Antena Meniu Search
x

Finlanda și Suedia ar putea intra în NATO din această vară. Ce ar însemna asta pentru armata lui Putin

Rusia a făcut o ”greșeală strategică masivă” invadând Ucraina: Finlanda și Suedia sunt gata să se alăture NATO din această vară, relatează publicația britanică The Times, citând oficiali americani.

de Redactia Observator

la 11.04.2022, 12:04

Finlanda și Suedia ar putea intra în NATO din această vară. Ce ar însemna asta pentru armata lui Putin
Finlanda și Suedia ar putea intra în NATO din această vară. Ce ar însemna asta pentru armata lui Putin - Shutterstock

Mai mulți oficiali americani au dezvăluit că aderarea la NATO a Finlandei și Suediei a fost „un subiect de discuții și sesiuni multiple” în timpul întâlnirii miniștrilor de externe din NATO de săptămâna trecută, la care au participat și cele două țări nordice. Washingtonul crede că o consecință directă a invadării Ucrainei de către Putin va fi extinderea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord de la 30 la 32 de membri. „Cum poate fi asta altceva decât o gafă strategică masivă a lui Putin?”, a întrebat un înalt oficial american, potrivit surselor citate de The Times. 

Finlanda ar urma să depună solicitarea de aderare în luna iunie, iar apoi va urma Suedia. Premierul finlandez Sanna Marin a declarat că este timpul ca Finlanda să-și reconsidere serios poziția față de NATO. „Rusia nu este vecinul pe care l-am crezut ”, a spus ea în weekend, cerând ca decizia de intrare în NATO să fie făcută ”în mod temeinic, dar rapid”. „Cred că vom avea discuții foarte atente, dar nici nu ne luăm mai mult timp decât trebuie în acest proces, pentru că situația este foarte gravă”, a mai spus ea.

Și Suedia își revizuiește politica de securitate, un proces care se va finaliza până la sfârșitul lunii viitoare. ”Nu exclud în niciun fel aderarea la NATO”, a spus premierul suedez Magdalena Andersson în urmă cu două săptămâni. Suedia și Finlanda colaborează pentru un consens pe acest subiect, dar deciziile finale de aderare vor fi luate independent. Ambele se confruntă cu amenințarea rusă în Marea Baltică, iar Finlanda are o graniță terestră de 1300 de km cu Rusia.

În contextul războiului din Ucraina, NATO face planuri pentru a stabili forțe militare permanente la granițele statelor membre pentru a preveni o nouă invazie rusă. Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că acțiunile președintelui Putin au provocat ”o transformare fundamentală” a coaliției militare. NATO are în prezent 40.000 de militari pe flancul estic al Europei, de la Marea Baltică până la Marea Neagră. Adică, de 10 ori mai mulți soldați ca înainte ca Rusia să invadeze Ucraina pe 24 februarie.

Stoltenberg a transmis că forța militară a NATO în regiune ar putea fi consolidată din nou pentru ca țările membre care au granițe cu Rusia și Belarus să fie capabile să respingă o eventuală invazie. „Ceea ce vedem acum este o nouă realitate, un nou normal pentru securitatea europeană”, a spus Stoltenberg pentru The Sunday Telegraph. „Prin urmare le-am cerut comandanților noștri militari să prezinte opțiuni pentru ceea ce numim o resetare, o adaptare pe termen mai lung a NATO. Mă aștept ca NATO să ia o decizie în acest sens la summitul din iunie de la Madrid.”

Ce ar însemna aderarea Finlandei și Suediei la NATO pentru Rusia? Ar determina redistribuirea forțelor ruse pe flancul nord-vestic, punând și mai multă presiune pe armata lui Putin, afectată deja de războiul prelungit din Ucraina și de rezistența forțelor ucrainene. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Finlanda și Suedia ar putea intra în NATO din această vară. Ce ar însemna asta pentru armata lui Putin