Reacţia lui Donald Trump, după ce a aflat că Elon Musk a cumpărat Twitter
Elon Musk este noul patron al Twitter. Cel mai bogat om al planetei a cumpărat platforma de socializare cu nu mai puţin de 44 de miliarde de dolari. Vrea să facă modificări rapid: în primul rând va relaxa regulile de postare pentru ca reţeaua să nu mai interzică opiniile considerate radicale în acest moment. De la Brussels a primit deja un avertisment - trebuie sa se conformeze regulilor adoptate săptămâna trecuta de Uniunea Europeana prin care reţelele sociale sunt obligate să modereze mult mai atent conţinutul extremist sau care favorizează teoriile conspiraţiei, altfel vor fi amendate drastic. Iar cel mai faimos expulzat de pe Twitter, Donald Trump, a anunţat deja că nu se va întoarce pe fosta sa reţea preferată.
De Alexandra Paraschiv la 27.04.2022, 10:33Iar acum, platforma este în totalitate în mâinile lui. După două săptămâni în care acţionarii au refuzat oferta fondatorului Tesla, până la urmă acordul a fost parafat. Musk a oferit 54 de dolari pe acţiune. A plătit 21 de miliarde de dolari direct din buzunarul său şi 23 de miliarde printr-o finanţare bancară. Cum era de aşteptat, anunţul a fost făcut pe Twitter.
''Libera exprimare este piatra de temelie în funcționarea democrației, iar Twitter este piața digitală, unde chestiunile vitale pentru viitorul umanității sunt dezbătute.''
Imediat după mesaj, acţiunile Twitter au crescut cu 6%.
Preluarea reţelei de către omul de afaceri marchează una dintre cele mai mari achiziţii din istoria tehnologiei. Miliardarul a folosit des platforma pentru a glumi cu cei peste 83 de milioane de urmăritori ai săi, a-şi exprima ideile de afaceri sau viziunea asupra lumii. A fost mereu deranjat că trebuie să îşi tempereze limbajul, ca să nu îi fie contul blocat.
Elon Musk: Este foarte important ca oamenii să aibă atât realitatea, cât și percepția că sunt capabili să vorbească liber în limitele legii.
Dan Ives, analist: El simte că este o platformă fragmentată, ar putea să o îmbunătățească semnificativ, dar urmează numeroase provocări.
Elon Musk nu a ezitat să posteze mesaje răutăcioase de-a lungul timpului
Tot anunţurile de pe Twitter despre finanţarea Tesla l-au adus în faţa Comisiei pentru Bursă și Valori Mobiliare, care l-a acuzat de fraudă. În plus, Musk nu a ezitat să posteze mesaje răutăcioase la adresa publicaţiilor care scriau articole mai puţin laudative despre activitatea sa. Acum, însă, speră ca şi cei mai mari critici ai lui să rămână pe platformă.
Ahmed Banafa, Professor of Engineering Technology, San Jose State: El nu crede în blocarea permanentă a oamenilor sau în eliminarea lor de pe platformă.
David Greene, Civil Liberties Director, Electronic Frontier Foundation: Conceptul său despre libertatea de exprimare este un concept foarte limitat, mai ales pentru oamenii care sunt deja în poziții de putere.
Adversarii omului de afaceri se întreabă acum până unde va merge cu permisiunea legată de postări şi dacă nu cumva această relaxare va deschide calea către radicalizarea unor grupuri. În plus, există şi temeri legate de viitorul financiar al Twitter, care are un număr limitat de utilizatori comparativ cu alte reţele sociale şi pierderi uriaşe aproape în fiecare an. În prezent, Elon Musk este cel mai bogat om al planetei, cu 273 de miliarde de dolari în conturi.