Regiunea Mării Negre devine un butoi cu pulbere. Noi tensiuni între Rusia şi Ucraina
La 100 de kilometri distanţă de frontiera cu Ucraina, tabăra soldaţilor ruşi nu a fost niciodată aşa numeroasă în ultimii 7 ani. Noi batalioane ruseşti au ajuns în regiune în ultimele zile. Un supliment la trupele deja staţionate acolo - între 40 şi 100 de mii. Tensiunea e palpabilă.
De Laurenţiu Rădulescu la 14.04.2021, 20:22- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Regiunea Mării Negre devine un butoi cu pulbere, iar România nu va fi absentă din aceste mişcări de trupe. Rusia mută 15 nave de luptă din Marea Caspică în Marea Neagră. Printre ele şi opt nave de desant. Statele Unite direcţionează două crucişătoare din Marea Mediterană tot în Marea Neagră pentru sprijinul Kievului.
Avioane de luptă britanice vor ajunge în România. Mai exact şase aeronave Typhoon. Iar ruşii folosesc deja pentru supravegherea navelor din Marea Neagră, avioane Suhoi 30 şi aeronave de atac Suhoi 24, care fac parte din flota Rusiei din Marea Neagră.
Marea întrebare este ce urmăreşte Vladimir Putin. O nouă anexare, pe modelul Crimeei, să intimideze sau să-l testeze pe noul preşedinte al Statele Unite?
Dmytro Kuleba, Ministrul de Externe al Ucrainei: Dacă mă întrebaţi cât de departe poate merge Rusia, nu pot exclude nicio opţiune!
Consultări de urgenţă au avut loc la Berlin şi la sediul NATO de la Bruxelles
Cu gândul la cel mai negru scenariu, Ucraina cere ajutorul comunităţii internaţionale şi sprijinul aliaţilor pentru a grăbi procesul de aderare la NATO, văzut drept unică posibilitate de a răspunde agresiunilor repetate ale Rusiei.
Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO: Rusia trebuie să înceteze această acumulare de trupe în jurul Ucrainei, să înceteze cu acţiunile provocatoare şi să de-escaladeze imediat!
Guvernul ucrainian a denunţat 600 de încălcări ale acordului de încetare al focului de la începutul lui 2021. Conflictul din estul Ucrainei datează din 2014. 14 mii de oameni au murit de atunci, din ambele tabere.