Raportul anchetei OMS la Wuhan cu privire la originea coronavirusului urmează să fie prezentat la jumătatea lunii martie
Echipa de experţi pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a trimis-o în ianuarie la Wuhan să cerceteze originile pandemiei de Covid-19 urmează să-şi prezinte raportul la jumătatea lunii martie, anunţă directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.
De Andreea Anghel la 05.03.2021, 22:42- Echipa de experți internaționali din partea OMS urmează să prezinte raportul investigațiilor de la Wuhan
- Ancheta OMS rămâne una controversată pentru anumite țări
Echipa OMS care a mers în Wuhan pentru a studia originile coronavirusului își va prezenta raportul la jumătatea acestei luni, potrivit news.ro, care citează surse AFP.
''Echipa lucrează la raportul final şi la un rezumat şi înţelegem că vor fi publicate simultan, în săptămâna care începe la 15 martie. Ştiu că numeroase ţări membre abia aşteaptă să vadă raportul, dar şi eu, bineînţeles'', a anunţat, vineri, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS.
Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii promite să transmită documentul statelor membre înainte de publicare şi să le prezinte concluziile. OMS anunţa iniţial că echipa de experţi urma să ofere rapid un raport preliminar şi apoi raportul final. Ideea documentului preliminar a fost abandonată în februarie, fără explicaţii veritabile.
Într-o lungă conferinţă de presă, la Wuhan, la finalul misiunii, experţii au prezentat diverse ipoteze de lucru cu privire la modul în care virusul a trecut de la animal la om. Ei au părut să excludă ipoteza ca virusul să fi ''scăpat'' de la Institutul de Virusologie din Wuhan, aşa cum acuza Guvernul lui Donald Trump, o ipoteză pe care o consideră extrem de improbabilă.
Viitoarele concluzii sunt privite cu scepticism de anumite țări
Însă directorul general al OMS a rectificat ulterior şi a anunţat că ''toate ipotezele rămân pe masă'' în explicarea originii pandemiei. Această răzgândire a creat o oarecare confuzie şi a adâncit scepticismul multor ţări cu privire la misiune.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price, a îndemnat într-o conferinţă de presă Beijingul să dea dovadă de ''transparenţă''.
''Ceea ce spunem clar de mai multe săptămâni este că avem îngrijorări profunde cu privire la modul în care primele rezultate ale echipei de anchetă cu privire la Covid-19 au fost comunicate şi că ne punem întrebări despre procesul subiacent în ajungerea la aceste rezultate'', a declarat el.
Într-o scrisoare deschisă publicată joi, 24 de cercetători internaţionali au îndemnat la o nouă anchetă, independentă şi mai aprofundată, denunţând ''limitări structurale'' impuse activităţii experţilor OMS la momentul vizitei lor în China.