Rusia, la un pas de a doborî un avion militar britanic deasupra Mării Negre, dezvăluie documentele secrete scurse de la Pentagon
Un avion militar rusesc a fost la un pas de a doborî, pe 29 septembrie 2022, o aeronavă britanică RAF de supraveghere, deasupra Mării Negre, potrivit documentelor militare scurse de la Pentagon, scrie Washington Post. Acest incident, mult mai grav decât s-a relatat iniţial, ar fi putut atrage Statele Unite și NATO, în mod direct, în războiul din Ucraina.
De Redactia Observator la 10.04.2023, 12:49- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Incidentul a avut loc pe 29 septembrie 2022, în apropierea Peninsulei Crimeea. Potrivit documentului secret, scurs în mediul online, ruşii au fost la un pas de a doborî aeronava britanică. Avionul era folosit pentru a colecta transmisiuni radio și alte mesaje electronice.
Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a dezvăluit în octombrie 2022 că două avioane de vânătoare rusești Su-27 au interceptat aeronava RC-135 în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre, zburând "haotic". La un moment dat, un avion rusesc s-a apropiat la 15 metri de aeronava britanică, iar celălalt "a lansat o rachetă" la distanță, le-a dezvăluit Wallace parlamentarilor.
Incidentul scoate în evidenţă echilibrul fragil pe care oficialii militari occidentali au încercat să-l menţină pentru a ajuta Kievul, fără a fi atraşi direct în conflictul cu Kremlinul. Moscova încearcă să prezinte NATO drept un agresor, în timp ce SUA şi aliaţii declară că sprijină Ucraina, dar nu sunt în război cu Rusia.
Documentul, etichetat "SECRET/NOFORN", o clasificare care indică faptul că nu trebuie să fie divulgat cu cetăţeni din afara Statelor Unite, detaliază zborurile de supraveghere ale avioanelor americane, britanice și franceze între octombrie 2022 – februarie 2023, inclusiv un alt incident petrecut pe 30 decembrie în care au fost implicate avioane britanice şi ruseşti.
- SUA încearcă să afle cine a fotografiat documentele secrete cu planurile de război ale Ucrainei. Cea mai gravă...
- Armata Ucrainei va rămâne fără muniție antiaeriană până la finalul lunii mai dacă nu e întărită masiv....
- Scandalul documentelor clasificate americane ia amploare: Pentagonul face investigații, în timp ce aliații își...
Într-un alt caz relatat în document, o dronă americană de supraveghere MQ-9 a fost interceptată pe 22 februarie, avioanele rusești zburând la o distanță de aproape 100 de metri. Două săptămâni mai târziu, pe 14 martie, două avioane rusești Su-27 au interceptat un MQ-9 american, aruncând combustibil asupra dronei și, în cele din urmă, avariind-o. Coliziunea a determinat echipajul american de la sol să doboare drona în Marea Neagră, la aproximativ 56 de mile în largul coastei Crimeei, au declarat oficiali americani.
Avioanele franceze și britanice au efectuat zboruri de supraveghere cu echipaj deasupra Mării Negre între 29 septembrie 2022 și 26 februarie 2023, potrivit documentului, în timp ce americanii s-au bazat pe drone RQ-4 Global Hawk, RQ-170 Sentinel și MQ-9 Reaper. O parte din aceste zboruri au avut loc în fiecare lună, se arată în document. Oficialii militari americani au declarat că, de obicei, datele acestor zboruri sunt făcute publice.
Un oficial de la Pentagon, generalul Patrick Ryder, a declarat luna trecută că este important ca „Marea Neagră și cerul de deasupra ei să rămână deschise tuturor națiunilor”. "Marea Neagră este o cale maritimă internațională strategică, care deserveşte aliații din NATO, inclusiv România, Bulgaria și Turcia".
Statele Unite ar spiona nu doar Rusia, ci și aliații
Documentele clasificate ale Pentagonului, ajunse pe reţelele sociale, arată cât de adânc a penetrat SUA serviciile ruse de informaţii şi dovedesc totodată capacitatea Americii de a avertiza Ucraina despre planurile Moscovei şi despre puterea maşinăriei de război ruse, a dezvăluit sâmbătă The New York Times
Documentele conţin tabele cu viitoarele livrări de arme, date despre trupe şi batalioane, precum şi planuri militare. Pentagonul a anunţat că "analizează" publicarea acestor documente pe Twitter şi Telegram, cărora i s-a alăturat vineri site-ul de mesagerie 4chan, cu informaţii despre Ucraina, Orientul Mijlociu şi China.
Potrivit ziarului, oficialii americani au subliniat că, deşi documentele oferă indicii despre metodele SUA de a culege informaţii despre planurile ruse, ei nu ştiu încă dacă vreuna dintre sursele lor de informaţii va fi întreruptă ca urmare a scurgerii de date.
De asemenea, cotidianul american susţine că publicarea documentelor a complicat relaţiile cu ţările aliate şi a ridicat întrebări cu privire la capacitatea Statelor Unite de a-şi păstra secretele. Scurgerea ar putea afecta relaţiile diplomatice şi în alte moduri, deoarece aceste documente arată clar că Statele Unite spionează nu doar Rusia, ci şi pe aliaţii lor, a adăugat ziarul. Un înalt funcţionar american a declarat ziarului că Pentagonul a instituit proceduri în ultimele zile pentru a "bloca" distribuirea documentelor informative ultrasecrete.