Antena Meniu Search
x

Macron, certat de NATO și britanici după ce a spus că Franța NU va ataca Rusia dacă Putin folosește arma nucleară în Ucraina

Britanicii sunt supărați din nou pe Emmanuel Macron și nici oficialii din NATO nu sunt prea mulțumiți.  Îl ceartă că şi-a dezvăluit intenţiile după ce a spus miercuri într-un interviu amplu pentru France 2 că Franţa nu va ataca Rusia dacă Moscova apelează la arma nucleară în Ucraina. Război Rusia - Ucraina, ziua 233

de Redactia Observator

la 14.10.2022, 12:13

Macron, certat de britanici după ce a spus că Franța NU va ataca Rusia dacă Putin folosește arma nucleară în Ucraina
Macron, certat de britanici după ce a spus că Franța NU va ataca Rusia dacă Putin folosește arma nucleară în Ucraina - Profimedia

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, susţine că Macron a procedat greșit că a exclus oficial un răspuns nuclear al Franței în cazul unui atac nuclear rusesc asupra Ucrainei, relatează The Telegraph. Ben Wallace l-a acuzat pe Emmanuel Macron că "și-a arătat cărțile” în războiul nuclear al cuvintelor dintre Vladimir Putin și Occident.

NATO, SUA și Marea Britanie mențin o politică atentă de ambiguitate cu privire la modul în care ar putea răspunde la amenințările lui Putin, relatează The Telegraph. ”Arată intențiile președintelui Macron. Părerea noastră este că dacă Rusia ar folosi o armă nucleară, vor exista consecințe grave pentru Rusia. Ar încalca tabuul din 1945 privind utilizarea armelor nucleare. Și l-ar lăsa incredibil de izolat la nivel global (pe Putin)", a declarat ministrul britanic al Apărării la o întâlnire a miniștrilor NATO la Bruxelles. Surse NATO au declarat pentru The Telegraph că declarațiile lui Macron amenință ”principiile descurajării” și că NATO ”nu oferă detalii despre scenarii”

Președintele francez a părut și mai izolat după ce Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat joi că Putin știe că dacă folosește armă nucleară în Ucraina, vor fi consecințe grave pentru Rusia. ”Nu vom discuta cu exactitate cum vom răspunde, dar acest lucru va schimba fundamental natura conflictului. Înseamnă că a fost depășită o linie foarte importantă.” 

”Doctrina noastră se bazează pe interesele fundamentale ale națiunii. Ele sunt definite clar și nu ar fi deloc afectate în mod direct dacă, de exemplu, ar exista un atac nuclear balistic în Ucraina, în regiune.” a spus Macron miercuri la France 2.

Oficialii NATO au comentat că declarațiile lui Macron nu ajută, în special utilizarea cuvântului ”regiune” pentru a descrie teritoriul Ucrainei, care se învecinează cu un număr de aliați ai NATO. ”Nu vrem să vorbim public despre asta”, a spus o sursă din NATO pentru The Telegraph. ”Pentru că unul dintre principiile descurajării este că nu-ți dezvălui intențiile.”

Josep Borrell, șeful diplomației europene, a spus totuși joi că un eventual atac nuclear al lui Vladimir Putin ”nu va provoca un răspuns nuclear, ci un puternic răspuns militar”, amenințând cu anihilarea armatei ruse, dar nici el nu a detaliat ce ar presupune mai exact răspunsul Occidentului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Macron, certat de NATO și britanici după ce a spus că Franța NU va ataca Rusia dacă Putin folosește arma nucleară în Ucraina