Video Donald Trump vrea să creeze un post de emisar care să rezolve conflictul dintre Rusia şi Ucraina. Preferat ar fi Richard Grenell
Donald Trump vrea să creeze un post de emisar care să rezolve conflictul dintre Rusia şi Ucraina. Presa americană spune că favorit pentru această funcţie ar fi Richard Grenell, un fost director al serviciului naţional de informaţii şi ambasadorul lui Trump în Germania. Grenell crede că, pentru moment, locul Kievului nu este în NATO şi că războiul din Ucraina s-ar putea încheia prin crearea unor "zone autonome" în estul şi sudul ţării.
Grenell, care a fost ambasadorul lui Trump în Germania şi director interimar al informaţiilor naţionale în timpul mandatului său din 2017-2021, ar putea juca un rol cheie în eforturile lui Trump de a opri războiul, dacă va fi selectat în această funcţie.
În prezent, nu există un reprezentan special dedicat exclusiv soluţionării conflictului dintre Rusia şi Ucraina, dar Trump analizează posibilitatea de a crea un astfel de rol, potrivit celor patru surse care au solicitat anonimatul.
Trump vrea să creeze un post de emisar care să rezolve conflictul dintre Rusia şi Ucraina
Sursele au declarat că Trump ar putea decide în cele din urmă să nu creeze poziţia de reprezentan special pentru conflictul din Ucraina, deşi ia în considerare serios această opţiune. Dacă o face, ar putea alege pe altcineva pentru acest rol şi nu există nicio garanţie că Grenell va accepta.
- Secretarul general al NATO, Mark Rutte, s-a întâlnit cu Donald Trump în Florida. Ce au discutat cei doi
- Averea lui Elon Musk atinge un record după victoria lui Trump în alegeri. Suma uriaşă pe care o deţine acum
- Trump l-a numit pe Scott Bessent în funcţia de secretar al Trezoreriei. Decizia, urmărită îndeaproape de Wall...
- Ce a discutat Ciolacu cu Trump de două ori într-o săptămână: "Avem cea mai lungă graniţă cu Ucraina. E...
În timpul campaniei electorale, Trump a promis să pună capăt rapid conflictului, deşi nu a detaliat cum intenţionează să facă acest lucru.
Unele dintre poziţiile lui Grenell ar putea provoca rezerve în rândul liderilor ucraineni.
La o masă rotundă organizată de Bloomberg în iulie, Grenell a susţinut crearea unor "zone autonome" ca soluţie pentru rezolvarea conflictului, care a început după invazia Rusiei pe teritoriul suveran al Ucrainei. De asemenea, el a sugerat că nu ar susţine aderarea imediată a Ucrainei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), o poziţie pe care o împărtăşeşte cu mulţi dintre aliaţii lui Trump.
Susţinătorii lui Grenell subliniază că acesta are o carieră diplomatică îndelungată şi cunoştinţe profunde despre afacerile europene. În plus faţă de rolul său de ambasador în Germania, Grenell a fost şi trimis prezidenţial special pentru negocierile de pace între Serbia şi Kosovo.
Karoline Leavitt, purtătoare de cuvânt a echipei de tranziţie a lui Trump, a refuzat să comenteze, precizând doar că deciziile privind personalul vor fi anunţate de preşedintele ales atunci când vor fi luate.
Grenell nu a răspuns imediat unei solicitări de a prezenta un punct de vedere.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰