Antena LIVE

Curs valutar

Rusia începe exerciţii nucleare la scară largă. Test pentru NATO şi Occident: Să ne asigurăm că e un exerciţiu şi nu altceva

Viitoarele exerciții nucleare rusești care ar putea începe săptămâna viitoare reprezintă o provocare pentru Occident, se arată într-o analiză Reuters. Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat joi că Rusia va face un exercițiu nuclear în curând, pe care NATO îl va monitoriza.  

De la 14.10.2022, 14:24
WhatsApp
Vladimir Putin, la summitul de la Astana Getty Images

În contextul în care Rusia va efectua în curând exerciții nucleare la scară largă şi după ce președintele Vladimir Putin a amenințat ar putea folosi arma nucleară în Ucraina, Statele Unite și aliații săi trebuie să se asigure că pot face diferența dintre exerciții și un atac real, scrie Reuters. 

Rusia organizează în mod constant exerciții nucleare majore în această perioadă a anului, iar oficialii americani și occidentali se așteaptă ca ele să înceapă peste doar câteva zile. Acestea vor include cel mai probabil şi lansări de test ale rachetelor balistice, spun oficialii americani.

Dar, având în vedere că Putin a amenințat în mod deschis că va folosi arme nucleare pentru a apăra Rusia, unii oficiali occidentali sunt îngrijorați că Moscova ar putea încerca în mod deliberat să-şi ascundă adevăratele intenții. "Nu e bine să avem un discurs extraordinar de fierbinte în același timp cu un exercițiu nuclear. Pentru că este o provocare în plus să ne asigurăm că ceea ce vedem, ceea ce se întâmplă, este cu adevărat un exercițiu și nu altceva", a declarat sub protecţia anonimatului un oficial occidental pentru Reuters. Totuși, oficialul și-a exprimat încrederea în capacitatea Occidentului de a face această distincție.

Ce presupun exerciţiile nucleare GROM ale Rusiei 

Pe acelaşi subiect

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a asigurat joi într-o conferință de presă la Bruxelles că alianța va monitoriza îndeaproape exercițiile nucleare anuale ale Rusiei, așa cum a făcut-o de zeci de ani. La Casa Albă, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat că așa-numitele exerciții "Grom" ale Rusiei vor implica manevre la scară largă ale forțelor sale nucleare strategice, inclusiv lansări de rachete reale. El le-a descris ca fiind proceduri "de rutină".

"Deși Rusia probabil crede că acest exercițiu o va ajuta să-şi arate puterea, în special în lumina evenimentelor recente, știm că unitățile nucleare rusești se antrenează intens în această perioadă a anului", a spus Kirby, adăugând că Statele Unite vor "monitoriza exerciţiile". 

Un oficial american din Apărare a declarat sub protecţia anonimatului că exercițiile rusești ar urma să fie efectuate cam în același timp cu exercițiul anual de pregătire nucleară al NATO, care este denumit "Steadfast Noon" și care va începe săptămâna viitoare. "Credem că retorica nucleară rusă și decizia de a continua acest exercițiu în timpul războiului din Ucraina sunt iresponsabile. Agitarea armelor nucleare pentru a constrânge Statele Unite și aliații săi este iresponsabilă", a declarat oficialul pentru Reuters.

Oficialii occidentali au declarat că Putin nu a luat până acum măsuri pentru a sugera că se pregătește de o lovitură nucleară, dar retorica Moscovei s-a intensificat în urma contraofensivei de succes a armatei ucrainene din ultima lună.

În ultimele săptămâni, Putin a proclamat anexarea a patru regiuni ucrainene și a amenințat că va apăra pământul rusesc cu arme nucleare. Un înalt oficial NATO a declarat miercuri că orice utilizare a armelor nucleare de către Rusia ar putea declanșa un "răspuns fizic" din partea alianței.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a spus joi, după o întâlnire a NATO la Bruxelles, că nu a remarcat nicio "indicație sau avertisment” care să determine o schimbare a poziției nucleare a SUA. Ultimul exerciţiu al forțelor nucleare ruseşti a avut loc în februarie, cu puțin timp înainte de invadarea Ucraina, o strategie despre care oficialii de atunci au spus că avea rolul să descurajeze Occidentul să susțină Kievul.

Occidentul se aşteaptă ca exercițiile ruseşti să testeze "capacitatea Kremlinului de a controla forțele nucleare și de a emite ordine, precum și capacitatea forțelor de a răspunde la directive". Oficialul occidental a anticipat că Rusia va anunţa public detalii ale exercițiilor de care se va folosi pentru a susţine amenințările Moscovei. "Ar trebui să ne așteptăm să existe retorică nucleară în timpul exercițiului", a spus oficialul occidental.

Exercițiul nuclear anual al NATO a fost planificat înainte de invadarea Ucrainei, au declarat oficialii americani, adăugând că el are loc în mod regulat în aceeași perioadă a anului de peste un deceniu. Exercițiile vor avea loc la mai mult de 1.000 de kilometri de Rusia, a declarat oficialul american al Apărării. 14 state NATO vor fi implicate în exercițiile alianței. Acestea includ avioane de luptă capabile să transporte focoase nucleare, vor participa inclusiv bombardiere B-52 ale armatei americane, dar nu implică bombe reale, au declarat oficialii americani.

"Deși vom continua activitățile de rutină pentru a susține descurajarea (nucleară), nu vor exista mesaje speciale în jurul exercițiilor noastre. Credem că zdrăngănitul săbiilor nucleare este nesăbuit și iresponsabil. Rusia poate alege să joace acest joc, dar noi nu o vom face", a spus oficialul american. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

exercitiu nuclear nato rusia ucraina
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în butoiul cu varză murată ca să nu se acrească prea tare. Trucul...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024