Antena LIVE

Curs valutar

Războiul din Ucraina. Producția de arme a crescut în Europa într-un ritm nemaivăzut de la Războiul Rece

Pe lângă pierderile umane și materiale, conflictul din Ucraina a dus la o creștere fără precedent a ritmului în care statele din Europa de Est au produs arme și echipamente militare într-un ritm fără precedent de la finalul Războiului Rece. Încă îngrijorate de Rusia, stăpânul lor din epoca sovietică, unele ţări din fostul Pact de la Varşovia văd ajutorul pentru Ucraina ca o chestiune de securitate regională. Aliaţii au furnizat Kievului arme şi echipamente militare de când Rusia şi-a invadat vecina pe 24 februarie, epuizându-şi propriile stocuri, pe parcurs. Statele Unite şi Marea Britanie au acordat cel mai mari ajutoare militare Ucrainei între 24 ianuarie şi 3 octombrie, arată un tracker al Institutului Kiel pentru Economia Mondială, Polonia fiind pe locul trei şi Republica Cehă pe locul nouă, notează News.ro.

De la 25.11.2022, 11:00
WhatsApp
Producţia de armament din Europa de Est creşte puternic în urma războiului din Ucraina Profimedia

Dar aproape o duzină de oficiali guvernamentali şi de companii şi analişti care au vorbit cu Reuters au spus că conflictul a prezentat şi noi oportunităţi pentru industria de armament din regiune. "Ţinând cont de realităţile războiului în desfăşurare în Ucraina şi de atitudinea vizibilă a multor ţări care vizează creşterea cheltuielilor în domeniul bugetelor de apărare, există o şansă reală de a intra pe noi pieţe şi de a creşte veniturile din export în următorii ani", a spus Sebastian Chwalek, CEO al PGZ din Polonia.

PGZ, deţinută de stat, controlează peste 50 de companii care produc arme şi muniţie, de la transportoare blindate la sisteme aeriene fără pilot, şi deţine participaţii în alte zeci. Acum, plănuieşte să investească până la 8 miliarde de zloţi (1,8 miliarde de dolari) în următorul deceniu, mai mult decât dublu obiectivul său de dinainte de război, a declarat Chwalek. Investiţiile includ noi facilităţi situate mai departe de graniţa cu aliatul Rusiei, Belarus, din motive de securitate, a spus el. Şi alţi producători cresc capacitatea de producţie şi se întrec pentru a angaja lucrători şi companii, potrivit unor oficiali guvernamentali din Polonia, Slovacia şi Republica Cehă.

Imediat după atacul Rusiei, unele armate şi producători est-europeni au început să-şi golească depozitele de arme şi muniţii din epoca sovietică cu care ucrainenii erau familiarizaţi, în timp ce Kievul aştepta echipamente standard NATO din Occident. Pe măsură ce aceste stocuri s-au redus, producătorii de arme au intensificat producţia atât de echipamente mai vechi, cât şi de cele moderne, pentru a menţine aprovizionarea.

Chwalek a spus că PGZ va produce acum 1.000 de sisteme portabile de apărare antiaeriană Manpad Piorun în 2023 - nu toate pentru Ucraina - comparativ cu 600 în 2022 şi 300 până la 350 în anii precedenţi. Compania, despre care el a spus că a livrat şi sisteme de artilerie şi mortar, obuziere, veste antiglonţ, arme de calibru mic şi muniţie, este probabil să depăşească ţinta de venituri dinainte de război pentru 2022, de 6,74 miliarde de zloţi.

Pe acelaşi subiect

Companiile şi oficialii care au discutat cu Reuters au refuzat să ofere detalii specifice despre livrările militare către Ucraina, iar unii nu au dorit să fie identificaţi, invocând sensibilităţi de securitate şi comerciale.

Războiul din Ucraina, o oportunitate pentru statele din Estul Europei

"Ţările din Europa de Est susţin Ucraina în mod substanţial. În acelaşi timp, este o oportunitate pentru ei de a-şi construi industria de producţie militară", a spus Christoph Trebesch, profesor la Institutul Kiel.

"Ucraina a primit aproape 50 de miliarde de coroane (2,1 miliarde de dolari) de arme şi echipamente de la companii cehe, din care aproximativ 95% au fost livrări comerciale", a declarat adjunctul ministrului ceh al Apărării, Tomas Kopecny.

Exporturile de arme cehe din acest an vor fi cele mai mari din 1989, a spus el, multe companii din sector adăugând locuri de muncă şi capacitate. "Pentru industria de apărare cehă, conflictul din Ucraina şi asistenţa pe care o oferă este în mod clar un impuls pe care nu l-am văzut în ultimii 30 de ani", a spus Kopecny.

David Hac, directorul general al Czech STV Group, a subliniat pentru Reuters planurile de a adăuga noi linii de producţie pentru muniţii de calibru mic şi a declarat că are în vedere extinderea capacităţii sale pentru muniţia de calibru mare. Pe o piaţă a forţei de muncă restrânsă, compania încearcă să atragă lucrători din industria auto care încetineşte, a spus el.

Vânzările de echipamente de apărare au ajutat Czechoslovak Group, care deţine companii precum Excalibur Army, Tatra Trucks şi Tatra Defence, să-şi dubleze veniturile din primul semestru faţă de un an mai devreme, până la 13,8 miliarde de coroane. Compania creşte producţia atât de cartuşe NATO de 155 mm, cât şi de calibru estic de 152 mm şi renovează vehicule de luptă de infanterie şi tancuri T-72 din era sovietică, a declarat purtătorul de cuvânt Andrej Cirtek pentru Reuters.

"După ce a început agresiunea rusă, livrările noastre pentru armata ucraineană s-au înmulţit. Majoritatea populaţiei cehe îşi aminteşte încă vremurile de ocupaţie rusă a ţării noastre înainte de 1990 şi nu vrem să avem trupe ruseşti mai aproape de graniţele noastre", a spus Cirtek.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

arme industria de armament
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025