Românii din țările în carantină povestesc cum se trăiește cu bilet de voie
Cum e viaţa cu bilet de voie, ce au voie să facă şi ce nu, ne povestesc români aflaţi în ţări care, în disperare de cauză, au făcut din izolarea la domiciliu o obligaţie.
De Redactia Observator la 21.03.2020, 23:06- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Românii aflați în carantină, în străinătate, povestesc cum se trăiește cu bilet de voie.
- Românii recomandă responsabilitate celor din țară.
Cum e viaţa cu bilet de voie, ce au voie să facă şi ce nu, ne povestesc români aflaţi în ţări care, în disperare de cauză, au făcut din izolarea la domiciliu o obligaţie.
Madrid. Acasă pentru 200 de mii de români. Un oraş pustiu de când pandemia de coronavirus a închis populaţia în case.
Matei Scărlătescu, român din Madrid: Poliţia umblă pe străzi, patrulează, te opreşte pe stradă să te întrebe unde mergi, dacă sunt mai multe persoane din aceeaşi familie le spun că nu au voie şi îl trimit pe unul dintre ei acasă.
La fiecare 16 minute, un pacient infectat moare în Madrid. În stare de urgenţă, cu aproape 20.000 de oameni infectaţi şi peste o mie de morţi, Spania încearcă să stopeze pandemia prin măsuri stricte.
Matei Scărlătescu, român din Madrid: Magazinele şi-au scurtat programul, străzile sunt absolut goale. Cei care fac livrări au măşti de protecţie şi mănuşi, plus că există sistemul acesta: ei practic lasă mâncarea în faţa uşii şi după aia pleacă, ca să nu fie în apropierea ta.
Viaţa s-a schimbat enorm şi pentru cei peste un milion 200 de mii de români din Italia, focarul cel mai mare al lumii.
Marinela Ardelean, somelier român din Italia: Locuiesc în Veneto, în Regiunea Treviso şi acum exact trei săptămâni ni s-a cerut să limităm deplasările, să evităm activităţile sociale şi să rămânem cât mai mult posibil acasă. În urmă cu opt zile, oraşul în care locuiesc a intrat în carantină.
Întreaga ţară e acum în carantină. Cel puţin până pe 3 aprilie, toate restaurantele şi majoritatea magazinelor sunt închise, cursurile suspendate, iar oamenii - închişi în case.
Marinela Ardelean, somelier român din Italia: Nu este uşor, dar cu răbdare, cu conştientizare şi cu suficientă responsabilitate se poate. Aleg să am grijă de sănătatea mea şi să-i protejez pe cei dragi mie.
Un lucru pe care belgienii l-au înţeles mai devreme. Acolo, s-au luat măsuri drastice înainte să explodeze numărul de cazuri. Cetăţenii stau în case, cu excepţia celor care merg la muncă, la cumpărături necesare, la bancă sau la alte persoane care au nevoie de ajutor.
Ştefania Cojanu, româncă din Belgia: Există numai un interval de 30 de minute, în care persoanele pot sta în supermarket. Un număr de 10 persoane, maximum, într-un supermarket mediu. Transportul public merge, dar numai dacă distanţa dintre persoane poate să fie garantată.
Cu şapte morţi din aproape 2000 de cazuri, şi Norvegia a luat măsuri. Cele mai dure aplicate pe timp de pace, spun autorităţile. S-au închis şcolile şi grădiniţele, iar personalul medical nu mai poate părăsi ţara.
Aurelia Engstrom, româncă din Norvegia: Nu suntem testaţi decât dacă avem simptome. Testarea înseamnă că te duci cu maşina la centrul medical. Ies persoanele care trebuie să te testeze. Vin către maşină, doar deschizi puţin geamul cât să-ţi facă testarea nazală.
Pentru românii din ţara noastră, românii din Diaspora au un mesaj de încurajare.
Matei Scărlătescu, român din Madrid: Să stea în casă şi să înţeleagă că situaţia este foarte gravă.
Ştefania Cojanu, româncă din Belgia: Este important să asculte de Guvern, pentru că este singura metodă prin care poate fi creată o strategie coordonată. Să încerce să fie solidari unii cu alţii. Să creeze confort pentru oamenii din jurul lor şi nu panică.