Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Armata Ucrainei va rămâne fără muniție antiaeriană până la finalul lunii mai dacă nu e întărită masiv. Documente secrete scurse de la Pentagon

Scurgerile masive de informaţii de la Pentagon sugerează că, cel mai târziu la finalul lunii mai, armata Ucrainei va rămâne fără muniție pentru apărarea aeriană. Potrivit oficialilor americani și documentelor interne de la Pentagon, Kievul are nevoie de o cantitate uriaşă de muniții pentru a împiedica forțele aeriene ruse să schimbe cursul războiului, scrie The New York Times

de Redactia Observator

la 10.04.2023 , 11:55

Potrivit BBC, aceasta este cea mai mare scurgere de informații secrete americane despre războiul din Ucraina, nu este clar cine este în spatele ei, dar implicațiile sunt uriașe. La Kiev, oficialii ucraineni au vorbit despre o posibilă campanie de dezinformare a Rusiei. Unii bloggeri militari au sugerat însă contrariul: că totul face parte dintr-un complot occidental de a induce în eroare comandanții ruși. Cert este că Pentagonul a recunoscut că o parte din documente cel puţin par reale şi a anunţat o anchetă. 

De mai bine de un an, apărarea antiaeriană a Ucrainei, întărită cu arme occidentale, a ținut la distanță avioanele rusești. Dar întreaga rețea de apărare aeriană a fost slăbită de valurile repetate de atacuri cu drone și rachete rusești şi riscă să se fractureze dacă Kievul nu primeşte un val masiv de muniţie, potrivit oficialilor americani și documentelor recent scurse de la Pentagon. Ruşii ar putea schimba cursul războiului în caz contrar susţine The New York Times.

Setul de documente secrete care circulă online de săptămâna trecută include o evaluare făcută de Pentagon la sfârșitul lunii februarie care prezintă o imagine sumbră. Stocurile de rachete pentru sistemele de apărare antiaeriană S-300 și Buk din epoca sovietică, care reprezintă 89% din sistemul aerian care protejează Ucraina, ar urma să fie complet epuizate până la 3 mai şi la jumătatea lunii aprilie, potrivit unuia dintre documentele scurse. Documentul, care a fost emis pe 28 februarie, are la bază rata de consum de la acea vreme. Nu este clar dacă aceste date s-au schimbat.

Articolul continuă după reclamă

Același document a evaluat că apărarea antiaeriană ucraineană concepută pentru a proteja trupele de pe linia frontului, unde este concentrată o mare parte din puterea aeriană a Rusiei, va fi "complet redusă" până pe 23 mai, ceea ce duce la o presiune mai mare asupra rețelei de apărare aeriană din restul teritoriului ucrainean.

Pe acelaşi subiect

The New York Times

Americanii se tem că Putin va trimite în luptă iar forţele aeriene

Dacă se întâmplă asta, Moscova ar putea decide că este în sfârșit sigur ca avioanele de vânătoare și atac să intre în luptă și să amenințe direct rezultatul războiului la sol, susţin oficialii americani. O astfel de mișcare ar fi un pericol major pentru Ucraina, în special dacă avioanele de luptă și bombardierele rusești vor primi frâu liber pentru a ataca pozițiile trupelor ucrainene și ale artileriei de la sol.

Pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, administrația Biden a anunțat săptămâna trecută că va trimite rachete interceptoare și alte muniții de apărare aeriană ca parte a unui pachet de ajutor de 2,6 miliarde de dolari, menit să susţină şi ofensivă de primăvară. Nu este clar dacă acest efort va fi suficient. Potrivit oficialilor americani, asta depinde de o serie de factori, inclusiv de livările de arme promise de ceilalţi aliați din NATO şi dacă Putin va decide să-și riște avioanele de luptă.

Doborârea dronei americane deasupra Mării Negre în luna martie a exacerbat temerile că Moscova caută modalități noi de a-și folosi forțele aeriene în război. Rusia are încă o capacitate aeriană considerabilă, cu aproximativ 900 de avioane de luptă și aproximativ 120 de bombardiere, conform World Directory of Modern Military Aircraft.

"Armata rusă a fost sfâşiată. Dar Forțele Aeriene Ruse nu au fost", a declarat generalul Mark A. Milley,  președinte al Șefilor de Stat Major, într-un interviu din februarie pentru MSNBC. Într-adevăr, o evaluare dintr-un alt document al Pentagonului scurs pe reţelele de socializare estimează numărul de avioane de luptă rusești desfășurate în prezent în Ucraina la 485, comparativ cu 85 de avioane ucrainene. Mulți experți se așteptau ca Forțele Aeriene Ruse să fie un factor decisiv în primele luni de război. Dar acestea nu au putut jucca un rol cheie din cauza apărării aeriene a Kievului și a gafelor tactice și strategice ale Rusiei, scrie NYT.

Ucraina și-a reorganizat bateriile mobile de rachete sol-aer după primele trei zile de război și a doborât anul trecut mai multe avioane rusești Su-34 și alte avioane de atac. Bateriile lansau rachetele și apoi îşi mutau rapid poziţiile, astfel încât Rusia să nu le poată detecta şi lovi. Putin şi-a retras înapoi avioanele de luptă în acest context. O mare parte a războiului, aceste avioane precum Su-25 s-au concentrat pe incursiuni de-a lungul liniilor frontului, lansând rachete către pozițiile ucrainene, precum și atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune efectuate de pe teritoriul Rusiei sau Belarusului.

"Au ales să nu sacrifice caii pe pioni", a comentat Dara Massicot, cercetător la RAND Corporation. "În schimb, aruncă în luptă trupele recent mobilizate fără sprijin aerian adecvat, pentru că sunt o resursă mai abundentă".  Apărarea aeriană a Ucrainei este ca un turn Jenga: odată ce scoți din joc o piesă, restul sunt vulnerabile. Dacă apărarea antiaeriană a Ucrainei se prăbușește sau este redusă semnificativ, forțele sale terestre, în special artileria, vor fi sub o amenințare imediată. Iar fără artileria ucraineană, forțele ruse vor avea ocazia de a obține victorii semnificative pe câmpul de luptă.

The New York Times

Ucraina recunoaşte stocurile epuizate, dar nu spune public cât are nevoie

Iuri Ihnat, un purtător de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene al Ucrainei, nu a negat că Ucraina suferă din cauza stocurilor reduse de muniții, dar susţine că noile sisteme livrate de occidentali ar putea compensa. "Problema este legată de numere. Pentru a înlocui complet ce am pierdut, avem nevoie de multe sisteme și nu vă spun de câte." Un oficial american din Apărare a spus că Pentagonul a început să fie alarmat şi preocupat de luni de zile de degradarea apărării aeriene a Ucrainei.

Statele Unite și țările europene și-au intensificat eforturile pentru a întări apărarea antiaeriană a Kievului. Au furnizat rachete nu doar pentru sisteme precum S-300 din epoca sovietică, ci și pentru sistemele mai noi. Oficialii Pentagonului spun că vor să se asigure că Ucraina poate continua să-i țină departe de luptă pe piloții ruși.  Occidentul trebuie să-l convingă pe Putin că va pierde un pilon al armatei sale dacă trimite forţele aeriene într-o Ucraină înarmată puternic, susţin oficialii americani.  

"Atacurile săptămânale cu rachete de croazieră lansate de Rusia au fost, în multe cazuri, întâmpinate cu lansări de interceptori, iar asta are un efect de absorbție a capacității", a explicat Tom Karako, analist la Centrul pentru Strategic și Studii Internaționale. "Nu trebuie să fii specialist în matematică pentru a începe să faci niște aritmetică și să știi că NASAMS și Hawks și alți interceptori rari sunt în permanență sub presiune." În primele luni de război, Ucraina s-a bazat foarte mult pe S-300 și Buk, ambele sisteme sol-aer cu rază medie și lungă de acțiune, pentru a viza avioanele, rachetele de croazieră și rachetele balistice.

Țările occidentale au început să ofere Kievului sisteme mai sofisticate. În octombrie, Germania a început să trimită baterii de apărare antiaeriană IRIS-T, care constau fiecare într-un radar, un sistem de comandă și control și trei lansatoare de rachete, cu o capacitate totală de 24 de rachete. În noiembrie, Ucraina a primit prima livrare de NASAMS - adică Sistem Național Avansat de Rachete Sol-Aer - care este produs în comun de Statele Unite și Norvegia. Fiecare sistem NASAMS include un radar, senzori, lansatoare care pot fi încărcate cu șase rachete fiecare și un centru de comandă mobil unde soldații pot monitoriza amenințările din aer.

Luna aceasta, câţiva zeci de soldați ucraineni își încheie antrenamentele pe sistemele de rachete Patriot. Vor fi trimişi apoi în primele linii, înarmaţi cu cel mai avansat sistem american de apărare aeriană la sol. Patriot este un sistem mobil, în teorie. Dar poate lăsa o urmă destul de mare, iar Rusia a promis deja că le va viza. Ucraina va avea nevoie de mult mai mult decât sisteme Patriot în următoarele luni, spun oficialii militari, iar oficialii de achiziții de la Pentagon au cercetat stocurile aliaţilor. Mai mulți oficiali americani au spus că, în ciuda temerilor că Forțele Aeriene Ruse ar putea fi desfăşurate masiv, o astfel de mișcare ar putea fi riscantă pentru Putin.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi cumpărat carne de porc de la crescător sau preferaţi să faceţi cumpărăturile direct din magazin?
Observator » Ştiri externe » Armata Ucrainei va rămâne fără muniție antiaeriană până la finalul lunii mai dacă nu e întărită masiv. Documente secrete scurse de la Pentagon