Reacția Rusiei la sancţiunile "absolut inacceptabile" impuse de SUA și UE în cazul Navalnîi
Administraţia Vladimir Putin a avertizat, miercuri, că va riposta la sancţiunile "absolut inacceptabile" impuse de Uniunea Europeană şi de Statele Unite din cauza condamnării la închisoare a lui Aleksei Navalnîi.
De Redactia Observator la 03.03.2021, 17:46- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
"Considerăm aceste restricţii absolut inacceptabile. Generează daune considerabile asupra relaţiilor noastre, care sunt deja într-o situaţie deplorabilă", a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, Dmitri Peskov. Oficialul rus a explicat, conform agenţiei Tass, că se referă la relaţiile Rusiei cu Statele Unite şi Uniunea Europeană, relatează Mediafax.
"Sancţiunile nu sunt altceva decât interferenţe în afacerile interne ale Rusiei", a subliniat Dmitri Peskov.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a avertizat că Administraţia de la Moscova pregăteşte măsuri de retorsiune. "Vom coordona propriile sancţiuni. Agenţiile responsabile vor propune conducerii politice măsuri de retorsiune. Măsurile vor fi aprobate, vor fi făcute publice şi îi vom anunţa pe oponenţii noştri din acest caz. Există principiul reciprocităţii şi nu poate fi evitat în relaţiile interstatale", a subliniat Dmitri Peskov.
Cine sunt rușii sancționați de UE
Consiliul Uniunii Europene a decis, luni, sancţionarea a patru oficiali ruşi implicaţi în procedurile judiciare împotriva liderului opoziţiei, Aleksei Navalnîi. Conform unor oficiali de la Bruxelles, cei patru oficiali ruşi sancţionaţi sunt Aleksandr Kalaşnikov, directorul Serviciului penitenciarelor, Aleksandr Bastrîkin, directorul Comitetului rus de investigaţii, procurorul general Igor Krasnov şi Viktor Zolotov, şeful Gărzii Naţionale.
Ce sancțiuni au anunțat SUA contra Rusiei
La rândul său, Administraţia Joseph Biden a anunţat sancţiuni împotriva a şapte oficiali ruşi şi asupra a 14 entităţi din industria chimică şi biologică. Printre oficialii sancţionaţi de SUA se numără Aleksandr Bortnikov, directorul Serviciului Federal de Securitate (FSB).
O instanţă judiciară din Moscova a decis, la începutul lunii februarie, condamnarea la trei ani şi şase luni de închisoare a lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, pentru încălcarea condiţiilor unei sentinţe cu suspendare. Instanţa a dispus scăderea din sentinţă a zilelor petrecute de Aleksei Navalnîi în arest la domiciliu. Aleksei Navalnîi a fost arestat preventiv pe 17 ianuarie, la revenirea în Rusia după ce a fost tratat în Germania ca urmare a atacului neurotoxic din august 2020.
Serviciul rus al Penitenciarelor a comunicat că Aleksei Navalnîi a încălcat termenii unei sentinţe cu suspendare. Navalnîi a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare pentru furt, un caz din 2014 pe care disidentul îl consideră ca având motivaţie politică. Un termen al controlului judiciar expirase pe 30 decembrie 2020, iar Navalnîi ar fi trebuit să se prezinte la o secţie judiciară.
În plus, Comitetul rus pentru Investigaţii a anunţat recent că Aleksei Navalnîi este vizat de o anchetă privind "fraude de amploare". Liderul opoziţiei ruse este suspectat că ar fi utilizat în scopuri personale fonduri colectate pentru organizaţiile civice pe care le conduce, valoarea presupuselor fraude fiind de 356 de milioane de ruble (3,9 milioane de euro). Aleksei Navalnîi conduce mai multe organizaţii nonguvernamentale pentru drepturile omului şi combaterea corupţiei.