Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ruşii nu se mişcă de la bazele militare cheie din Siria. Fără ele, Moscova ar pierde Africa şi Marea Mediterană - FT

Rusia își retrage forțele de la avanposturile mai mici din Siria după căderea lui Bashar al-Assad, dar nu şi din principalele baze navale și aeriene de la Marea Mediterană, relatează Financial Times. 

de Redactia Observator

la 11.12.2024 , 17:26

Ruşii nu se mişcă de la bazele militare cheie din Siria. Fără ele, Moscova ar pierde Africa şi Marea Mediterană - FT Ruşii nu se mişcă de la bazele militare cheie din Siria. Fără ele, Moscova ar pierde Africa şi Marea Mediterană - FT - Profimedia

Până marți, nu erau semne că ruşii se retrag de la baza navală din Tartus sau de la baza aeriană Hmeimim de lângă Latakia, ambele situate pe coasta de vest a Siriei, la Marea Mediterană. Aceste baze nu au fost esențiale doar pentru susținerea regimului lui Assad în războiul civil sirian, ele servesc și ca o punte logistică cheie pentru Rusia în operațiunile din Marea Mediterană și Africa.

Prin pierderea bazelor militare din Siria Rusia ar pierde prezența permanentă a marinei sale în Marea Mediterană, precum și un punct de oprire pentru operațiunile din Africa, a apreciat analistul politic rus Pavel Luzin.

Ilyushin Il-76, principalul avion de transport militar cargo al Rusiei, are o rază de 4.200 km cu o încărcătură medie. Fără acces la bazele siriene, forțele ruse ar trebui să folosească alte aerodromuri pentru a desfășura operațiuni la distanță. "Evident, Rusia ar dori să păstreze cel puțin o prezență simbolică la aceste baze, astfel încât un eşec să nu pare atât de evident. Dar dacă asta se va întâmpla sau nu depinde de modul în care se dezvoltă procesul politic din Siria", a comentat Luzin.

Articolul continuă după reclamă

Kremlinul a spus că viitorul bazelor sale din Siria va depinde de negocierile cu noile autorități după răsturnarea lui Assad, care a fugit din țară și a primit azil în Rusia de la Vladimir Putin. Concentrarea lui Putin pe războiul din Ucraina a diminuat deja capabilităţile Rusiei în Siria. Unele voci proeminente de la Moscova au acceptat cu reticență pierderea influenței Rusiei în regiune.

Pe acelaşi subiect

"Ce să facem, să ne smulgem părul?" s-a întrebat de Telegram Andrei Medvedev, un cunoscut prezentator al televiziunii ruse de stat ruse. "Evident, dacă pierdem bazele din Siria, pierdem Africa. Va fi aproape imposibil să zbori cu încărcătură către CAR (Republica Centrafricană) sau Mali. Ei bine, în schimb vom dezvolta Siberia". 

În timp ce imaginile din satelit au arătat trafic de avioane de transport greu la baza Hmeimim în ultima săptămână, analiștii spun că ritmul sosirilor și plecărilor nu este în concordanță cu o plecare în grabă a ruşilor de acolo. Iar la Tartus nu a sosit încă nicio navă pentru o evacuare maritimă de echipamente sau personal.

"Circulă zvonuri că Rusia își evacuează bazele din Tartus și Hmeimim, dar majoritatea navelor, avioanelor şi personalului rămân acolo. Dacă ar avea loc o evacuare, am ști", a explicat analista rusă Dara Massicot

Imaginile surprinse luni de sateliţi au dezvăluit că două fregate rusești, un submarin și o navă de sprijin, fotografiate pe 6 decembrie în portul Tartus, au plecat. Dar sateliţii de la Planet Labs și NASA arată nave similare la aproximativ 8-10 km în larg. "Rușii nu vor să fie loviți, așa că au dus navele în larg", a evaluat Massicot, remarcând că navele au fost mutate în afara razei de foc a mortierelor.

Dacă Rusia ar decide să-și evacueze navele, acestea nu ar fi lăsate de către guvernul turc să treacă în Marea Neagră prin Bosfor. Într-un astfel de caz, cea mai apropiată bază rusească ar fi Kaliningrad de la Marea Baltic,  o călătorie lungă care implică realimentare pe o rută înconjurată de țări NATO.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Unde petreceţi minivacanţa de Mica Unire?
Observator » Ştiri externe » Ruşii nu se mişcă de la bazele militare cheie din Siria. Fără ele, Moscova ar pierde Africa şi Marea Mediterană - FT