1.400 de români găsiţi cu gripă doar în ultima săptămână
La noi, virusul gripei, unul cu care ne confruntăm în fiecare an în această perioadă, seamănă panică printre părinţi. Sunt cozi zi şi noapte în Camerele de Gardă, iar copiii au ajuns să doarmă pe holuri până îi vede un medic. Trei români au fost răpuşi de gripă în acest sezon.
De Redactia Observator la 23.01.2020, 19:57La noi, virusul gripei, unul cu care ne confruntăm în fiecare an în această perioadă, seamănă panică printre părinţi. Sunt cozi zi şi noapte în Camerele de Gardă, iar copiii au ajuns să doarmă pe holuri până îi vede un medic. Trei români au fost răpuşi de gripă în acest sezon. Ultima victimă, un bărbat de 78 de ani din Argeş, făcuse şi vaccinul.
"La situaţia la care este în România, vă daţi seama că îmi este frică pentru copii", e reacţia unei mame care tocmai a aflat că cei doi copii ai ei au gripă. Femeia e convinsă că prima s-a îmbolnăvit fetiţa. Mai mult de jumătate din colegii ei de clasă lipsesc de la şcoală pentru că se simt rău.
"Nu trebuie să creem o psihoză din asta, luăm tratament simptomatic, ne hidratăm şi o să fie bine acasă"
Panicaţi, părinţii nu ascultă sfaturile. La Camerele de Gardă a fost plin toată noaptea. La Institutul Matei Balş din Capitală copiii au dormit pe scaune în orele lungi de aşteptare.
În ultimele 24 de ore au venit la Matei Balş aproape 400 de pacienţi. Bolnavii au aşteptat chiar şi şase ore pentru o consultaţie. De oboseală, unii s-au întins pe jos.
Haosul s-a reluat ziua.
Ileana Florescu, medic primar pediatru Spitalul Marie Curie: S-a creat o panică. Chiar suntem sufocaţi de numărul mare de prezentări
Aproape 1.400 de români au fost diagnosticaţi cu gripă clinică în ultima săptămână. Dublu faţă de săptămâna trecută, dar mult mai puţini faţă de acum un an când spre finalul lunii ianuarie a fost declarată epidemia.
Ieri, un bărbat a murit din cauza bolii deşi fusese vaccinat. Medicii spun că serul nu asigură protecţie 100 la sută, iar pacientul avea şi alte afecţiuni. La nivel naţional mai sunt disponibile puţin peste 60 de mii de doze de vaccin.
Rodica Tănăsescu, medic de familie: Am cerut 250 de doze. Am primit în trei tranşe câte zece, douăzeci, patruzeci. În total, am primit 87 de doze. Le-am administrat în primele două zile după ce le-am primit
În afară de vaccin, pentru a vă proteja trebuie, în primul rând, să încercaţi să evitaţi pe cât posibil zonele foarte aglomerate şi persoanele care tuşesc sau strănută. De asemenea, spălaţi-vă cât mai des posibil pe mâini şi respectaţi şi o alimentaţie bogată în vitamine.
Ca să prevină îmbolnăvirile, în şcoli s-au montat dispensare cu dezinfectant şi se face un triaj riguros.