Video Ucraina ne critică. Zalujnîi: România mi-a cerut să nu spun că drone rusești au căzut pe teritoriul său
Valerii Zalujnîi, fostul comandant-șef al armatei ucrainene și actual ambasador al Ucrainei în Regatul Unit, susține că autoritățile din România i-ar fi cerut să nu recunoască public faptul că drone rusești Shahed au căzut pe teritoriul românesc. Zalujnîi a criticat eficacitatea articolului 5 al NATO, care prevede că un atac asupra unui stat membru este considerat un atac asupra întregii Alianțe. Potrivit acestuia, unii membri ai NATO au ajuns la concluzia că "nu există articolul 5 și nu va exista niciodată". El a menționat în special țările baltice, Polonia și România, unde drone rusești ar traversa frecvent spațiul aerian.
Valeri Zalujnîi a criticat NATO, menționând, în cadrul unei discuţii cu studenţii din Liov, plângeri primite din partea țărilor baltice, Poloniei și României, legate de activarea sistemelor ucrainene de război electronic, care ar fi redirecționat dronele spre teritoriile acestora.
Fostul șef al armatei ucrainene: România a cerut tăcere în cazul dronelor Shahed
"Nu există Articolul 5 (n.r. al NATO). Am primit un telefon din România, în care mi s-a cerut să nu menționez că dronele Shahed au căzut acolo. Mi-au spus: "De ce ați activat războiul electronic (n.r. bruiaj)? Acum dronele se îndreaptă spre noi". Le-am răspuns: "Doborâți-le, aveți 40 de avioane F-16". Țările baltice, Polonia și România înțeleg că nu există o protecție reală din partea NATO în baza Articolului 5 și preferă să rămână tăcute", a declarat Valeri Zalujnîi miercuri, în cadrul unui eveniment.
În ultimii trei ani, au existat mai multe situații în care Armata Ucraineană a anunțat că drone rusești de tip Shahed au intrat în spațiul aerian al României sau că acesta a fost traversat de rachete rusești în drum spre Ucraina.
- Trump recunoaște că Putin ar putea trage de timp în ceea ce privește armistițiul cu Ucraina, dar că e o...
- Rusia anunță că a doborât două drone ucrainene deasupra Mării Negre, la nici o zi după negocierile de la Riad
- Condiţiile impuse de Rusia pentru a respecta armistiţiul din Marea Neagră. Trump: "Le evaluăm pe toate"
- Zelenski spune că Rusia manipulează deja acordurile negociate de SUA: "Ruşii încearcă să înşele întreaga lume"
- Casa Albă anunță că Rusia şi Ucraina sunt de acord cu încetarea focului în Marea Neagră. Ce prevede acordul
- Ce ar însemna pentru România dacă Putin cucereşte Odesa şi vine la 200 de km de ţara noastră
De exemplu, în decembrie 2024, ucrainenii au anunțat că o rachetă rusească a pătruns timp de două minute în spațiul aerian al României, apoi a lovit în Ucraina, la Cernăuți. Ministerul Apărării a transmis atunci că sistemul de supraveghere aeriană al României nu a detectat nicio rachetă.
Iar în februarie 2023, tot potrivit ucrainenilor, două rachete de croazieră Kalibr ar fi trecut prin spațiul aerian al României. Ministerul Apărării de la București a declarat atunci că informațiile nu se confirmă, în timp ce Republica Moldova a confirmat că a fost survolată de o rachetă rusească, menționând că aceasta a trecut pe deasupra regiunii transnistrene și a unui sat din raionul Soroca, aflat lângă granița cu Ucraina.
Pe 6 septembrie 2023, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat că bucăți dintr-o dronă rusească au căzut pe teritoriul României, după ce MApN, Klaus Iohannis şi Marcel Ciolacu au negat timp de 2 zile. Rămășițele au fost găsite pe raza comunei tulcene Ceatalchioi. Cu o zi înainte, președintele Klaus Iohannis declarase că "nu a existat nicio dronă și nicio altă parte a vreunui dispozitiv" care să fi ajuns în România. Analiști occidentali, specializați în geolocalizarea imaginilor legate de războiul din Ucraina, au susținut atunci, cu dovezi vizuale, că o dronă rusească a căzut pe teritoriul României, confirmând informațiile furnizate de Ucraina, în timp ce oficialii români le-au negat inițial cu fermitate.
Potrivit celor mai recente date furnizate de MApN, în perioada 5 septembrie 2023 – 17 ianuarie 2025, pe teritoriul României au fost identificate 12 situații în care au fost ridicate fragmente de drone, 11 dintre acestea în județul Tulcea. Dintre acestea, șapte au fost găsite în zona Plauru, comuna Ceatalchioi, despărțită de orașul Ismail, Ucraina, doar de Dunăre.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰