Video Presupuşi spioni ruşi, arestaţi în Polonia. Metoda prin care ar fi încercat să obțină informații despre transporturile de armament către Ucraina
Rusia are în plan să îndepărteze Republica Moldova de România şi să o transforme în propriul satelit. Asta arată un document obţinut de RISE Moldova. Occidentul este însă decis să facă scut în jurul Chişinăului. Uniunea Europeană ia în calcul chiar să instaleze acolo un radar ultraperformant. În ajutorul Ucrainei vin mai multe ţări care şi-au anunţat deja intenţia de a livra peste 150 de tancuri Leopard.
Un document văzut de mai multe canale media occidentale dezvăluie planurile Moscovei pentru Moldova. Se concentrează pe contracararea influenţelor din Statele Unite, UE, Turcia şi Ucraina. Documentul, întocmit în 2021, prevede aderarea Moldovei la Uniunea Economică Eurasiatică, condusă de Rusia, și la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, care e practic răspunsul Moscovei la NATO. În plus, planul urmărește "neutralizarea" oricăror acțiuni ale guvernului de la Chişinău de a expulza soldaţii ruşi din Transnistria.
În Polonia, Agenția de Securitate internă a arestat şase persoane suspectate că ar fi spioni ruşi. Ar fi încercat să obțină cât mai multe informații despre transporturile de armament către Ucraina. Bărbaţii instalau camere ascunse pe rute și noduri importante de cale ferată, care înregistrau și transmiteau imaginile. Au fost găsite zeci de astfel de aparate.
Vladimir Putin spune că Washingtonul este interesat să întrerupă furnizarea de gaze rusești către Europa. Gigantul energetic Gazprom ar fi descoperit un stâlp la 30 de kilometri distanță de locul uneia dintre exploziile care au afectat conductele Nord Stream, care ar putea fi o antenă cu rolul de activare a detonării.
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: A fost instalat în acelaşi loc unde s-a produs explozia. Care e acest loc? E cel mai vulnerabil punct al conductei de gaze, îmbinarea conductei.
- Zelenski crede că ruşii sunt în punctul în care ar putea ceda: Trebuie să creştem constant presiunea pentru...
- Kievul susține că Putin a trimis mai multe nave cu rachete Kalibr în Marea Neagră. Mai multe țări ar fi gata...
- Bashar al-Assad îi promite lui Vladimir Putin că îl va sprijini în războiul din Ucraina. Rusia și Siria,...
Polonia ar putea preda Kievului în viitorul apropiat avioane de luptă MiG-29
Între timp, alarmele antiaeriene au răsunat din nou în toată Ucraina. Mai multe avioane ruseşti de luptă au decolat din Belarus. Kievul se aşteaptă la atacuri şi dinspre Marea Neagră, unde sunt poziţionate patru nave, echipate cu rachete de croazieră Kalibr. Occidentul se mobilizează însă pentru o nouă etapă în furnizarea de armament. Polonia ar putea preda Kievului în viitorul apropiat avioane de luptă MiG-29.
Mateusz Morawiecki, prim-ministrul Poloniei: Acest lucru s-ar putea întâmpla în următoarele patru-şase săptămâni.
Rusia strânge şi ea rândurile cu aliaţii pe care îi mai are. Preşedintele sirian Bashar al-Assad este într-o vizită oficială la Moscova şi de ieri ruşii au început manevrele militare comune cu iranienii şi chinezii, în Golful Oman.
Rusia va începe recrutarea a 400.000 de soldaţi pe bază de contract
Ministerul rus al Apărării a anunţat că, începând cu 1 aprilie, va începe recrutarea a 400.000 de soldaţi însă pe bază de contract. Comunicatul oficial spune şi că cea mai mare parte a recrutărilor va fi făcută de birourile militare de înrolare, iar guvernatorii vor fi responsabili pentru implementarea planului.
Între timp, Turcia a anunţat că va continua discuţiile pentru a prelungi acordul care permite exportul cerealelor din porturile ucrainene de la Marea Neagră cu 120 de zile, în loc de 60 de zile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰