 03.02.2025
Lista câștigătorilor de la Premiile Grammy 2025. Cine sunt artiștii care au...
ZU
Publicat 03.02.2025
Gözleme, plăcintele turcești de care te vei îndrăgosti. Cum să le faci acasă
Hello taste
Publicat 03.02.2025
Cum ajută experimentele științifice la dezvoltarea logicii copiilor
Deparinti
Publicat 03.02.2025
Nurgül Yeşilçay, gest romantic pentru iubitul ei de ziua lui. Cum au...
Happy
Publicat 03.02.2025
Situație halucinantă în cazul Caracal! Părinții Alexandrei Măceșanu cer...
BZI
Publicat 03.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce sunt steroizii și ce efecte adverse au. Tipuri de steroizi
Medicool
Publicat 03.02.2025