Risc de dezastru ecologic în Marea Neagră, după ce barajul de pe Nipru a fost aruncat în aer. Sute de tone de ulei industrial s-au deversat
Ne aşteptăm la un dezastru ecologic în Marea Neagră, după ce un baraj pe râul Nipru a fost aruncat în aer şi sute de tone de ulei industrial s-au deversat. În Ucraina, mai multe localităţi au fost inundate iar autorităţile au declanşat o operaţiune contra cronometru pentru evacuarea a zeci de mii de oameni. Kievul şi Moscova se acuză reciproc pentru distrugerea barajului.
De Redactia Observator la 06.06.2023, 21:53Barajul Kahovka, singurul controlat de ruşi de pe râul Nipru, a fost aruncat în aer în cursul nopţii. Un val imens de apă a pornit la vale şi a măturat totul în cale.
Vladimir Leontyev, primarul pro-rus din Nova Kahovka: Nivelul apei a crescut la 10 metri. Spălarea barajului continuă. Creșterea maximă a nivelului apei ar putea fi de 12 metri.
24 de sate au fost inundate susţin ucrainenii care anunţă că au emis ordine de evacuare pentru 17.000 de oameni. În imagini filmate de serviciile ucrainene de urgenţă, vedem oameni în apă până la brâu sau urcaţi pe garduri, în timp ce în anumite zone apa a acoperit cu totul parterul caselor.
În urma exploziei cel puţin 150 de tone de ulei industrial au ajuns în râul Nipru
- Ce scriu bloggerii militari ruşi despre bombardarea barajului de la Nova Kahovka: "Ucrainenii pot uita de ofensiva...
- Zelenski a convocat Consiliul de Securitate după aruncarea în aer a barajului care alimenta centrala de la...
- Baraj imens pe râul Nipru, aruncat în aer. Zona e controlată de forţele ruse: ucrainenii şi ruşii se acuză...
Oleksyi Goncharenko, jurnalist ucrainean: Nivelul apei creşte cu rapiditate, e urcat probabil cu trei metri peste cel obişnuit. Şi suntem departe de baraj, la 100 de kilometri. De asemenea, se simte un miros de ulei de motor.
Iar acest lucru reprezintă un pericol pentru flora şi fauna din Marea Neagră.
Octavian Berceanu, fost comisar-şef Garda de Mediu: Sunt efecte imediate, prin asfixierea vegetaţiei şi prin scăderea oxigenului din apă. Revărsarea pe râu către Marea Neagră va dura ani de zile şi vom avea petele acelea de ulei la suprafaţă care, de multe ori, nu doar că îmbâcsesc apa, dar omoară şi animalele.
Barajul de la Kahovka, construit în epoca sovietică, are 30 de metri înălţime şi 3,2 kilometri lungime
Cu o capacitate de 19 miliarde de metri cubi, rezervorul de aici este folosit pentru alimentarea cu apă a peninsulei Crimeea şi răcirea rezervoarelor de la centrala nucleară Zaporojie. În total, 80 de localităţi sunt în zona critică şi ar putea fi inundate, pe ambele părţi ale râului Nipru.
La centrala nucleară Zaporojie, nivelul apei care răceşte reactoarele scade cu 5 centimetri pe oră, dar există rezerve pentru câteva zile.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Distrugerea barajului Kahovka, astăzi, pune în pericol mii de civili şi provoacă pagube majore mediului. Este o acţiune revoltătoare!
Ucriana susţine că barajul a fost detonat din interior, iar responsabilă ar fi brigada motorizată 205 a Rusiei, care era staţionată aici de mai multe luni. Moscova ar fi procedat astfel într-un moment de panică, pentru a opri avansul armatei ucrainene.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Din păcate, Rusia controlează acest baraj de un an. Este fizic imposibil să îl arunci în aer, cumva, din exterior.
Rusia neagă orice implicare şi dă la rândul ei vina pe Ucraina.
Dmitri Peskov, purtător de cuvânt Kremlin: Este clar că acest act de sabotaj avea ca scop în mod clar tăierea alimentării cu apă a Crimeei.
Distrugerea barajului Kahovka s-a simţit imediat pe pieţele internaţionale, unde preţul grâului a crescut cu 3% şi al porumbului cu 1%.