Antena LIVE

Curs valutar

Rusia cere reconectarea la SWIFT pentru a respecta armistițiul în Marea Neagră. Mingea este în terenul UE

Uniunea Europeană pare să respingă ridicarea sanțiunilor împotriva Rusiei, până când se va retrage necondiționat din Ucraina. Moscova a condiţionat o încetare parțială a focului în Marea Neagră de ridicarea unor sancțiuni, inclusiv ca băncile rusești implicate în exporturile agricole să fie reconectate la SWIFT. Dar adăugarea Băncii Agricole Ruse la sistemul de plăți nu este o decizie pe care SUA o poate lua de la singură: SWIFT intră sub jurisdicția UE.

De la 26.03.2025, 16:10
WhatsApp
Vladimir Putin ţine în mână un pahar de şampanie în cadrul unei ceremonii la Kremlin, pe 25 martie 2025 Profimedia

Una dintre condițiile impuse de Rusia pentru a respecta încetarea parțială a focului în Marea Neagră, este ca Banca Agricolă Rusă Rosselkhozbank să fie reconectată la SWIFT, care intră însă sub jurisdicția UE. Retragerea tuturor forţelor ruse din Ucraina ar fi una din principalele condiţii pentru ridicarea sau modificarea sancţiunilor Uniunii Europene, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de Reuters.

Rusia cere reconectarea la SWIFT ca precondiție pentru armistițiul din Marea Neagră

Ţările membre ale UE au reînnoit cele două cadre de sancţiuni ale blocului comunitar împotriva Rusiei pentru încă şase luni, la sfârşitul lunii ianuarie şi la începutul acestei luni. Orice modificare a sancţiunilor necesită unanimitate în rândul celor 27 de state membre.

"Sfârşitul agresiunii neprovocate şi nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei şi retragerea necondiţionată a tuturor forţelor militare ruse de pe întregul teritoriu al Ucrainei ar fi una dintre principalele precondiţii pentru modificarea sau ridicarea sancţiunilor", a declarat purtătorul de cuvânt citat.

Pe acelaşi subiect

Cererile lui Putin pun UE în dificultate. Dacă blocul respinge solicitarea, riscă să-l înfurie pe Trump, care vrea să obţintă o încetare a focului, chiar şi una parțială. Pe de altă parte, dacă blocul aprobă solicitarea și ridică sancțiunea, riscă să pară uşor de manipulat, o atitudine pe care Moscova ar putea să o exploateze cu ușurință pentru a solicita noi concesii, a explicat Euronews.

SUA au încheiat marţi acorduri separate cu Ucraina şi Rusia pentru a pune capăt atacurilor lor pe mare şi împotriva obiectivelor energetice, Washingtonul acceptând să facă presiuni pentru ridicarea unor sancţiuni împotriva Moscovei.

Rusia a declarat marţi că Statele Unite au fost de acord să o ajute în ridicarea unei serii de sancţiuni occidentale şi restricţii asupra companiilor din sectoarele alimentar şi al îngrăşămintelor şi în domeniul transportului maritim, ca precondiţii pentru un acord de securitate maritimă în Marea Neagră.

Diplomaţi chestionaţi de Reuters au declarat că majoritatea restricţiilor enumerate de Kremlin se referă la sancţiunile şi restricţiile Uniunii Europene. Într-un comunicat separat, Kremlinul a declarat marţi că acordurile privind armistiţiul pe Marea Neagră nu vor intra în vigoare decât dacă vor fi restabilite legăturile dintre unele bănci ruseşti şi sistemul financiar internaţional.

Zelenski: Rusia manipulează deja acordurile și încearcă să înșele lumea

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins cererea Moscovei, afirmând că aceste lucruri nu au fost negociate, iar înţelegerile la care s-a ajuns nu necesită reducerea sancţiunilor pentru a intra în vigoare. "Din păcate, chiar şi acum, chiar şi astăzi, chiar în ziua negocierilor, vedem cum ruşii au început deja să manipuleze", a spus Zelenski în discursul său video de marţi seara. "Deja încearcă să denatureze acordurile şi, de fapt, să înşele atât mediatorii noştri, cât şi întreaga lume", a adăugat el.

Kievul şi Moscova au declarat că se vor baza pe Washington în privinţa respectării acordurilor, exprimându-şi în acelaşi timp scepticismul că cealaltă parte le va respecta. Acordurile au fost încheiate după discuţii paralele în Arabia Saudită, care au urmat apelurilor telefonice separate de săptămâna trecută între Donald Trump şi cei doi preşedinţi, Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin.

Putin a respins propunerea lui Trump pentru o încetare completă a focului pentru 30 de zile, pe care Ucraina o susţinuse anterior. "Facem multe progrese", a remarcat marţi Trump, adăugând în acelaşi timp că există o "animozitate enormă" în cadrul discuţiilor.

Acordul privind armistiţiul pe mare abordează o problemă care a fost critică la începutul războiului, când Rusia a impus o blocadă navală de facto Ucrainei, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, agravând criza alimentară mondială. Ulterior, luptele maritime au reprezentat o parte relativ redusă a războiului, deoarece Rusia şi-a retras forţele navale din estul Mării Negre după o serie de atacuri ucrainene de succes.

Kievul a reuşit să îşi redeschidă porturile şi să reia exporturile la niveluri apropiate de cele de dinaintea războiului, în pofida eşecului unui acord anterior privind transportul maritim la Marea Neagră, negociat de ONU, însă porturile sale au fost supuse unor atacuri aeriene regulate din partea Rusiei. Zelenski a declarat că acordul negociat la Riad va interzice astfel de atacuri.

Moscova insistă însă că acordul va necesita ridicarea unora dintre sancţiuni, inclusiv restabilirea legăturilor dintre banca de export agricol a Rusiei şi sistemul internaţional de plăţi SWIFT. Aceasta şi alte măsuri ar putea necesita acordul ţărilor europene, notează Reuters.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

sanctiuni ue europa razboi ucraina rusia ucraina swift banca marea neagra
Întrebarea zilei
Credeți că autoritățile responsabile de gestionarea deșeurilor ar trebui trase la răspundere pentru incidentele cu urși din zonele urbane?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025