Reacţia României şi Moldovei după ce Maria Zaharova s-a dezlănţuit la adresa limbii române: Nu acceptăm lecţiile de istorie ale Moscovei
Chişinăul a reacţionat miercuri la declaraţiile purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, legate de înlocuirea în legislaţie a sintagmei limba moldovenească cu limba română. A spus că reprezintă un amestec în treburile interne ale ţării, iar Republica Moldova nu acceptă lecţii de istorie de la Moscova. Şi Ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu, a răspuns după ce a fost jignit marţi de Zaharova. Maia Sandu a semnat azi decretul prin care limba moldovenească dispare din toate legile R. Moldova.
De Redactia Observator la 22.03.2023, 21:30"Este dreptul suveran al Republicii Moldova de a decide cum să-şi numească limba în care vorbesc cetăţenii săi", a reacţionat miercuri Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) de la Chişinău într-un comentariu la afirmaţiile făcute de purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, cu privire la limba vorbită în Republica Moldova, relatează deschide.md.
"Declaraţiile reprezentantei oficiale a Ministerului rus de Externe reprezintă o ingerinţă în treburile interne ale Republicii Moldova. Este dreptul nostru suveran de a decide cum numim limba pe care o vorbim şi nu acceptăm lecţii de istorie. Reiterăm apelul către partea rusă de a nu admite ingerinţe în treburile interne ale ţării noastre", a transmis, printr-un comunicat, MAEIE.
Recent, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că limba română trebuie de fapt să se cheme "moldovenească", "urmând logica istorică", aminteşte Radio Chişinău.
Ulterior, ea s-a arătat deranjată de opinia diplomaţiei române care a salutat înlocuirea "limbii moldoveneşti" cu "limba română" în legislaţia naţională a Republicii Moldova, în urma unei decizii a parlamentului de la Chişinău, care a "restabilit adevărul ştiinţific". Într-o postare pe Telegram, Zaharova a insistat pe "moldovenizarea" Republicii Moldova, acuzând România de ocuparea Basarabiei până în 1940.
- Republica Moldova și-a reluat achizițiile de gaze rusești după 3 luni de pauză. Din decembrie, Gazprom a livrat...
- Ţări din UE, printre care România, cer sancţionarea oligarhilor proruşi din R. Moldova şi Georgia. "Ţările se...
- Presupuşi spioni ruşi, arestaţi în Polonia. Metoda prin care ar fi încercat să obțină informații despre...
Pe 16 martie, legislativul de la Chişinău a votat în lectură finală Legea privind implementarea hotărârii Curţii Constituţionale din 2013, ca urmare sintagma "limba moldovenească" urmând să fie înlocuită cu "limba română" în toată legislaţia Republicii Moldova, inclusiv în Constituţie. Totodată, urmează să fie înlocuite şi sintagmele de "limba oficială", "limba de stat" şi "limba maternă" din toate actele normative şi documentele oficiale, notează postul de radio citat.
Reacţia lui Bogdan Aurescu după ce a fost jignit de Maria Zaharova
Maria Zaharova a postat un mesaj în care spune că ministrul de Externe al României nu a existat niciodată, ci a fost creat şi îl numeşte o construcţie artificială. Atacurile rusoaicei au venit după ce Bogdan Aurescu a spus, în urmă cu 2 zile, la Bruxelles, că limba moldovenească nu există, ci este un construct artificial al Uniunii Sovietice, folosit acum de Rusia pentru propagandă.
Şi ministrul de Externe de la Bucureşti Bogdan Aurescu a fost întrebat miercuri ce părere are de comentariile MAE rus. "Nu e obișnuit sau cutumiar ca un ministru de externe să comenteze afirmațiile unui purtător de cuvânt al unui alt Minister de Externe. Așadar, tot ce pot să vă spun este doar că, atunci când Parlamentul Republicii Moldova a luat această decizie - o decizie istorică - România a salutat acest pas extrem de important, pentru că acesta restabilește adevărul istoric cu privire la denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova și, în același timp, el reprezintă un semnal al maturității societății din Republica Moldova și al aderării acesteia la valorile europene. Așa-zisa “limbă moldovenească” nu există, este o construcție artificială a Uniunii Sovietice și a fost folosită apoi de Rusia în scopul de a dezinforma. Mulțumesc." a reacţionat Bogdan Aurescu.
Deranjată de o declaraţie a lui Bogdan Aurescu, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus marţi, fără niciun fel de tact diplomatic, că: "nici domnul Bogdan Aurescu nu a existat niciodată, dar până la urmă a fost creat. Este posibil acum să-l numim o construcţie artificială".