Antena LIVE

Curs valutar

Rusia a retras cel puțin 400 de soldați din Damasc. Imagini cu un convoi rusesc uriaş traversând Siria

Rusia a evacuat în ultimele zile cel puțin 400 de soldați din regiunea Damasc în coordonare cu principala grupare jihadistă care a răsturnat regimul lui Bashar al-Assad, relatează Financial Times. Deşi soarta bazelor ruse din Siria nu a fost decisă încă, evacuarea militarilor ruşi este un semn că Moscova ar putea coopera cu gruparea HTS după ani în care cele două părţi au fost inamice într-un război brutal. 

De la 16.12.2024, 16:51
WhatsApp
Vezi și:

După negocieri cu noua conducere siriană, Rusia a retras cel puțin 400 de soldați din regiunea Damasc, relatează Financial Times. Un reprezentant al grupării jihadiste Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care a răsturnat guvernul preşedintelui Bashar al-Assad după o ofensivă fulger, a declarat pentru FT că în prezent au loc negocieri pentru evacuarea mai multor soldați din toată Siria. Soldații ruși evacuaţi erau staționați la sediul Diviziei a IV-a a Armatei Siriene din Qudsayya, o suburbie a capitalei. În plus, şi soldații ruși staționați la ambasada din Damasc au părăsit țara în cursul săptămânii trecute. 

Militarii rușii au părăsit Damascul într-un convoi terestru către Baza Aeriană Rusească Khmeimim din nord-vestul Siriei. De acolo, avioanele i-au dus pe soldați înapoi în Rusia, potrivit sursei citate. O filmare publicată pe reţelele de socializare arată un convoi de aproape 100 de vehicule militare care părăsesc zona Damascului, inclusiv vehicule blindate, cisterne de combustibil şi unități medicale mobile.

Deși nu există planuri de închidere a ambasadei Rusiei din Damasc, reprezentantul HTS a spus că un oficial rus l-a informat despre reducerea activității diplomatice. Duminică, Rusia a afirmat că a evacuat o parte din personalul său diplomatic din Damasc, precum şi diplomaţi belaruşi şi nord-coreeni cu o cursă specială a forţelor aeriene ruse de la baza sa aeriană Khmeimim. 

Kremlin: Soarta bazelor ruse din Siria nu a fost decisă încă

Kremlinul a afirmat luni că nu s-au luat încă decizii finale cu privire la soarta bazelor militare ale Rusiei din Siria şi că se află în contact cu cei aflaţi acum la frâiele Siriei. Patru oficiali sirieni au declarat pentru Reuters în weekend că Rusia îşi retrage armata de pe liniile frontului din nordul Siriei şi din posturile din munţi, dar nu va abandona cele două principale baze ale sale baza navală Tartous şi aerodromul Khmeimim, după căderea preşedintelui sirian Bashar al-Assad, fugit la Moscova.

Rusia a intervenit în războiul civil din 2015, desfășurând mii de soldaţi și sprijin aerian extins, ceea ce a schimbat cursul conflictului în favoarea lui Assad. Mihail Bogdanov, ministrul adjunct al Afacerilor Externe, a declarat că Rusia poartă discuții constructive cu HTS și speră să păstreze baza Khmeimim pentru "lupta împotriva terorismului". 

Pierderea bazei aeriene Khmeimim și a bazei navale de la Tartus ar fi o problemă strategică pentru Rusia, care folosește cele două baze drept hub-uri logistice pentru operațiunile sale în Marea Mediterană și Africa. Analiştii sugerează că, în schimbul păstrării acestor baze, Rusia ar putea oferi noului guvern sirian bani, energie sau minerale, precum şi sprijin politic.

Potrivit celor mai recente imagini din satelit, există o activitate crescută la baza ruşilor din Khmeimim. Creşterea numărului de vehicule militare terestre, sosirea avioanelor mari de transport, dezasamblarea elicopterelor rusești și a apărării aeriene sunt semne ale unei retrageri, explică FT.

Întrebat despre viitorul bazelor, reprezentantul HTS a spus că Rusia nu evacuează în prezent baza de la Khmeimim, ci mai degrabă retrage acolo personalul din alte avanposturi din ţară.

Potrivit unor surse citate de FT, mai multe familii proeminente siriene apropiate regimului lui Assad s-au ascuns în ambasada Rusiei din Damasc, sub protecția Moscovei, de la căderea regimului în urmă cu o săptămână. Mai mulți luptători HTS care păzeau duminică perimetrul ambasadei au declarat că sunt staționați acolo pentru a oferi protecție persoanelor din interiorul misiunii diplomatice și nu le restricționează mișcările.

Potrivit grupării HTS, personalul ambasadei ruse le-a cerut chiar uneori să-i însoțească ca gardieni atunci când ieșeau pentru a face cumpărături sau vizite la medic. Kremlinul a primit instrucţiuni de la noul guvern sirian să nu faciliteze plecarea sirienilor din țară, a transmis reprezentantul HTS.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

siria rusia baze soldati razboi civil
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025