State puternic afectate de coronavirus relaxează măsurile impuse populației
Viaţa revine treptat la normal în tot mai multe ţări din Europa. După ce în Spania, aproape două milioane de muncitori s-au reîntors ieri la muncă, a venit rândul austriecilor şi italienilor să permită să reînceapă afacerile pentru mii de magazine.
De Redactia Observator la 14.04.2020, 21:22- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Cehia, Austria, Spania și Italia sunt printre țările care relaxează măsurile impuse populației.
- Franța așteaptă încă o îmbunătățire semnificativă a numărului de persoane infectate.
Viaţa revine treptat la normal în tot mai multe ţări din Europa. După ce în Spania, aproape două milioane de muncitori s-au reîntors ieri la muncă, a venit rândul austriecilor şi italienilor să permită să reînceapă afacerile pentru mii de magazine. În Franţa şi Marea Britanie, două dintre statele europene cu cea mai mare rată a infecţiilor zilnice, restricţiile rămân neschimbate cel puţin până în luna mai.
Şi românii mai au de aşteptat până îşi vor lua, treptat, viaţa înapoi. Un studiu Forbes arată că România este printre cele mai nesigure ţări din Uniunea Europeană pentru că am gestionat prost pandemia. Ne aflăm pe locul 28 din 33 de ţări analizate. La nivel global, Israelul, Germania şi Coreea de Sud sunt considerate cele mai sigure ţări din lume, în contextul pandemiei. Aici, guvernele au luat cele mai eficiente măsuri privind depistarea noilor cazuri de infectaţi, carantina şi viteza tratamentelor oferite.
Aşa a arătat redeschiderea magazinelor din Austria care au mai puţin de 400 metri pătraţi. Zeci de oameni au format o coadă uriaşă. Au ignorat distanţarea socială pentru a face cumpărături la un magazin de bricolaj. Deşi în ţară au fost peste 14.000 de infectaţi şi 370 de decese, guvernul de la Viena a început deja relaxarea restricţiilor.
Heike Gittel, angajat magazin: Oamenii au fost în izolare până acum şi am primit deja cereri prin telefon şi e-mail. Clientele noastre vor să poarte rochii de vară. Suntem încrezători.
Din 1 mai, se vor deschide centrele comerciale, magazinele mari şi frizeriile. Iar la mijlocul lunii mai, hotelurile şi restaurantele îşi vor relua activitatea.
Italia este ţara cu cel mai mare număr de decese provocate de coronavirus în Europa - peste 20.500. Cum numărul cazurilor este în scădere, şi aici s-au relaxat măsurile.
S-au redeschis librăriile, papetăriile sau magazinele de îmbrăcăminte pentru copii.
"Astăzi deschidem. Facem curăţenie, pentru că este nevoie după o lună şi sperăm să avem clienţi".
În Spania, încă de ieri, peste 1,7 milioane de muncitori din industrie şi construcţii s-au întors la muncă, deşi statul iberic continuă să fie epicentrul de infecţii al Europei, cu peste 172.000 de oameni confirmaţi cu COVID.
"Vreau să muncesc pentru că nu mai am bani. Trebuie să plătesc chiria. Am un copil acasă. Chiar vreau să mă întorc la muncă".
În Franţa, unde peste 15.000 de oameni au fost răpuşi de virus, preşedintele Macron nu a putut promite relaxarea treptată a măsurilor după 11 mai.
Emmanuel Macron, președintele Franței: Sistemul este sub presiune, iar epidemia nu este, încă, stăpânită. Trebuie, prin urmare, să ne continuăm eforturile şi să aplicăm regulile.
Totuşi, elevii se vor întoarce în bănci după 11 mai. Hotelurile, restaurantele şi teatrele ar putea rămâne închise până la jumătatea lunii iulie.
În Suedia, autorităţile nu înăspresc măsurile chiar dacă bilanţul victimelor a trecut pragul de 1000 de morţi.
Cecilia Söderberg-Nauclér, imunolog: Autorităţile noastre cred că au situaţia sub control, dar ceea ce încercăm noi să transmitem este că dezastrul ne paşte după colţ şi nu o să mai deţinem controlul peste două sau trei săptămâni.
Danemarca va redeschide de mâine şcolile şi creşele, o decizie care ar putea fi luată şi în Germania, de luni.
Prima ţară care a relexat măsurile a fost însă Cehia, unde din 9 aprile s-au redeschis magazinele mici.