Reacţia Kremlinului după ce Finlanda şi Suedia au anunţat că vor să adere la NATO în vară
Kremlinul avertizează luni cu privire la faptul că o extindere a NATO nu va creşte stabilitatea în Europa, în contextul în care Finlanda şi Suedia se gândesc la o aderare la Alianţa Nord-Atlantică, relatează CNN.
De Redactia Observator la 11.04.2022, 17:37- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
"Noi am spus în mod repetat că NATO este mai degrabă un instrument al confruntării. Aceasta nu este o alianţă care să asigure pacea şi stabilitatea, iar o lărgire a Alianţei (Nord-Atlantice) nu va conduce, bineînţeles, la mai multă stabilitate pe continent", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Finlanda şi Suedia ar putea adera în curând la NATO, o decizie care ar înfuria Rusia, avertizează unii oficiali, şi care va sublinia şi mai mult greşeala strategică a Rusiei de a invada Ucraina. Oficiali NATO declară pentru CNN că negocieri în vederea unei aderări a Finlandei şi Suediei au loc după invazia Ucrainei de către Rusia.
Potrivit unor oficiali de rang înalt de la Departamentul de Stat american, subiectul aderării celor două ţări din Europa de Nord a fost abordată la o reuniune NATO, săptămâna trecută, la care au luat parte miniştrii de Externe suedez şi finalndez. Ministrul finalndez de Externe a anunţat luni că guvernul finalndez urmează să prezinte miercuri, în Parlament, un document cu privire la securitatea Finalndei, care ar putea să prvadă o eventuală aderare la NATO.
”Acest (document) oferă Parlamentului (finlandez) posibilitatea să discute despre toate aspectele unei eventuale aderări la NATO şi/sau alte soluţii de securitate”, a anunţat luni, la Luxemburg, înaintea unei reuniuni a miniştrilor din Uniunea Europană (UE), ministrul finlandez de Externe Pekka Haavisto. ”Apoi, în baza acestei dezbateri, bineînţeles, Guvernul va trage concluziile împreună cu preşedintele” finlandez Sauli Niinistö, a precizat el. Haavisto a subliniat că este ”important” ca Suedia vecină să urmeze ”un proces similar” care, în opinia sa, urmează să necesite timp. ”Însă, bineînţeles, noi facem un schimb de informaţii continuu, iar dacă luăm decizii similare, le-am putea lua cam în acelaşi timp”, a declarat el.